Ο κύκλος του εθνικολαϊκισμού κλείνει με 4ο Μνημόνιο(VIDEO)

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά, για τα ψέματα που έχουν πει αυτά τα δύο χρόνια και για τις καταστροφικές επιλογές τους, εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το το 4ο Μνημόνιο που φέρνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Στην Ελλάδα τα Μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα αλλά και την ανικανότητα των λαϊκιστών -δεξιών και αριστερών» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι: «Υπάρχει κάτι χειρότερο από το ψέμα στην πολιτική ζωή. Το να συνηθίσεις το ψέμα. Το να μην σου κάνει πια εντύπωση. Το να το θεωρείς κάτι δεδομένο. Και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σήμερα. Οι νέοι άνθρωποι εξαιτίας σας έχουν ταυτίσει την πολιτική με το ψέμα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι: «Με την ψήφιση του νέου μνημονίου από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ κλείνει ο κύκλος του εθνικολαϊκισμού που κυριάρχησε από το 2010. Οι αντιστασιακές κωλοτούμπες είναι πιο επικίνδυνες ίσως και από τις μνημονιακές κωλοτούμπες των προηγούμενων. Εξευτελίζουν την έννοια της αντίστασης και ενισχύουν τελικά τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και μέχρι σήμερα οι μνημονιακές κωλοτούμπες και οι αντιστασιακές κωλοτούμπες καταλήγουν σε φιάσκο».

Ως προς τα λεγόμενα αντίμετρα που θα φέρουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι: «Αντί να κάνετε κάποια από τα αυτονόητα, εφευρίσκετε επικοινωνιακά τρικ. Και αυτή τη φορά βρήκατε τη λέξη που πιστεύετε ότι θα σας σώσει: Αντίμετρα. Αντίμετρα σε τι; Αντίμετρα σε μια εγκληματική καθυστέρηση; Δεν είναι αντίμετρα. Είναι αναδιανομή της μιζέριας. Θα βάλετε τον κόσμο να μαλώνει για τα φιλοδωρήματα. Ζητάτε από τον κόσμο να σας ευγνωμονεί για τα ψίχουλα που θα του δώσετε, ξεχνώντας το καρβέλι που του πήρατε». Κάλεσε μάλιστα τους κυβερνώντες να θυμηθούν «τις μέρες που ήσασταν απέναντι και κάποιοι από εσάς μουτζώνατε με τα δυο χέρια αυτούς που υπογράφανε μνημόνια. Και σήμερα είστε μέσα και με τα δύο χέρια ψηφίζετε το νέο μνημόνιο».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε εκτενώς για τις τραγικές συνέπειες που είχε για τους Έλληνες πολίτες η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και η «περήφανη διαπραγμάτευση» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως η αύξηση της φτώχειας, η άνθιση της μερικής και μαύρης εργασίας αλλά και η μαζική φυγή νέων επιστημόνων. Το πρόβλημα, όπως είπε, με την νοοτροπία των κυβερνώντων δεν είναι η απειρία τους, αλλά το γεγονός ότι «η ανικανότητά τους φέρνει συνεχώς νέα μέτρα». Υπάρχει «μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής. Είναι οι ιδεοληψίες σας, τα κόμματα σας –ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- και η σκέψη στους πελάτες και όχι στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνέχισε λέγοντας ότι: «Η λιτότητα made in ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σας δίνει την δυνατότητα να ενισχύετε τους δικούς σας ανθρώπους», ενώ κάλεσε τους 153 να επιλέξουν τι θέλουν: «Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Κομματικοί υπάλληλοι λοιπόν, ή ελεύθεροι επαγγελματίες;»

Μιλώντας για την αδυναμία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να προχωρήσει σε επενδύσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι σε καθημερινή βάση «οι κυβερνώντες κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω». Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ελληνικού, τόνισε ότι: «σήμερα στα γραφεία των υπουργών συζητάνε αν είναι αρχαιολογικός χώρος ή δασική έκταση! Οι παλινδρομήσεις των υπουργών σας αποθρασύνουν συνεχώς τους γραφειοκράτες. Μόνο για γεωτρήσεις δεν έχουν δεσμεύσει ακόμη τον χώρο».

