Σύμφωνία Σουλτς-Σόιμπλε, για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Στο προεκλογικό κλίμα στη Γερμανία, ο υποψήφιος των Σοσιάλδημοκρατών και ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Ο υποψήφιος για την καγκελαρία με το SPD, είχε δηλωσει ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα εξαρτηθούν από τον βαθμό, στον οποίο θα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις

Απαντώντας σε ειρωνικό ύφος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι «αν συνεχίσει έτσι (ο Σουλτς), τον Σεπτέμβριο θα… ψηφίσει CDU. «Η Ελλάδα πρέπει πράγματι να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Μάρτιν Σουλτς, καλώς ήρθες στο κλαμπ. Το είπα στο κόμμα μου. Αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, στο τέλος θα ψηφίσει CDU», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Η Γερμανική  εφημερίδα Tagesspiegel, σε σχόλιό της αναφέρει: «Ο Μ. Σουλτς γνωρίζει ότι με το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί να κερδίσει την γερμανική κοινή γνώμη. Όταν η συζήτηση φθάνει στα δάνεια προς την Ελλάδα, εξανεμίζεται ο ενθουσιασμός πολλών Γερμανών για την Ευρώπη. Έτσι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός όταν τη Δευτέρα ρωτήθηκε από τους ανταποκριτές ξένου τύπου στο Βερολίνο τι θα κάνει, αν εκλεγεί, διαφορετικά από ότι η Α. Μέρκελ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. (..) Απάντησε ότι «το ερώτημα πως θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και πως η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων». Η θέση αυτή δεν διαφέρει και πολύ από τις απόψεις του Β. Σόιμπλε, ο οποίος είχε συνδέσει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων».