Καταψηφίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τα μέτρα

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα η πλειοψηφία, με τη ψήφο της, θα επικυρώσει μια συμφωνία, ένα τέταρτο μνημόνιο, που παραδίδει τη χώρα με όρους ηττημένου στις απαιτήσεις των δανειστών.

Ό,τι διεκδικούσαν οι δανειστές και δεν τους το έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2010 που το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε να προστατεύει τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, παραχωρείται τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ό,τι δεν δόθηκε με το τρίτο μνημόνιο δίνεται με το τέταρτο. Και το κυριότερο, η απόφαση που θα πάρει σήμερα η πλειοψηφία δεσμεύει τη χώρα, μέσω του νέου μεσοπρόθεσμού, με δημοσιονομικούς στόχους που θα την κρατήσουν δεμένη στη λιτότητα και εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα.

Τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2021 θα προκύψουν από τη συσσώρευση των παλιών και νέων μέτρων και περικοπών, από τα μέτρα που ψήφισε η πλειοψηφία με το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που θα ψηφίσει σήμερα. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, σελίδα 179, -λέω και τις σελίδες, γιατί ο κ. Τσακαλώτος διαβάζει άλλα νούμερα όταν του κάνουμε κριτική- αυτά είναι σωρευτικά 9,2 δισεκατομμύρια.

Αυτά τα μέτρα θα φτωχοποιούν συνεχώς την ελληνική κοινωνία και θα αποτελούν μόνιμο βαρίδι στην ανάπτυξη, θα πνίγουν την οικονομία.

Ήδη, ο υπεραισιόδοξος στόχος του 2,7% ανάπτυξη για το 2017, που έθεσε η Κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, έχει υποβαθμιστεί στο 1,8% με το μεσοπρόθεσμο. Και χθες ή προχθές, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε με ύφεση. Άρα, οι οιωνοί είναι δυσμενείς.

Ο κ. Τσίπρας προσωπικά θα πρέπει να απαντήσει γιατί από εκεί που θα έσκιζε τα μνημόνια με έναν νόμο και με ένα άρθρο, στο τέλος έφερε ένα τρίτο μνημόνιο και αντί για τα επιχειρήματα που είπε, όταν προσπαθούσε να πείσει την κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, ότι έτσι θα βγαίναμε από τα μνημόνια στο τέλος του 2018, τώρα ξαναδεσμεύει τη χώρα ο ίδιος με τις πολιτικές του επιλογές σε ένα τέταρτο μνημόνιο μέχρι το 2021 και βλέπουμε.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος, που ερμηνεύει τις πολιτικές απόψεις με οικονομικούς όρους όπως αυτός τους καταλαβαίνει, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη θεωρία των χαμηλών πλεονασμάτων του τρίτου μνημονίου που υπέγραψαν, του 0,5% για το 2017, του 1,75% για το 2018 κλπ., προσχώρησαν στη θεωρία των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5%. Τι έγινε εκείνος ο περίφημος δημοσιονομικός αέρας, με τον οποίον έλεγαν ότι θα εξασφαλίσουν ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική;

Προφανώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και αγαπητοί κύριοι της πλειοψηφίας που διαμαρτύρεστε, αυτό ήταν ένα ακόμα ψευδεπίγραφο αφήγημα, προκειμένου να τεκμηριωθεί το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που ήταν το αφήγημα το προεκλογικό του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του 2017. Τι θα λέγατε στον λαό ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια και φέραμε ακόμα ένα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η συμφωνία, το περιεχόμενο της οποίας δεν το γνωρίζουμε όλο -μόνο από διαρροές το γνωρίζουμε, γνωρίζουμε ό,τι περιέχει το νομοσχέδιο- έχει περικοπές στις συντάξεις, περικοπές σε μισθούς μέσω της μείωσης του αφορολόγητου.

Και βεβαίως, περιέχει βάρβαρες αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, στους πλειστηριασμούς, στην αγορά με την κυριακάτικη αργία που μόνο ένας μεταλλαγμένος αριστερός, ο σημερινός δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ψηφίσει και βεβαίως –επαναλαμβάνω- ό,τι άλλο κρύβει το περιβόητο supplementary, το  SMOU.

