Με τον Ν. 4982/2022 η κυβέρνηση χορήγησε στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ το δικαίωμα να επιβάλει ουσιαστικά μονομερώς, όρους στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, καθώς για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να καταψηφίσουν τον Κανονισμό ενήμεροι ιδιοκτήτες γης (επιχειρήσεις) που εκπροσωπούν κατ’ ελάχιστον ποσοστό πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της συνολικής έκτασης.
Όμως, στην ουσία η επίτευξη της ανωτέρω πλειοψηφίας από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις είναι ανέφικτη, δεδομένου ότι στις περισσότερες ΒΙΠΕ η ίδια η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με τους κοινόχρηστους και τους κοινωφελείς χώρους, καθώς και τα αδιάθετα οικόπεδα που αδίκως προσμετρώνται, αλλά και των εταιρειών που δεν τηρούν τον κανονισμό ακόμα και σε επουσιώδη θέματα, ελέγχει άνω του 60% της έκτασης των δικαιούμενων ψήφου ακινήτων. Αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής κατάστασης ήταν η ραγδαία αύξηση των χρεώσεων (κοινόχρηστα, λειτουργικές δαπάνες) προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και στο 800% μέσα σε διάστημα μόλις δύο χρόνων.
Η κυβέρνηση που υποτίθεται διαπνέεται από ένα φιλο-επιχειρηματικό πνεύμα, δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια άκρως αντι-αναπτυξιακή πολιτική εις βάρος των εγκατεστημένων σε ΒΙΠΕ επιχειρήσεων ικανοποιώντας μονοσήμαντα τις απαιτήσεις της διαχειρίστριας εταιρίας (ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.) και μόνο. Με το ιδιότυπο μονοπώλιο που επήλθε για την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, μέσα από το θεσμικό πλαίσιο όπως τελικά διαμορφώθηκε, θίγονται βασικά δικαιώματα γύρω από τα θέματα λειτουργίας και ιδιοκτησίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και επιπλέον προτίθενται ληστρικά βάρη σε λειτουργικές δαπάνες και χρεώσεις πέρα από κάθε λογική και βεβαίως χωρίς καμία ανταποδοτικότητα. Στο σημερινό καθεστώς, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, λειτουργεί ελλείψει διαφάνειας και κρατικής εποπτείας, αφαιρώντας σημαντικά περιθώρια και βαθμούς ανταγωνιστικότητας σε περίπου 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 25 Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας. Πρόκειται για θέμα, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την βιομηχανική πολιτική της χώρας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο τελευταία χρόνια, βουλευτές και αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν το ζήτημα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ο Πρόεδρος, πριν από δύο εβδομάδες, κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο και τη συνάντηση του με το Δ.Σ. της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, ανακοίνωσε την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία.
Τονίζεται δε, πως τον Δεκέμβριο του 2021, η πλειοψηφία του κεφαλαίου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μεταβιβάστηκε σε ξένο fund το οποίο εδρεύσει στο Λονδίνο και ο βασικός του μέτοχος είναι μια εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέϋμαν. Τον πραγματικό ιδιοκτήτη, των 25 ΒΙ.ΠΕ της χώρας δεν τον γνωρίζει κανένας!
- Με την προτεινόμενη τροπολογία διευκολύνεται το καθεστώς ίδρυσης Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης του, με τη συναίνεση των ιδιοκτητών γης και τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο την ιδιοκτησία γης τους και λαμβάνοντας τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στην αξία της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4548/2018 (Α’ 104). Ίσχυε σε προηγούμενο νόμο
- Με τον υφιστάμενο νόμο (άρθρο 23) η διαχειρίστρια υποβάλλει τις εκάστοτε τροποποιήσεις (των Κανονισμών Λειτουργίας) και αυτές γίνονται αυτοδίκαια δεκτές, εφόσον δεν αντιταχθούν ιδιοκτήτες που κατέχουν το 51% της συνολικής έκτασης της ΒΙ.ΠΕ. και υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί είναι ενήμεροι έναντι της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ. Στην ουσία τέθηκαν προϋποθέσεις με τις οποίες οποιαδήποτε πρόταση εγκρίνεται αυτοδίκαια, πάντα, καθώς για την πλειοψηφία του 51% υπολογίζεται η έκταση που περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, κοινωφελής υποδομές, χώρους πρασίνου κλπ. Πρακτικά αδύνατον όπως εξηγείται και παραπάνω. Με την τροπολογία (παράγραφος 6, του άρθρου 23 του ν. 4982/2022) οι Κανονισμοί Λειτουργίας αναθεωρούνται ύστερα από αίτημα του 20% των εγκατεστημένων επιχειρήσεων χωρίς να προσμετρώνται στο ποσοστό αυτό οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και τα αδόμητα ακίνητα. Ίσχυε με προηγούμενο νόμο.
