Γιάννης Σουλαδάκης: Παρωδία Πολιτική(1η και 2η!)

“Πολιτικάντικες παρωδίες σε δυο πράξεις. Έστω και καθυστερημένα σχολιάζω δυο πολιτικάντικες παρωδίες της τελευταίας περιόδου.

Παρωδία πρώτη Συνάντηση του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στην επικοινωνιακή προσπάθεια του Μητσοτάκη να δείξει μετριοπάθεια και συναίνεση, έδωσε στον Κουτσούμπα ένα κείμενο του πατέρα Μητσοτάκη του 1943 που είχε υπογραφεί και από το ΕΑΜ Κρήτης, που κατά Μητσοτάκη απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο στην Κρήτη. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι και επειδή ο Κουτσούμπας σιώπησε του απαντώ εγώ με ότι ξέρω, ότι έχω ακούσει, αλλά και ότι έχω αντιληφθεί ο ίδιος όντας σχεδόν νήπιο.

Τον ουσιαστικό αρχηγό του ΕΛΑΣ Κρήτης τον Γιάννη Ποδιά τον σκότωσαν και τον αποκεφάλισαν το 1947. Η προσωπική μου αχνή εμπειρία στην Ιεράπετρα όπου ο πατέρας μου υπηρετούσε ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στο γυμνάσιο Ιεράπετρας. Την ίδια εποχή υπηρετούσε εκεί στην Ιεράπετρα ως δασκάλα η Μαρία Λιουδάκη πασίγνωστη ως παιδαγωγός και ως Αγωνίστρια που επίσης βρέθηκε κατακρεουργημένη και εξανδραποδισμένη.

Η Μαρία Λιουδάκη καταγόταν από το γειτονικό χωριό καταγωγής των γονιών μου το Βραχάσι Λασιθίου, το δικό της χωριό ήταν η Λατσίδα, μάλιστα ήταν δασκάλα της μεγάλης μου αδελφής στο δημοτικό σχολείο. Η Λιουδάκη από τον λόγο που προανέφερα και για λόγους πολιτικής αλλά το ότι και η μητέρα μου είχε τελειώσει πολύ αργότερα από την Λιουδάκη κι εκείνη το Γυμνασιακό παρθεναγωγείο Νεαπόλεως Λασιθίου, ήταν σχεδόν καθημερινά παρέα με την μητέρα μου.

Την θυμάμαι αχνά αχνά πάντοτε στα σκούρα ντυμένη, θυμάμαι τον πατέρα μου όταν μια μέρα το τέλος του 1947 ήρθε στο σπίτι και μας είπε ότι πήραν την Μαρία, την Μαρία που ακριβώς την προηγούμενη μέρα ήταν στο σπίτι μας, την Μαρία που αργότερα βρήκαν τα ρούχα της καταματωμένα σε ένα τράφο και την ίδια αργότερα φρικτά δολοφονημένη.

Ούτε θα ξεχάσω τις αφηγήσεις του βοσκού από το Βραχάσι Μανώλη Κυβερνήτη που είχε χάσει το ένα χέρι στον εμφύλιο ως στρατιώτης και μου διηγούνταν πόσες φόρες έκρυβε και τροφοδοτούσε κυνηγημένους και φυγόδικους του εμφύλιου στα Λασιθιώτικα βουνά και στην Σελένα. Μεγαλοσύνη αυτός ο τραυματίας του εμφυλίου έκρυβε τους κυνηγημένους ουσιαστικά αντιπάλους του, διότι αυτό επέβαλαν οι άγραφοι κανόνες, να προστατεύεις τους κυνηγημένους.

Παρωδία Δεύτερη Τα κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ Μπελογιάννεια

Ο Τσίπρας και οι περί αυτόν, που δεν έχουν οι περισσότεροι καμία ιστορική σχέση με την αριστερά και εννοώ αυτήν της εθνικής Αντίστασης των Διώξεων και του εμφυλίου, ο Τσίπρας λοιπόν και οι περισσότεροι της παρέας δεξιοί από σόι και καταβολεμένοι, σκηνοθετούν την Αριστερή τους ονείρωξη. Έτσι ξανασκηνοθετούν διχασμό για να επικαλεσθούν στην συνέχεια συμφιλίωση, έτσι επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία πλαστογραφώντας την στα μέτρα τους, έτσι επέπεσαν στην μνήμη του Μπελογιάννη ανταγωνιζόμενοι με το ΚΚΕ, τίνος είναι ο Μπελογιάννης την ώρα που η ίδια η οικογένεια του Μπελογιάννη έχει ξεκαθαρίσει το θέμα.