Πιο αναλυτικά με τα μέτρα που θα ψηφίσει σήμερα η πλειοψηφία θα νομοθετήσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περικοπές ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξεκινάνε από αύριο προς δόξαν αυτού που έλεγε ο κ. Τσίπρας, ότι ούτε ένα ευρώ μέτρα! Και το επαναλάμβαναν –Αφελώς; Είναι το ερώτημα.- οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πάνελ και εδώ στη Βουλή μέχρι προχθές.

Σήμερα, όμως, θα ψηφίσουν. Θα ψηφίσουν τις περικοπές στις συντάξεις που είναι 2,5 δισεκατομμύρια. Θα ψηφίσουν τις περικοπές στους μισθούς 2 δισεκατομμύρια μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και άλλα 400 εκατομμύρια από κοινωνικές παροχές που αφορούν τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι το επίδομα για τα φτωχά παιδιά που πάνε στο σχολείο, για τα απροστάτευτα παιδιά. Και είναι και το επίδομα της θέρμανσης.

Αυτές οι περικοπές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που θα χάσουν έως 350 ευρώ, παρά τις ψευδολογίες χθες της κ. Αχτσιόγλου και αφορούν συνολικά τα 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που κάνουν δηλώσεις υπαγόμενοι στο αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων.

Εδώ δεν αρκεί –πιστεύω- να μείνει κανείς στα νούμερα και στους αριθμούς. Οφείλει να αποκαλύψει μια μεγάλη πολιτική απάτη. Οφείλει να αποκαλύψει ένα μακιαβελικό σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκε ο κ. Κατρούγκαλος με την προσωπική διαφορά. Το σχέδιο, δηλαδή, που έλεγε για να ψηφίσει πάλι η πλειοψηφία, ότι δεν θα κάνουμε περικοπές, αλλά θα δώσουμε αυξήσεις γιατί θα αυξηθεί το ΑΕΠ. Και θέσπισε την προσωπική διαφορά για να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους και τώρα έρχεται και ολοκληρώνεται η περικοπή. Αυτό ήταν ένα μακιαβελικό σχέδιο.

Εδώ επίσης, πρέπει να αποκαλύψουμε τις ψευδολογίες, τις απάτες -και δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άλλους όρους που ακούστηκαν εδώ στην Αίθουσα- του κ. Τσακαλώτου, που θα είχε παραιτηθεί εάν έπεφτε το αφορολόγητο από τις 9.000 €. Το πήγε στις 8.663 € και σήμερα το προσγειώνει στις 5.682 €. Είναι ένας μισθός –όχι ο μνημονιακός μισθός, αλλά ο μισθός που θα έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα 751 ευρώ- απώλεια για κάθε εργαζόμενο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λοιπόν, με την αύξηση των εισφορών άλλη απάτη σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών μέσω της αφαίρεσης από την έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των εισφορών, αυξάνονται όπως μας είπαν χθες οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών, κατά 50% περίπου οι εισφορές ενός μέσου επαγγελματία. Και μάλιστα το είπαν χαρακτηριστικά «εισφορά επί των εισφορών». Είναι διπλή η αύξηση. Είναι πρώτον στη φορολογία διότι δεν εκπίπτει τις εισφορές και δεύτερον είναι στις εισφορές γιατί θα υπολογίζονται στο καινούριο φορολογητέο εισόδημα, εάν δεν το έχετε αντιληφθεί αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας, που μας λέτε, «πού αυξάνονται οι εισφορές;».

Και τι απαντάει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε όλα αυτά η Κυβέρνηση; Ποια είναι τώρα η καινούρια κυβερνητική προπαγάνδα; Είναι τα περιβόητα αντίμετρα. Και είναι χαρακτηριστικό για την πίστη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που μας λέει να ψηφίσουμε τα αντίμετρα. Ευτυχώς δεν μας λέει να ψηφίσουμε και τα μέτρα με τη φόρα που έχουν πάρει.

Τι λένε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα αντίμετρα; Τα αντίμετρα είναι ορισμένες φορολογικές και κοινωνικές παροχές. Εάν το σενάριο που περιγράφει το άρθρο 15, δηλαδή, οι δανειστές συμφωνήσουν ότι εκπληρώνονται οι όροι εις το διηνεκές των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%, τότε θα μας επιτρέψουν να τα υλοποιήσουμε σταδιακά και αφού πρώτα έχουμε ψηφίσει τα μέτρα.