- Με την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4982/2022 παρέχεται η δυνατότητα στις εγκατεστημένες να αποδεσμευτούν από τη διαχειρίστρια και να δημιουργήσουν δικό τους φορέα διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας αυτός είναι ανώνυμη εταιρεία και τεκμηριώνει την αξιοπιστία, φερεγγυότητα και χρηματοπιστωτική ικανότητά του και των μετόχων του, τη διοικητική και οργανωτική δομή με την οποία πρόκειται να ασκήσει τη δραστηριότητα που μεταβιβάζεται, καθώς και το χρηματοδοτικό σχήμα με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξει τη διαχείριση του Ε.Π. (με αυτό το καθεστώς που ίσχυε μέχρι την αλλαγή του νόμου, υπάρχει Επιχειρηματικό Πάρκο που λειτουργεί με αυτοδιαχείριση στο Βόλο)
- Επειδή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και στην ουσία καμία κρατική εποπτεία προς την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και παρά το ότι έχει ενισχυθεί με περίπου 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις αλλαγές στο άρθρο 31 ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της Πολιτείας καθώς οι Ε.Α.Δ.Ε.Π., υποχρεωτικά σε ετήσια βάση υποβάλλουν εκθέσεις για την πορεία των έργων συντήρησης, υποδομών, παραβάσεις του νόμου από τις εγκατεστημένες, στατιστικά στοιχεία κ.α.. Τα πορίσματα των ανωτέρω ελέγχων δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης εντός τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα, εγκατεστημένες επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 10% των εγκατεστημένων στο Ε.Π., δύνανται να αιτηθούν τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου του φορέα διαχείρισης για τις πέντε τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις.
- Τέλος, με την τροποποίηση του Άρθρου 33 του Ν. 4982/2022 περιγράφεται το πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων του νόμου κλπ., ενώ προτείνεται και η υποχρεωτική επιβολή προστίμων απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις»
Θέμα: «Οι συνθήκες ομηρίας των επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα της χώρας και μονοπωλίου του φορέα διαχείρισης, επιβάλλουν την άμεση τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου»
Αιτιολογική Έκθεση
Με την παρούσα τροπολογία σκοπείται η τροποποίηση κρίσιμων διατάξεων του νόμου 4982/22 για το ρυθμιστικό καθεστώς και την εποπτεία των βιομηχανικών περιοχών όλης της χώρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ φορέα διαχείρισης και επιχειρήσεων.
Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, σε ομηρία βρίσκονται 2000 και πλέον επιχειρήσεις σε 25 βιομηχανικές περιοχές (επιχειρηματικά πάρκα) πανελλαδικά, με τις υπερεξουσίες που παρέχονται στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (ο κατά βάση φορέας διαχείρισης), επειδή προκαλούνται αυξημένες υποχρεώσεις σε βάρος των επιχειρήσεων, υφίσταται έλλειψη εποπτείας και αδιαφάνεια ενώ είναι δυσβάστακτη για τις επιχειρήσεις, η μονομερής επιβολή τελών και δαπανών που συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα, η οποία εναντιώνεται στο ίδιο το πνεύμα του νόμου για προσέλκυση επενδύσεων, με σκοπό την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων και συνακόλουθα δεν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Συνέπεια, του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αποτελεί μεταξύ άλλων, η θέσπιση μονομερώς νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων με πρωτοβουλία του φορέα διαχείρισης (ο οποίος είναι η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Α.Ε. στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών) με περιεχόμενο ετεροβαρές υπέρ του φορέα διαχείρισης και επιβαρυντικό σε βάρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων λόγω της αύξησης του κόστους των κοινοχρήστων και της απομείωσης των δικαιωμάτων τους και των υποχρεώσεων του φορέα διαχείρισης έναντι αυτών.