Όσο για την πρόταση του Ποταμιού, επανέλαβε τις διαχρονικές θέσεις του Κινήματος από την ίδρυσή του: μείωση φόρων και εισφορών, ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων και των εξαγωγών. «Το Ποτάμι» όπως είπε, «έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την διάλυση του κομματικού κράτους. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το καταφέρουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και παρά-κομματικούς μηχανισμούς στο κράτος».

Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη

Ας κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό. Η Ελλάδα μπήκε στο 1ο μνημόνιο το 2010, στο 2ο μνημόνιο το 2012, στο 3ο το 2015. Και σήμερα, μετά από όλα αυτά 1,5 εκατ. Έλληνες, στην πλειονότητά τους νέοι,ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, η μερική απασχόληση και η μαύρη εργασία έχει γίνει καθεστώς, και αν μιλήσεις, απλώς απολύεσαι

Αυτοί που δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται για μήνες, ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Τα χρήματα στα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 33% γιατί η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα μνημόνια;

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έμεινε 3 χρόνια σε μνημόνια. Η Κύπρος έμεινε μόνο 2 χρόνια και τώρα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 3.3%

Στην Ελλάδα όμως τα Μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα αλλά και την ανικανότητα των λαϊκιστών! Δεξιών και αριστερών.

Σε ότι αφορά εσάς έχουμε τα ψέματα του Γενάρη του ‘15, τα ψέματα του Σεπτέμβρη του ‘15. Τον Γενάρη λέγατε: Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους, κατώτατος μισθός 751 ευρώ, διαγραφή οφειλών για φτωχούς δανειολήπτες

Κλείσατε τις τράπεζες και φέρατε το χειρότερο από τα 3 μνημόνια. Είναι γνωστή η σύγκρουση μας τον Ιούνιο του 2015

Όταν σας έλεγα «Φέρτε την συμφωνία του Γιούνκερ, μην καθυστερείτε άλλο» εσείς μας χλευάζατε με τον τρόπο που μόνο εσείς ξέρετε.

Και τελικά χρεώσατε τη χώρα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια και ήρθατε τον Σεπτέμβρη με νέα ψέματα με κορυφαία την διαβεβαίωση ότι θα έχουμε πλήρη άρση των capital controls έως το τέλος του 2015 και 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε 2 χρόνια έχουν περάσει οι 20 από τους 24 μήνες πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν; Και πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν;

Όλοι βέβαια κάνουμε λάθη αλλά εσείς καταφέρνετε να κάνετε συνεχώς το ίδιο λάθος. Καθυστερήσατε να κλείσετε την αξιολόγηση 7 μήνες. Και τι χάσαμε αυτούς τους 7 μήνες: Χάσαμε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει περίπου 1.5 δις ευρώ. Σταμάτησε η επιστροφή των καταθέσεων. Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν, κατά 500 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, η οικοδομική δραστηριότητα και όλα αυτά που μαρτυρούν ότι το χρήμα κινείται μειώθηκαν. Θα αναρωτιούνται ίσως οι ψηφοφόροι σας γιατί καθυστερήσατε 7 μήνες; Τι περιμένατε να κερδίσετε;

Γιατί αφήσατε τους δανειστές να προσθέτουν συνεχώς νέα αιτήματα ενώ η αβεβαιότητα μαχαίρωνε την οικονομία.

Πέρυσι τον Ιούνιο λέγατε ότι η απαίτηση του ΔΝΤ στην οποία υποτίθεται ότι αντιστεκόσασταν ήταν 3.6 δις μέτρα. Και σήμερα φέρνετε 4.9 δις μέτρα.1.3 δις παραπάνω μέτρα!

Προφανώς σκεφθήκατε ότι τραβώντας τον χρόνο θα πιέσετε την Γερμανία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έγινε το ανάποδο.
Πιεστήκαμε εσείς και τελικά υπογράψατε ότι να ναι. Όπως και το καλοκαίρι του ΄15. «Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού». Δυστυχώς λοιπόν δεν είναι η απειρία.

Είναι μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής. Είναι οι ιδεοληψίες σας,τα κόμματα σας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και η σκέψη στους πελάτες και όχι στους πολίτες.

