Η Ώρα Αποφάσεων και οι νέοι σε διαδικτυακό διάλογο

Αφετηρία  είναι η συζήτηση για τους νέους -θέμα εξαιρετικά ουσιαστικό γιατί, όπως αποδεικνύεται, καθημερινά σε όλους τους τομείς γίνονται επιλογές σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος των νέων, δηλαδή, τελικά, της χώρας.

Έξι σημαντικοί άνθρωποι παρεμβαίνουν στον διάλογο, με κείμενά τους αλλά και με συμμετοχή σε θεματικά διαδικτυακά chat ή εκδηλώσεις:

Πως δημιουργούνται θέσεις εργασίας;
Πως συμμετέχουν οι νέοι στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή;

Πως αναστρέφεται το ρεύμα εξόδου από τη χώρα;

Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Παραγωγής και Μεταφορών στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μαρίλη Μέξη, Υπεύθυνη Έρευνας και Ανάπτυξης στο Institute of Citizenship Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης

Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ

Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αθανάσιος Τσαυτάρης, Καθηγητής Γενετικής του Αριστοτέλειου Παμενιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξςη και Τροφίμων

Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας.

Ο διάλογος έχει ανοίξει στο http://oraapofaseon.gr/discussion/ora-dialogou/ και δέχεται απόψεις.

Η ανεργία στους νέους βρίσκεται στο 50%. Δεκάδες χιλιάδες νέοι φεύγουν από την πατρίδα, ενώ όσοι μένουν βιώνουν την απόρριψη των προσόντων τους, σε μια χώρα που δεν γίνονται επενδύσεις και που πάντα χρειάζεσαι «κάποιον γνωστό».

Οι νέοι αποστρέφονται την πολιτική και η χώρα γερνάει μέρα με τη μέρα.
Όλοι μιλάμε για τους νέους αλλά οι πολιτικές μας τους κλείνουν όλες τις πόρτες.  Κι όμως υπάρχουν τόσες δυνατότητες, τόσες ευκαιρίες, τόσοι άνθρωποι με χαρίσματα και προτερήματα.
Η ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ έθεσε ως προτεραιότητα από την πρώτη μέρα της παρουσίας της την αλλαγή των πολιτικών προς όφελος των νέων.

Η ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ξεκινά σήμερα έναν ανοιχτό αντισυμβατικό διάλογο για τις πολιτικές που αφορούν τη δράση και την συμμετοχή των νέων στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Στόχος αυτής της δράσης είναι να παρουσιαστεί στο τέλος «Η Βίβλος της Ώρας Αποφάσεων» για πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν σε πολύ σημαντικούς τομείς όπως: το ασφαλιστικό, η επιχειρηματικότητα, η 4η βιομηχανική επανάσταση, η πρωτογενής παραγωγή και η σύνδεση της με την έρευνα , την μεταποίηση και τις υπηρεσίες, η συμμετοχή των νέων στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Η προτεραιότητα μας είναι να ανοίξουν οι κλειστές πόρτες προς το μέλλον για τους νέους μας, δηλαδή για την Ελλάδα.

http://oraapofaseon.gr/discussion/ora-dialogou/