Ο δε κ. Τσακαλώτος, που αρέσκεται στους ποδοσφαιρικούς όρους, προσπάθησε να μου απαντήσει ότι θα κερδίσει ο Πανελευσινιακός τη Μπαρτσελόνα. Τον παραπέμπω να ξαναδιαβάσει στα κείμενα που έχει καταθέσει στο μεσοπρόθεσμο πόσα είναι τα μέτρα αθροιστικά και πόσα είναι τα αντίμετρα και τότε να μου πει το σκορ. Προφανώς ούτε με πέτσινα πέναλτι δεν πρόκειται να κερδίσει ο Πανελευσινιακός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όμως, τα αντίμετρα, για να έρθουμε τώρα στα πιο σοβαρά, δεν είναι μόνο αυτά που συνδέονται με την κυβερνητική προπαγάνδα για να πειστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ψηφίσει. Τα αντίμετρα, με βάση τη διατύπωση του άρθρου 15, είναι μια εκχώρηση νομοθετικής εξουσίας στους δανειστές. Ο Υπουργός Οικονομικών, ο κατά νόμο υπεύθυνος να εισηγηθεί στη Βουλή ρυθμίσεις, μετατρέπεται σε ταχυδρόμο μιας απόφασης για να την δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέμε «όχι» σε μέτρα και αντίμετρα. Και το «όχι» μας είναι καθαρό, είναι στεντόρειο, διότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μέτρα και αντίμετρα ενταγμένα σε μία συμφωνία δεσμευτική για τη χώρα, που την καθηλώνει στη λιτότητα, στα αδιέξοδα και στα μνημόνια και τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι στη δική μας αντίληψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να φτωχοποιήσουμε, να διαλύσουμε τη μεσαία τάξη και μετά να μοιράζουμε συσσίτια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν τα δάκρυα του κ. Τσακαλώτου, που εχθές μας μίλαγε για τα παιδιά που πεινάνε στα σχολεία, είχαν δόση ειλικρίνειας ο κ. Τσακαλώτος, που ήξερε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016 πού θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα -πού θα κλείσει, δηλαδή, διότι τα στοιχεία έδειχναν ότι είχαμε τότε 4 δισεκατομμύρια- θα είχε μεριμνήσει με βάση το μνημόνιο και όσα είπε μετά στην επιστολή του στους δανειστές, όταν έβαλε την ουρά στα σκέλια, να διανείμει το υπερβάλλον πλεόνασμα, δηλαδή αυτό που η κυρία Γεννηματά ανέφερε στην πρότασή της. Και την καταθέτω στα Πρακτικά μην τυχόν δεν την ξέρουν οι Συριζαίοι.

Πρότεινε με συγκεκριμένους τρόπους να διαθέσουμε το 1,9 δισεκατομμύρια που χρωστάει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες και ξέχασε να το διανείμει. Και άρα, να μεταφέρει τα συσσίτια και την κοινωνική πολιτική από τώρα. Αυτή είναι μία πρόταση που έχει να κάνει με τις ευαισθησίες του κ. Τσακαλώτου για το πόσο πεινάνε τα παιδιά.

Έρχομαι τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα μεγάλο ζήτημα ιδεολογικό και πολιτικό, σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια σημαία που την έχει υποστείλει πλέον και αφορά το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Δείτε τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αντί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως έλεγε, τις παρατείνει μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Αντί η Κυβέρνηση να προστατεύσει τις ομαδικές απολύσεις, όπως έλεγε «πάνω από το πτώμα μας», μετατρέπει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας σε διεκπεραιωτή μιας αλληλογραφίας χωρίς κανέναν ρόλο στον Υπουργό και έτσι οι ομαδικές απολύσεις υλοποιούνται με την κοινοποίηση από την εργοδοσία. Πλήρης απελευθέρωση. Τι άλλο χρειάζεται να πούμε, πώς αλλιώς να το πούμε για να γίνει κατανοητό;

Για δείτε τη διάταξη που παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα για λόγους ανωτέρας βίας τη δυνατότητα στον εργοδότη να προκηρύσσει μισθολογική ανταπεργία. Είπε χθες εδώ κατά λεπτώς, ευτελίζοντας την επιχειρηματολογία της κυρίας Αχτσιόγλου ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με νομικούς όρους τι σημαίνει η διάταξη που φέρνει σήμερα η κυρία Αχτσιόγλου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι άλλο περιέχει το πακέτο των εργασιακών; Περιέχει το ζήτημα των fast track απολύσεων μέσω προσφυγής στα δικαστήρια και περιέχει και τις συνδικαλιστικές άδειες, που κατά τη γνώμη μας είναι συνδεδεμένο με την περικοπή του δικαιώματος της απεργίας που περιέχεται στο SMOU, που θα δούμε τον Σεπτέμβρη.