Θέλετε να ζείτε στο σύννεφο: «διαπραγματευόμαστε σκληρά». Και στα σύννεφα δεν υπάρχουν ρολόγια. Υπάρχει κάτι χειρότερο από το ψέμα. Να συνηθίσεις το ψέμα, να μην σου κάνει πια εντύπωση, να το θεωρείς κάτι δεδομένο

Και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Οι νέοι άνθρωποι εξαιτίας σας έχουν ταυτίσει την πολιτική με το ψέμα.

(Ταυτόχρονα ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει το πρωτοσέλιδο της “Εφημερίδας των Συντακτών” της 25ης Ιανουαρίου του 2017 με τίτλο “Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα” από την αποκλειστική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα.)

Είναι πολύ πρόσφατη, δεν είναι αυταπάτη είναι από τα γενέθλια της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2017.

Τα ίδια και με τους συνταξιούχους. Λέτε ότι η μείωση στις συντάξεις θα είναι μέχρι 18%. Άλλο ένα ψέμα. θα τους πάρετε άλλα ακόμα 3,3 δις που είναι από το πάγωμα των συντάξεων. Δεν είναι λοιπόν 18% η μείωση. Είναι πολλαπλάσια.

Εμείς ήμασταν από την αρχή ξεκάθαροι:

  1. Να μειώσουμε φόρους,
  2. Να μειώσουμε εισφορές
  3. Να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις
  4. Να βοηθήσουμε τις εξαγωγές

Τα 7 τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας είναι το επιστημονικό της προσωπικό. Πάνω από 300.000 νέοι, κυρίως ανώτατης εκπαίδευσης, έφυγαν για το εξωτερικό.

Το κράτος έχει δαπανήσει για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων 8 δις. Οι γιατροί που έφυγαν είναι 18.000. Από το Τεχνικό Επιμελητήριο διαγράφονται πλέον 6.000 μηχανικοί το χρόνο. 75.268 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κλείσει. Μέσα σε ένα χρόνο τα μπλοκάκια τους. Πρέπει να σταματήσει η φυγή εγκεφάλων. Και πρέπει, δεν θα κουραστούμε να το λέμε

Να δώσουμε δικαίωμα ψήφου σε αυτούς που έφυγαν, να μην τους χάσουμε, να μην τους αποκόψουμε γιατί χωρίς αυτούς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να βγει μπροστά. Στην Ελλάδα είχαν πράγματα να κάνουν Αλλά όλα είναι παγωμένα:

Υπάρχουν πολλά δις που είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία, ενώ πολλά ιδιωτικά κεφάλαια περιμένουν να μπουν στην χώρα. Αλλά σε ποια χώρα; Σε αυτήν που καθημερινά οι κυβερνώντες κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω;

Το παράδειγμα είναι το Ελληνικό. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που εγκαταλήφθηκε. Πέντε χρόνια από τον διαγωνισμό. 2 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης. Και σήμερα στα γραφεία των υπουργών συζητάνε αν είναι αρχαιολογικός χώρος ή δασική έκταση.

Υπάρχουν ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ που θα σου πουν ότι και ο διάδρομος που προσγειώθηκε το αεροπλάνο του Καραμανλή το ‘74 είναι ιστορικό μνημείο!

Οι παλινδρομήσεις των υπουργών σας αποθρασύνουν συνεχώς τους γραφειοκράτες. Μόνο για γεωτρήσεις δεν έχουν δεσμεύσει ακόμη τον χώρο.

Συνοψίζοντας αν δεν ξεμπλέξουμε με τη βαριά φορολογία, την ατέλειωτη γραφειοκρατία, την αργή απονομή δικαιοσύνης και την καθυστέρηση στην έγκριση των αδειοδοτήσεων. Ξεχάστε τους επενδυτές.

Τον Φεβρουάριο, εδώ στην Βουλή Ο κ.Τσίπρας μου είπε ότι τα βεβαιωμένα ποσά από τη φοροδιαφυγή είναι 1 δις και ότι η είσπραξη προχωράει με γοργούς ρυθμούς και έχει μπει κόφτης, σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή

Ποιους κλέφτες πιάσατε, για να δούμε… Ζητήσαμε τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις λίστες και τη φοροδιαφυγή
έχετε εισπράξει μόλις 80 εκατομμύρια. Από το λαθρεμπόριο των ποτών και των τσιγάρων μόνο 31 εκατομμύρια.

