3ήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου (ΦΩΤΟ)

Νεκροί δυστυχώς είναι οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες σε ελικόπτερο Χιούι (UH-1H) του Στρατού Ξηράς, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 07.50 της Τετάρτης και τελικά βρέθηκαν κοντά στο Σαραντάπορο Ελασσόνας Λάρισας, με μία αξιωματικό να εντοπίζεται ελαφρά τραυαμτισμένη, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, νεκροί είναι ο Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου, ο Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη η μηχανικός του ελικοπτέρου, Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και διακομίστηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης. Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στην περιοχή του δυστυχήματος μετέβη ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του Στρατού και της Πυροσβεστικής.

Οπως έγινε γνωστό, το ελικόπτερο απογειώθηκε το πρωί από το Στεφανοβίκειο Βόλου, με αρχικό προορισμό τη Λάρισα, όπου επιβίβασε προσωπικό. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την Κοζάνη, ωστόσο πάνω από την Ελασσόνα Λάρισας τα ίχνη του χάθηκαν από τα ραντάρ, διακόπηκε η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον χειριστή του, ενώ δεν προσγειώθηκε στην Κοζάνη στις 09.00 όπως ήταν προγραμματισμένο.

Από το Πεντάγωνο ενεργοποιήθηκε το σύστημα έρευνας και διάσωσης και προς αναζήτηση του ελικοπτέρου Χιούι κινητοποιήθηκαν ένα ελικόπτερο Agusta Bell 205 που σηκώθηκε από τον Βόλο κι ένα Super Puma που αναχώρησε από τη Λήμνο.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο κ. Καμμένος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας Κώστα Δουζίνα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.