Όμως αυτό τα αφηγήματα όπως και άλλα τα έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει το αφήγημα της δήθεν «πρώτη φορά αριστερά». Ποιας αριστεράς; μιας δήθεν αριστεράς που κάθε μέρα υποκρινόμενη και κλαίουσα δήθεν, κατακρεουργεί οικονομικά και κοινωνικά τον Ελληνικό Λαό και κυρίως την μεσαία τάξη, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και σπρώχνει στο περιθώριο τους ανέργους, υλοποιώντας την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική με μοναδικό κριτήριο να κρατήσει το «Γκουβέρνο». Οι περισσότεροι καλοβολεμένοι κάτοικοι βορείων προαστίων και Κολωνακίου, με τα κολέγια και τα καλά ξένα πανεπιστήμια, πολλοί από αυτούς γόνοι συντηρητικών οικογενειών, δεν ένιωσαν ποτέ τι σημαίνει κράτος της Δεξιάς.

Όμως κύριε Τσακαλώτε επικεφαλής της Αριστερής τάσης των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, μην ξεχνάς τον άλλο τον Τσακαλώτο του Εθνικού Στρατού στον εμφύλιο και μην ξεχνάς την εθνική συμφιλίωση, που συμβολικά εκφράστηκε με την συνάντηση του Μάρκου Βαφειάδη, αρχηγού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στον εμφύλιο, με αντίπαλο τον Στρατηγό Τσακαλώτο και ο Βαφειάδης ήταν Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναβιώσει τα σύνδρομα της διωκόμενης Αριστεράς που κατά ΣΥΡΙΖΑ τώρα βρήκε δικαίωση και συνωμοτούν οι πάντες, η αντίδραση να τον διώξουν από την κυβέρνηση. Μην τρελαθούμε, η πραγματική δεξιά σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαιωθεί, πιο δεξιά δεν γίνεται.

Όμως την εθνική συμφιλίωση το ΠΑΣΟΚ την θεμελίωσε και την στέριωσε στην Ελλάδα κι ο άλλος αντιστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ο Αλέξης Ροσσιος, ο Καπετάν Υψηλάντης, ο επι κεφαλής του κτυπήματος στο Λιτόχωρο, έγινε μέλος του ΕΓ της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και τόσοι άλλοι… Ο Αθανασίου, κάποιοι από τους δραπέτες των Βούρλων, ο καπετάν Ερμής, ο Βασίλης Πριόβολος το πρωτοπαλίκαρο του Άρη Βελουχιώτη και άλλοι που είτε συνεργάστηκαν, είτε εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ, ο Καλλίνος, ο Ζαχαρίας του ΕΛΑΝ κλπ. κλπ.

Όμως σε προσωπικό επίπεδο δεν ξεχνώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν τότε ως μέλος του τότε ΕΓ της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη 50, που ερχόταν και μας έβλεπε τακτικά, φιλικά όχι πολιτικά, ο αείμνηστος Κώστας Λουλές μέλος τότε του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, όταν τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν στην Καποδιστρίου και συζητούσε χαλαρά μαζί μας.

Τότε διέκρινες μέσα από την συζήτηση, ότι οι φυλακές και τα ξερονήσια δεν πήγαν χαμένα, δεν πήγε χαμένη μια ζωή, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και κυρίως της ΕΑΜικης Αντίστασης οι αγώνες βρήκαν δικαίωση, βρήκαν δικαίωση με το ΠΑΣΟΚ. Θέλω όμως να είμαι δίκαιος, πολιτικά με το ΚΚΕ μπορεί να είχαμε ριζικές πολίτικες διαφωνίες, όμως οι σχέσεις πάντοτε είχαν ένα σοβαρό επίπεδο, αν εξαιρεθεί το 1989 που βέβαια στο τέλος οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι προερχόμενοι από ΚΚΕ πήγαν στον Συνασπισμό και σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως οι ΣΥΡΙΖΑΙοι μια ζωή σερνόντουσαν στους κυβερνητικούς προθαλάμους του ΠΑΣΟΚ, γλύφοντας και υπονομεύοντας συγχρόνως και σήμερα οι ίδιοι, βλέποντας την κατάρρευσή τους, άνοιξαν πάλι τα παλιά τεφτέρια, επιχειρώντας να κολακεύσουν κάποιους για να διασωθούν οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑιοι. Τελεία και παύλα για τον ΣΥΡΙΖΑ κανένα έλεος! Μπορεί να με ρωτήσετε γιατί τα γράφεις όλα αυτά, δεν τα γράφω μόνο ως βιώματα που πολλοί από μας ζήσαμε στην εξέλιξη του χρόνου, ως ανεπανάληπτα προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, άλλα κυρίως διότι πολλοί επιχειρούν να ξεγράψουν την ιστορία και την πρόσφορα του ΠΑΣΟΚ και εμείς να επιβάλουμε στον εαυτό μας λοβοτομή. Εεεε λοιπόν αυτό δεν θα γίνει.”