Παντού η ίδια ανικανότητα, και η ανικανότητα φέρνει συνεχώς νέα μέτρα. Υπάρχει όμως άλλη λύση; Ναι! Μείωση της φορολογία, μείωση εισφορών, Μείωση των υπουργών, μείωση των συμβούλων των υπουργών. Όλα αυτά στην ίδια αλυσίδα είναι.

Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που τολμάει να πει ότι πρέπει να απελευθερώσουμε το Δημόσιο από τις στρατιές των κομματικών εγκάθετων.

Σήμερα είναι στο ψυγείο οι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αύριο θα είναι στο ψυγείο οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί έτσι δουλεύει το κομματικό κράτος με ψυγεία και αποψύξεις.

Αυξήσατε τα πλεονάσματα: πως;

  • Με υπερβολική φορολόγηση
  • Με μείωση των δημόσιων επενδύσεων
  • Με στάση πληρωμών.

Αδειάσατε τα ταμεία και γεμίσατε ΤΟ ταμείο.

Προσέξτε όμως αν κάτι αυξήθηκε στις δαπάνες του 2016 ήταν το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου. Οι αριθμοί δείχνουν πως πρώτη φορά από την αρχή των μνημονίων υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Θέλει ανθρώπινα κεφάλια το χτίσιμο του κομματικού κράτους. Η λιτότητα made in ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνει την δυνατότητα να ενισχύεται τους δικούς σας ανθρώπους.

Ταυτοχρόνως για να μην διαταράξετε ισορροπίες. Η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων αναβάλλεται ξανά.

Το Ποτάμι έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την διάλυση του κομματικού κράτους. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το καταφέρουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και παρά-κομματικούς μηχανισμούς στο κράτος. Μένεις τους πολίτες να αποφασίσουν αν αυτό θα γίνει.

Εμείς πήραμε το ρίσκο της πρότασης. Πρέπει κι εκείνοι να πάρουν το ρίσκο που τους αναλογεί. Να σκεφθούν ότι το κομματικό κράτος απέτυχε. Τα ψέματα απέτυχαν. Ήρθε ο καιρός για προοδευτικές λύσεις δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Και εσείς κύριοι της συγκυβέρνησης αντί να κάνετε κάποια από τα αυτονόητα εφευρίσκετε επικοινωνιακά τρικ!

Και αυτή τη φορά βρήκατε την λέξη που πιστεύετε ότι θα σας σώσει: Αντίμετρα. Αντίμετρα σε τι; Αντίμετρα σε μια εγκληματική καθυστέρηση;

Το να υπόσχεσαι μελλοντικά κέρδη όταν γνωρίζεις ότι η πιθανότητα των κερδών είναι μηδενική, είναι πράξη εξαπάτησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως το άρθρο 15, περιγράφει τον τρόπο εφαρμογής των αντίμετρων.

Σε απλά ελληνικά, λέει ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν θα αποφασίσουν το καλοκαίρι του 2018 αν και σε τι βαθμό θα εφαρμοστούν και ο υπουργός Οικονομικών απλά θα εκδώσει σε ΦΕΚ την απόφαση. Δεν είναι αντίμετρα. Είναι αναδιανομή της μιζέριας, θα βάλετε τον κόσμο να μαλώνει για τα φιλοδωρήματα.

Ζητάτε από τον κόσμο να σας ευγνωμονεί για τα ψίχουλα που θα του σώσετε δίνετε ξεχνώντας το καρβέλι που τους πήρατε σε κάποιους κλείσατε και τον φούρνο.

Είναι δώρο – αντίμετρο η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων; Από 29% σε 26% όπως υπόσχεστε από το 2019. Εμείς λέμε ότι η φορολογία των επιχειρήσεων πρέπει να ξεκινήσει από… χθες και σε βάθος πενταετίας να πέσει στο 20%!

Εδώ είμαστε πιο μακρά και από τον Μακρόν που έχει υποσχεθεί την μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 33% σε 25%. Και μετά είναι το πολυδιαφημισμένο αντίμετρο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έως το 2020, να μπουν 135.000 παιδιά από 90.000 που είναι σήμερα

Αν μειώσουμε σήμερα το κομματικό κράτος αν πάψουν τα γραφεία των υπουργών να είναι κομματικές δημόσιες υπηρεσίες, τότε θα βρίσκαμε τα 120 εκατομμύρια που θα έδιναν την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να μπουν σε παιδικούς σταθμούς.

