Πόρισμα: Πρωταγωνιστές παρωδίας τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
Όσο και αν φαίνεται αδιανόητο, οι κάτωθι δηλώσεις ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.
-Παύλος Μαρινάκης στο MEGA 27/2/2025 για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Αυτό που είδαμε σήμερα,- η παρουσίαση, τα στοιχεία-, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι εθνική κατάκτηση για την αλήθεια και είναι πολύ σημαντικό που γίνεται αποδεκτό από μία σειρά από ανθρώπους που είναι μέσα στην υπόθεση και έχουν εικόνα, όπως τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων. Επιτέλους, έχουμε έναν εθνικό οργανισμό που διερευνά τέτοιες υποθέσεις και μαζεύει στοιχεία».
-Παύλος Μαρινάκης 10/4/2025 ερωτηθείς αν απέτυχε το επιτελικό κράτος στην περίπτωση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Αυτό που απέτυχε είναι η πιο χυδαία προσπάθεια που μπορώ να θυμηθώ από πλευράς αντιπολίτευσης -και όχι μόνο ενός και δύο κομμάτων-, το αφήγημα της συγκάλυψης. Αυτό δηλαδή το οποίο ξεκίνησαν να χτίζουν πολύ μεθοδικά κόμματα της άκρα δεξιάς και υιοθέτησαν, δυστυχώς, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τελευταίο το ΠΑΣΟΚ».
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από εθνική κατάκτηση έγινε ξαφνικά χυδαία προσπάθεια της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μαρινάκης διαψεύδει εκκωφαντικά τον κ. Μαρινάκη. Είναι απορίας άξιο πόσο απόθεμα θράσους έχουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να λένε ακριβώς τα αντίθετα από όσα έλεγαν πριν λίγο καιρό. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διόρισε τον κ. Παπαδημητρίου στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ως το μόνο αξιόπιστο πόρισμα. Ως προς τις δηλώσεις περί εύφλεκτου υλικού, αρκεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να ξαναδεί τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Α. Σρόιτερ. Πρώτος τότε υιοθέτησε την ύπαρξη εύφλεκτου υλικού, αντιγράφοντας τον κ. Βελόπουλο και αναγνωρίζοντας ότι δεν είχε πει την αλήθεια το 2023 γιατί «αυτό που φάνταζε απίθανο, μπορεί να είναι πιθανό». Όσο για τις κυβερνητικές διαρροές, όταν μιλά η Νέα Δημοκρατία για διαστρέβλωση, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η Νέα Δημοκρατία που έκανε σημαία το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μας εγκαλεί που εμπιστευτήκαμε το κρατικό πόρισμα που η ίδια υποστήριξε ως αξιόπιστο. Έχει δίκιο η κυβέρνηση: Δεν πρέπει να της έχει κανένας εμπιστοσύνη.
ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Γιατί δεν διερευνά η κα. Εισαγγελέας του ΑΠ τις καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Παπαδημητρίου;
Μετά το φιάσκο του πορίσματος για τα Τέμπη, ο Άρειος Πάγος ζητά να διερευνηθούν «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό…». Κατά την παραγγέλουσα αρχή, στόχος της έρευνας θα είναι η «διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται». Παράλληλα, ζητά να διερευνηθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε η ΕΔΑΠΟ στη διατύπωση του συμπεράσματος, καθώς και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης. Στο μεταξύ, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Παπαδημητρίου, δήλωσε δημόσια: «Έχω δεχθεί απειλές να μη συνεχίσω την έρευνα. Όχι από εγχώριους, αλλά αλλοδαπούς παράγοντες. Δεν θέλω να το συνεχίσω. Εγώ τη δουλειά μου θα τη φτάσω μέχρι τέλους, με πλήρη διαύγεια..», εγείροντας τεράστια ερωτήματα:
- Ποιοι είναι αυτοί οι αλλοδαποί παράγοντες, ποιας χώρας και με ποια ιδιότητα ενήργησαν;
- Ποια συμφέροντα τους κινητοποίησαν ή τους εξουσιοδότησαν, ποιους εκπροσωπούν και ποιο ήταν το αίτημά τους;
- Με ποιο τρόπο παρενέβησαν και τι ακριβώς ζήτησαν από τον κ. Παπαδημητρίου; Γιατί τον απείλησαν και με ποιο τρόπο ακριβώς; Σε τι συνίσταντο οι απειλές τους;
Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν, ειδικά υπό το βάρος μιας τόσο κρίσιμης έρευνας που εξελίσσεται. Γιατί η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν διερευνά αυτές τις καταγγελίες;
