«Βοήθεια» από το ΠΑΣΟΚ για να διατηρηθεί στην εξουσία ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία της Μάλτας κρατά την κυβέρνηση στις ράγες της εντολής την οποία είχε πάρει τον Σεπτέμβριο του 2015, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος πάντως έκλεισε το μάτι προς το ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για μια πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως υπάρχουν θετικά σημεία που μπορούν να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018 «με την κοινωνία όρθια».

Υποστηρίζει πως μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόζει πολιτικές με σαφές κοινωνικό πρόσημο, όπως το εισόδημα αλληλεγγύης ή οι αλλαγές που αφορούν στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και υπενθυμίζει πως η συμφωνία της Μάλτας δεν προβλέπει -για τον 1,5 χρόνο που ακολουθεί- επιπλέον μέτρα κοινωνικής επιβάρυνσης.

Τι είπε για το ΠΑΣΟΚ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα είπε για το ΠΑΣΟΚ.

«Μια πιθανή συνεργασία είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ, εμάς μας ενδιαφέρει αυτή η εξέλιξη, με τις αντίστοιχες διεργασίες που γίνονται και στην Ευρώπη, οι οποίες θα σημαίνουν μια ρητή αποκοπή και από νεοφιλελεύθερα προγραμματικά στοιχεία και από οποιαδήποτε προοπτική σύμπραξης με τη δεξιά. Θα ήταν μια εξέλιξη θετική», υποστήριξε ο κ. Βούτσης.

Ερωτηθείς για τους ΑΝΕΛ, είπε «η προσπάθεια που γίνεται όλους αυτούς τους μήνες είναι τα πραγματικά ιδεολογικά θεωρητικά προβλήματα, οι ανησυχίες, οι διαφορετικές σχολές σκέψης που έχει η κεντροδεξιά από τη ριζοσπαστική αριστερά να γεφυρωθούν ή να μπουν στην άκρη.

Είχαμε τέτοια ζητήματα και θα έχουμε και μπροστά μας, πλην όμως υπάρχει μια σαφής προσήλωση και συνέργεια στο πολιτικό πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε πάντως ότι στην Ευρώπη δυνάμεις της αριστεράς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκοπεί από τον εναγκαλισμό από τον νεοφιλελευθερισμό.

«Στην ελληνική περίπτωση ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εμπλουτιστεί, να εμπεριέχει ή να συνεργάζεται εξωτερικά και με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αναδείχθηκαν στον αντιμνημονιακό αγώνα. Άρα υπονοώ ευθέως ότι δεν βλέπω έξω από αυτά τα μέτωπα –και στο προσεχές διάστημα– να αποκλείονται a priori δυνάμεις της λαϊκής δεξιάς ή της κεντροδεξιάς».