Ας επιλέξουμε λοιπόν. Τα παιδιά ή τα κομματικά στελέχη; Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Κομματικοί υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες; Η εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι η τελευταία «μεγάλη επιτυχία» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τους εξουθενώνετε.Τους διαλύετε και για πρώτη φορά, είναι όλοι ενωμένοι εναντίον σας.

Βγείτε στο περιστύλιο να ακούσετε τα συνθήματα τους. Να θυμηθείτε και τις μέρες που ήσασταν απέναντι. Και με τα δυο χέρια κάποιοι από εσάς μουτζώνατε αυτούς που υπέγραφαν μνημόνια και σήμερα είστε μέσα και με τα δύο χέρια ψηφίζετε το νέο μνημόνιο. Και η αλήθεια είναι ότι τους ισοφαρίσατε τους προηγούμενους στην παράταση. 2-2. Δύο μνημόνια οι προηγούμενοι, δύο μνημόνια εσείς.

Εσείς βέβαια τα φέρατε σε πολύ μικρότερο χρόνο και το δεύτερο – τώρα χωρίς νέα χρηματοδότηση. Μάθαμε ότι αυτές τις μέρες ο κ.Τσίπρας θα βγει για ψώνια ψάχνει για την κατάλληλη γραβάτα. Έρχεται το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που είχε υποσχεθεί στην κοινωνία.

Βέβαια η διαβεβαίωση – σε εσάς τους βουλευτές – ήταν ότι πρώτα θα μειωθεί το χρέος μετά θα φορέσετε γραβάτες και μετά θα ψηφιστούν τα μέτρα. Τώρα άλλαξε ο προγραμματισμός: Πρώτα μέτρα μετά γραβάτες και ίσως κάποια στιγμή θα κοπεί και το χρέος. Όταν τα βρουν οι Γερμανοί με το ΔΝΤ. Αυτό περιμένετε και να έχετε την τόλμη να το πείτε στον ελληνικό λαό.

Η χώρα πάντως πρέπει να είναι έτοιμη και διαπραγματευτικά δυνατή στη συζήτηση που θα αφορά και άλλες χώρες ακόμη και χώρες του σκληρού πυρήνα και να χτίσουμε συμμαχίες.

Το καλοκαίρι του 2015 την χώρα απειλούσε ξαφνικός θάνατος και τα καταφέραμε. Σας κρατήσαμε σχεδόν με το ζόρι στη σωστή πλευρά. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς το ίδιο δεν είμαστε παιδονόμοι. Δικές σας οι αέναες διαπραγματεύσεις δικές σας και οι ήττες. Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το νέο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Όμως η διαχρονική μας πρόταση να μην έχουν φορολογική ασυλία οι βουλευτές έχει γίνει αποδεκτή. Αυτό θα το ψηφίσουμε,όπως θα ψηφίσουμε και την μερική, έστω, μείωση των φορολογικών βαρών της αγροτικής παραγωγής.

Αυτά είναι τα δύο άρθρα που θα ψηφίσει το Ποτάμι. Με την ψήφιση του νέου μνημονίου από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, κλείνει ο κύκλος του εθνικολαϊκισμού που κυριάρχησε από το 2010.

Κλείνει ίσως και η εποχή της κωλοτούμπας. Οι αντιστασιακές κωλοτούμπες, ξέρετε είναι πιο επικίνδυνες ίσως και από τις μνημονιακές κωλοτούμπες των προηγούμενων. Εξευτελίζουν την έννοια της αντίστασης και ενισχύουν τελικά τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και μέχρι σήμερα οι Μνημονιακές κωλοτούμπες και οι Αντιστασιακές κωλοτούμπες καταλήγουν σε φιάσκο.

Και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η κοινωνία. Έχουμε ανάγκη από μια άλλη πολιτική ατζέντα, μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη στρατηγική: Δικαιοσύνη και ανάπτυξη σε μια ανοιχτή κοινωνία πιστή στις ευρωπαϊκές ιδέες, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με προτεραιότητα στους νέους.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Επικεφαλής του Ποταμιού