Περισσότερα ΕΔΩ
Οικονομία: Ο επίμονος πληθωρισμός εκτινάσσει το κόστος ζωής
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει αποκτήσει εδώ και καιρό ενδημικά χαρακτηριστικά, με ευθύνη της κυβέρνησης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο, δείχνουν ότι τόσο ο δομικός πληθωρισμός όσο και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα καλά κρατούν. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο 2025 διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι αυξήσεις στα τρόφιμα ξαναπαίρνουν την ανηφόρα με 2,2%, συμβάλλοντας στην αθροιστική επιβάρυνση των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια με πάνω από 31%. Αντισταθμίζονται, έτσι, οι όποιες αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Ως προς τις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι αποκαλυπτικό ότι χτύπησαν «κόκκινο» οι ανατιμήσεις στα ενοίκια κατοικιών με 10,5%. Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας που επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη λειτουργία της εγχώριας ολιγοπωλιακής αγοράς και καλλιεργούν πρακτικές κερδοσκοπίας σε διάφορους τομείς, όπως στα ακίνητα. Το κόστος χρυσοπληρώνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και ιδίως η νέα γενιά που βλέπει το όνειρο για μια καλύτερη ζωή από αυτή των γονιών της να αποτελεί χίμαιρα.
Περισσότερα ΕΔΩ
Ιδιωτικό χρέος: Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για ουσιαστική ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών και 120 δόσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης εξακολουθεί, μετά από τεσσεράμισι χρόνια, να έχει πενιχρή συμβολή στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, ιδίως στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Σήμερα, το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας ανέρχεται περί τα 240 δισ., ενώ τα κόκκινα δάνεια εκτιμώνται σε 69 δισ. ευρώ. Από τις περίπου 235.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών, πάνω από το 85% καταλήγει σε αποτυχία. Από τα ρυθμιζόμενα ποσά, ήτοι περί τα 10,5 δισ., εκτιμάται ότι μόλις το 1/5 αφορά εν τέλει σε κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία των servicers, οι μισές σχεδόν από τις ρυθμίσεις μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα «κοκκινίζουν» και πάλι. Ο εξωδικαστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει, δυστυχώς, σχεδιαστεί και λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζει για τους πιστωτές καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και από αυτά ακόμη που θα τους πρόσφερε η ίδια η πτώχευση των οφειλετών. Οι οφειλέτες, μεταξύ τους και ευάλωτοι, έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκες δόσεις, πέραν των εισοδηματικών τους δυνατότητων, για χρονικά διαστήματα που φθάνουν μέχρι και τα 35 έτη.
Με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ:
- Προβλέπεται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε 120 δόσεις, με προκαταβολή 5%, και έκπτωση επί των προσαυξήσεων 40-85%. Η οφειλή χωρίζεται σε δύο μέρη (70%-30%) κι εφόσον ο οφειλέτης αποπληρώσει με συνέπεια το 70%, το υπόλοιπο 30% διαγράφεται.
- Θεσπίζεται ως υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία από τη στιγμή που λαμβάνουν γνώση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου του οφειλέτη, ενώ υποχρεούνται σε ουσιαστική αιτιολόγηση της πρότασης με βάση τις αρχές και τα κριτήρια του Κώδικα Δεοντολογίας.
- Αυξάνονται κατά 20% τα όρια των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη, λαμβάνοντας έτσι υπόψη τις αυξήσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που επήλθαν από το 2021, και καθιερώνεται η εφεξής τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους.
- Προκειμένου να ενισχυθεί η βαρύτητα του κριτηρίου του εισοδήματος και να αποτραπεί ο κίνδυνος υπέρογκων δόσεων για τους ευάλωτους οφειλέτες, η ικανοποίηση των πιστωτών με τη ρύθμιση μπορεί να περιορίζεται κατά 25% σε σχέση με εκείνη που θα είχαν αν προχωρούσε η αναγκαστική εκτέλεση.
