Παπαθεοδώρου σε Σπίρτζη: καθυστέρηση επέκτασης του Προαστιακού-Πότε;

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για τις «Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Έργου επέκτασης του Προαστιακού μεταξύ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας» , κατέθεσε ο βουλευτής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Το κείμενο αναφέρει:

“Η επέκταση του Προαστιακού αποτελεί έργο κομβικής σημασίας για την περιοχή της Αχαΐας, δίνοντας την δυνατότητα ασφαλούς, οικονομικής και ταχύτερης μετακίνησης στους κατοίκους της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας. Για το συγκεκριμένο έργο φορέας υλοποίησης είναι ο ΟΣΕ και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας με συμβατικό χρόνο περαίωσης τον Ιούνιο του 2017.

Στις 11/3/2017 ο Σύλλογος Σιδηροδρομικών Αχαΐας με ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις “μεγάλες καθυστερήσεις  στην δημοπράτηση των αυτόματων μηχανισμών ισόπεδων διαβάσεων, την αποκατάσταση δύο νέων υφισταμένων στο Τμήμα γραμμής Άγιος Ανδρέας – Κάτω Αχαΐα”, καθώς και την ανακαίνιση των ισόπεδων διαβάσεων με νέα συστήματα (τύπου Strail) που αφορούν εργασίες του συγκεκριμένου έργου.

Καταγγέλλεται επίσης από τους εργαζομένους η «αυθαιρεσία του εργολάβου», ο οποίος δεν ακολουθεί τις υποδείξεις της επίβλεψης και της διευθύνουσας υπηρεσίας, αλλά «ανταμείβεται με πανωπροίκια» χιλιάδων ευρώ.

Στις 17/3 /2017 σε νέα ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ενημερώνει ότι η Διοίκηση του ΟΣΕ αντί να λάβει υπόψη της τις επισημάνσεις που αφορούν την εξέλιξη του έργου, προχώρησε σε προκαταρκτική εξέταση απευθυνόμενη υπηρεσιακά στα μέλη του Δ.Σ του παραρτήματος, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για «τιμωρητικές» λογικές απέναντι στους εργαζόμενους για την συνδικαλιστική τους δράση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ακολουθεί ανακοίνωση στις 27/3/2017 από τον ΣΠΑΠ, όπου γίνεται λόγος για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές της διοίκησης. Με δεδομένο ότι το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και 8 περίπου μήνες και με χρόνο παράδοσης σε λιγότερο από 3 μήνες, υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την εξέλιξη των εργασιών.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.  Υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο και κίνδυνος υπέρβασης του συμβατικού χρόνου υλοποίησης όπως επισημαίνουν κατ’ επανάληψη οι εργαζόμενοι;

2.  Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ολοκληρωθεί α)η ανακαίνιση των ΙΔ (τύπου Strail) όπως προβλέπονται από την μελέτη β) η ανάθεση του δεύτερου υποέργου που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 30 νέων ΑΣΙΔ καθώς και η αποκατάσταση λειτουργίας 2 υφισταμένων στο υπό αναβάθμιση τμήμα της γραμμής του Προαστιακού Πατρών  Άγιος Ανδρέας – Κάτω Αχαΐα και γ) η κατασκευή τους;

3.  Προτίθεται το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των συμβάσεων και κυρίως τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για την εξέλιξη του φυσικού αντικειμένου της εργολαβίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα;”