Αλλά δεν ήταν ζητήματα ιδεολογικής και πολιτικής προτεραιότητας οι πλειστηριασμοί, όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»; Πήρατε χαμπάρι τι θα γίνει με τους τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;

Δεν ήταν σημαία του ΣΥΡΙΖΑ η αργία στις Κυριακές; Μάλιστα, τώρα άρχισαν να θρησκεύονται κιόλας και τους βλέπω στις εκκλησίες και στα λείψανα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι μας λέγατε όταν ρυθμίσαμε εδώ, το 2013, τις οκτώ Κυριακές, με απόφαση των τοπικών κοινωνιών, όταν ρυθμίσαμε τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές; Τώρα τα δίδετε όλα, τις μισές Κυριακές του χρόνου, στη μισή Ελλάδα.

Τι τάζατε στους ένστολους, στους δικαστικούς, όταν έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαμε εμείς εδώ το να τους καταβάλει τη μία δόση; Έλεγε ο κ. Καμμένος «εδώ και τώρα» και ότι θα τα δώσει όλα. Και πολιτεύτηκε να βγει στη Βουλή με τους στρατιωτικούς στη βάση αυτής της ψευδολογίας και θα έρθει τώρα να τα ψηφίσει όλα, αυτά που οι ένστολοι κατέθεσαν εχθές ως αποτέλεσμα ψευδολογιών και μιας μεγάλης απάτης.

Έχει κι άλλο, ένα μεγάλο πλήθος δυσμενών ρυθμίσεων μέσα απ’ το νομοσχέδιο. Και αδικείτε μία ρύθμιση, που είναι διόρθωση ημαρτημένων, αυτή που καταργήσατε με τον νόμο 4334/2015, τον πίνακα των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, που θα έπρεπε να τον φέρετε εδώ με ένα άλλο νομοσχέδιο για να το ψηφίσουμε όλοι μαζί. Γιατί είναι διόρθωση ημαρτημένων, των δικών σας ημαρτημένων, μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο.

Και επειδή οι φορείς που ήταν χθες, οι πάνω από σαράντα φορείς, σας αποκάλυψαν και μάλιστα με σκληρές εκφράσεις, τώρα ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, αυτούς που μέχρι προχθές χάιδευε. Πότε οι ήρωες της εργατικής τάξης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγιναν προδότες; Πότε; Όταν μεταλλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η αλλαγή. Αυτοί τα ίδια έλεγαν και για εμάς, τα ίδια λένε και για εσάς.

Για να τελειώνω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και για να μην καταχρώμαι τον χρόνο, με βάση όσα έχουμε πει, με βάση τη συμφωνία που έχουμε καταγγείλει, εμείς λέμε ότι η χώρα δεν πάει έτσι και καλούμε και τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση σε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι κοινωνικοί εταίροι και την κάλεσαν να μη βολεύεται πίσω από το ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την απελευθέρωση των αγορών. Γιατί όταν τάζετε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, στους ένστολους ότι θα τους καταβάλετε τη δεύτερη δόση θέλω να ακούσω τι λέτε και για τις εργασιακές σχέσεις και τι λέτε και για τις Κυριακές. Μην κρύβεστε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η χώρα, λοιπόν, δεν βγαίνει έτσι. Η χώρα θέλει άλλη πορεία. Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για εθνική συνεννόηση, για να υπάρξει διαπραγμάτευση για μείωση των πλεονασμάτων στο 2%, εθνικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων, σταθερό φορολογικό σύστημα, ανάταξη του κλίματος για ενεργοποίηση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και αυτό χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων. Αλλιώς θα πηγαίνουμε από αδιέξοδο σε αδιέξοδο.

Επαναλαμβάνω ότι καταψηφίζουμε με στεντόρεια φωνή μέτρα και αντίμετρα!”