- Προβλέπεται ακόμη για τους ευάλωτους οφειλέτες η δυνατότητα εξαγωγής άτοκων δόσεων.
- Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των περιουσιακών ορίων αξία αγρών μέχρι το ύψος των 50.000 ευρώ.
- Τα παραπάνω μπορούν να αξιοποιούνται και για την παραγωγή μιας ευέλικτης και πιο βιώσιμης, δεσμευτικής για τους πιστωτές ρύθμισης, και για τους οφειλέτες που καλύπτονται από τον διπλασιασμό των ορίων του ευάλωτου οφειλέτη.
- Η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/2013 της Τράπεζας της Ελλάδος θεσπίζεται ως υποχρέωση των τραπεζών και των ειών διαχείρισης απέναντι στον Δανειολήπτη
- Θεσπίζεται, υπό την ευθύνη της ΓΓΧΤΔΙΧ, τριμερής Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών, στην οποία μπορεί να προσφεύγει ο οφειλέτης
- Διευρύνονται τα κριτήρια και οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την πρόταση ρύθμισης των οφειλών
- Για τους πιστωτές που δεν συμμετέχουν με αιτιολογημένες προτάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον Κώδικα Δεοντολογίας, θεσπίζονται αστικές κυρώσεις, όπως αποστέρηση του δικαιώματος καταγγελίας ή έναρξης ή συνέχισης διαδικασιών πλειστηριασμού, απώλεια τόκων υπερημερίας.
- Θεσπίζεται η υποχρέωση των εταιρειών διαχείρισης να παρέχουν αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό της οφειλής, ώστε οι οφειλέτες να είναι σε θέση να ελέγξουν το ύψος της απαίτησης και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
- Θεσπίζεται η υποχρέωση των εταιρειών διαχείρισης για αντίστοιχη εξυπηρέτηση με αυτή ενός πιστωτικού ιδρύματος, στα θέματα που συνδέονται με τη ρύθμιση.
- Προβλέπεται η ακυρότητα των διαταγών πληρωμής ή της έναρξης διαδικασιών πλειστηριασμού, όταν αποδεδειγμένα πραγματοποιούνται κατά το στάδιο συζητήσεων για την υπογραφή σύμβασης ρύθμισης.
Περισσότερα ΕΔΩ
Κράτος: Η κυβέρνηση θέλει ένα «γονατισμένο» κράτος για να κάνει outsourcing σε ιδιώτες
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι η λογική της για το κράτος είναι μία λογική outsourcing, με αναθέσεις διαρκώς σε ιδιώτες. Η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ είναι τελείως διαφορετική γιατί θέλουμε ένα ισχυρό κράτος, όχι ένα ανίσχυρο κράτος «γονατισμένο». Ως εκ τούτου στο σχέδιο νόμου για την κεφαλαιαγορά, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση «τρίβει τα χέρια της» που εργαλειοποιεί την υποστελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), για να δίνει νευραλγικές υπηρεσίες σε ιδιώτες. Στις 110.000 προσλήψεις που ενέκρινε στην 5ετία, δεν βρήκε τρόπο να στελεχωθούν σημαντικές υπηρεσίες, όπως το ΚΕΑΟ. Η συζήτηση για ισχυρό κράτος συνδέεται άμεσα με τη μισθολογική αξιοπρέπεια του ανθρώπινου δυναμικού του. Μετά από μία δεκαετία εσωτερικής υποτίμησης, σήμερα, ενώ τα ακίνητα και τα κέρδη έχουν ανακάμψει ακόμα ψηλότερα από τα επίπεδα του 2009, οι μισθοί και οι συντάξεις υπολείπονται σημαντικά. Η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα έχει μειωθεί. Βάσει της Eurostat, η αγοραστική δύναμη στη χώρα μας είναι στην προτελευταία θέση, ενώ είμαστε και τελευταία θέση σε αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων, κάτω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πρέπει να υπάρξει σταδιακά ένα καλύτερο μισθολογικό στο δημόσιο τομέα, έχοντας το βλέμμα και στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, με αφετηρία τον 13ο μισθό.
Περισσότερα ΕΔΩ