Μάλιστα, η εφαρμογή του νόμου 4982/22, έχει προκαλέσει την καθολική αντίδραση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, των επαγγελματικών συνδέσμων και των τοπικών επιμελητηρίων, αφού είναι έκδηλη και προκλητική η ισχυροποίηση της θέσης των φορέων διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων σε βάρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Ζήτημα το οποίο επηρεάζει σημαντικά την βιομηχανική πολιτική της χώρας.
Συγκεκριμένα με την παρούσα τροπολογία προτείνεται:
α) η τροποποίηση του άρθρου 8 παρ.1 του ν.4982/2022 με την οποία δίνεται η δυνατότητα χωροθέτησης ΕΠ ΚΑΙ με την απλή συναίνεση των ιδιοκτητών γης.
β) η τροποποίηση του άρθρου 23 παρ. 6 του ν. 4982/2022 με την οποία δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης των Κανονισμών Λειτουργίας με την απλή βούληση των επιχειρήσεων που κατέχουν το 20% της καθαρής έκτασης, χωρίς να προσμετρώνται στο ποσοστό αυτό οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και τα αδόμητα ακίνητα.
γ) η τροποποίηση του άρθρου 27 παρ. 1 του ν.4982/22 με τη οποία δίνεται η δυνατότητα αλλαγής του Φορέα Διαχείρισης, με τεκμηρίωση των τεχνικών και οικονομικών δυνατοτήτων του, επιβεβαίωσή τους από ανεξάρτητο ελεγκτή και μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Στον νέο Φορέα μεταβιβάζονται άνευ αντιτίμου τα οικόπεδα που προορίζονται για κοινωφελείς χρήσεις.
δ) τροποποίηση του άρθρου 32 παρ.6 με αναφορά στη Μόνιμη Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου Επιχειρηματικών Πάρκων καθώς και επιβολή κύρωσης 5.000€ σε περίπτωση μη υποβολής των εκθέσεων καθώς και προσθήκη παρ. 7 & 8
ε) τροποποίηση του άρθρου 33 όπου στη παρ.2 αφαιρέθηκε η σύσταση και προτείνεται η απευθείας επιβολή προστίμων από το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου «» προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:
Άρθρο..
- Η παρ.1 του άρθρου 8 του ν. 4982/2022 (Α΄195) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) διασφαλίζει το σύνολο της αιτούμενης έκτασης όπου ιδρύεται το Επιχειρηματικό Πάρκο (Ε.Π.). Ως διασφάλιση της έκτασης νοείται η κυριότητα της ΕΑΝΕΠ ή η συναίνεση των ιδιοκτητών γης για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου και επί της τεχνοοικονομικής μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και του σχεδίου κανονισμού λειτουργίας και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Οι ιδιοκτήτες γης εντός της αιτούμενης έκτασης δύνανται να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Α.Δ.Ε.Π, εισφέροντας ως συμμετοχή τους την ιδιοκτησία γης τους και λαμβάνοντας τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στην αξία της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4548/2018 (Α’ 104)».
-Η παράγραφος 6, του άρθρου 23 του ν. 4982/2022 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου τίθεται προς αναθεώρηση μετά από αίτημα της Ε.Α.Δ.Ε.Π. ή του πλέον εκπροσωπευτικού πρωτοβάθμιου φορέα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον είκοσι τοις εκατό (20%) της καθαρής έκτασης, χωρίς να προσμετρώνται στο ποσοστό αυτό οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και τα αδόμητα ακίνητα.
