3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Κινήματος: Χτίζουμε το μέλλον μαζί με τους νέους

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική. Οι νέοι πρέπει να πεισθούν ότι μέσα από την πολιτική συμμετοχή, δράση και αγώνες μπορούν να κάνουν το μέλλον όλων καλύτερο. Να νικήσουν το λαϊκισμό και το μίσος, να δομήσουν το δικό τους όραμα για το μέλλον και να δουλέψουν για αυτό.

Δεν προσεγγίζουμε τους νέους ως μια κατηγορία έξω από το  κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζουν. Η κρίση αγγίζει τις οικογένειες στο σύνολο τους, με ανεργία, μειωμένα εισοδήματα και συντάξεις, έλλειψη στήριξης από το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και αυξημένη ψυχολογική επιβάρυνση.

Απαιτούμε τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας, στην πολιτική συμμετοχή,  ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις ειδικές  ανάγκες.

Καταδικάζουμε τις νέες μορφές εκμετάλλευσης που χτίζονται λόγω παρατεταμένης ανεργίας και την αύξηση των μη σταθερών μορφών εργασίας, δημιουργώντας μία νέα τάξη το «πρεκαριάτο» – τους “εφήμερους”. Είναι όσοι τελούν υπό συνθήκες μόνιμης αβεβαιότητας για την εργασίας, την κατοικία και εν τέλει την ταυτότητα και τη ζωή τους.

Απέναντι στην κατάλυση των εργασιακών κεκτημένων και την αύξηση της μαύρης ή χαμηλά αμειβόμενης  εργασίας, σημαντικό είναι να υπάρξουν συλλογικές διεκδικήσεις μέσα από έναν υγιή συνδικαλισμό υπέρ των δικαιωμάτων και κατά των προνομίων.

Ζητούμε την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία είναι βασική αξία του προοδευτικού κινήματος.

Ενθαρρύνουμε τους νέους μας να ταξιδέψουν και να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, αλλά καταδικάζουμε την αναγκαστική μετανάστευση και όσα την επιβάλουν.

Ζητούμε την επέκταση των  ευρωπαϊκών προγραμμάτων τύπου Εράσμους και για νέους επαγγελματίες που θα εξειδικευτούν και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Εφιστούμε την προσοχή στις συνέπειες της ρομποτικής και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών που δυνάμει θα συρρικνώσουν περαιτέρω την αγορά εργασίας. Η καινοτομία δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω. Ο πρώην εργάτης, δεν μπορεί να μείνει στο έλεος του Θεού.

Αναγνωρίζουμε πως οι νέοι απαιτούν την αλλαγή νοοτροπίας, για την εξάλειψη της πελατειακής λογικής, υπέρ της αξιοκρατίας και της δημιουργίας ενός νέου οράματος για την Ελλάδα. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργική συνεργασία των γενεών.