Η κατάρτιση ή αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας πραγματοποιείται κατόπιν διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και του πλέον εκπροσωπευτικού πρωτοβάθμιου φορέα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Εάν δεν υφίσταται τέτοιος φορέας, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις εκπροσωπούνται στην διαπραγμάτευση από το οικείο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την έναρξή της, η διαφωνία των μερών επιλύεται με Διαιτησία. Η Διαιτησία διενεργείται από τριμελές διαιτητικό όργανο, αποτελούμενο από α) έναν διαιτητή που ορίζεται από την Ε.Α.Δ.Ε.Π., β) έναν διαιτητή που ορίζεται από τον εκπροσωπευτικό φορέα των εγκατεστημένων ή το οικείο επιμελητήριο και γ) έναν πρόεδρο, ο οποίος επιλέγεται από κοινού από τους δύο ανωτέρω εντός πέντε (5) ημερών και σε περίπτωση διαφωνίας αυτός ορίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ως διαιτητές ορίζονται υποχρεωτικά Δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω με εγνωσμένη εμπειρία στο Εμπορικό Δίκαιο ή μέλη ΔΕΠ των Νομικών Σχολών της χώρας. Η συγκρότηση, λειτουργία και αμοιβή του Διαιτητικού Οργάνου ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Η απόφαση του Διαιτητικού Οργάνου είναι τελεσίδικη και δεσμευτική για τα μέρη»
Η παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4982/2022 αντικαθίσταται ως εξής:
«Υποκατάσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου
- Η διοίκηση και διαχείριση ενός Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Π.) μπορεί να μεταβιβαστεί, στη φάση της λειτουργίας του, από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) σε νέο οικονομικό φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας αυτός είναι ανώνυμη εταιρεία και τεκμηριώνει την αξιοπιστία, φερεγγυότητα και χρηματοπιστωτική ικανότητά του και των μετόχων του, τη διοικητική και οργανωτική δομή με την οποία πρόκειται να ασκήσει τη δραστηριότητα που μεταβιβάζεται, καθώς και το χρηματοδοτικό σχήμα με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξει τη διαχείριση του Ε.Π.. Η τεκμηρίωση των παραπάνω επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητο ελεγκτή κοινής αποδοχής.
Η μεταβίβαση της διοίκησης και διαχείρισης πραγματοποιείται υποχρεωτικά όταν πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) έχουν εγκατασταθεί ή λειτουργούν επιχειρήσεις τουλάχιστον στο 70% της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου, μη προσμετρούμενων σε αυτήν των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και σωρευτικά, β) το ζητούν επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% των εγκατεστημένων ή εν λειτουργία επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν συστήσει ανώνυμη εταιρεία, με σκοπό τη Διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Στην μεταβίβαση περιλαμβάνονται άνευ αντιτίμου και οι κοινόχρηστοι χώροι του ΕΠ
Στο άρθρο 32 αντικαθίστανται η παρ. 6 όπως παρακάτω και προστίθενται οι παρ. 7 και 8
- Οι Ε.Α.Δ.Ε.Π. υποβάλλουν, εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, στη Μόνιμη Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου Επιχειρηματικών Πάρκων εκθέσεις στις οποίες αναφέρονται:
α) η πρόοδος και η κατάσταση των έργων υποδομής,
β) η εκτέλεση εργασιών συντήρησης σύμφωνα με τις ανάγκες λειτουργίας του Ε.Π.,
γ) παραβάσεις του νόμου και της απόφασης έγκρισης του Ε.Π. από μεμονωμένες επιχειρήσεις,
δ) στατιστικά στοιχεία για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες,
ε) η τήρηση των όρων λειτουργίας του Ε.Π..
Η μη υποβολή των ανωτέρω εκθέσεων επιφέρει οικονομική κύρωση ύψους 5.000€
- Τα πορίσματα των ανωτέρω ελέγχων δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης εντός τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωσή τους.
- Εγκατεστημένες επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 10% των εγκατεστημένων στο Ε.Π., δύνανται να αιτηθούν τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου του φορέα διαχείρισης για τις πέντε τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Ο έλεγχος της προηγούμενης παραγράφου ανατίθεται από τη Μόνιμη Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου Επιχειρηματικών Πάρκων σε δύο (2) τουλάχιστον ορκωτούς ελεγκτές λογιστές ή σε ελεγκτική εταιρεία. Οι αιτούσες εταιρείες έχουν δικαίωμα διορισμού ορκωτού ελεγκτή ως τεχνικού συμβούλου, ο οποίος δικαιούται πλήρη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία του διενεργούμενου ελέγχου. Οι ελεγκτές υποχρεούνται να ολοκληρώσουν τον έλεγχο χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και να υποβάλουν το πόρισμα: α) στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, β) στον φορέα διαχείρισης, και γ) στις αιτούσες επιχειρήσεις. Εάν προκύπτουν παραβάσεις που τιμωρούνται ποινικά, η έκθεση ελέγχου διαβιβάζεται υποχρεωτικά στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Το κόστος του ελέγχου βαρύνει το Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Το άρθρο 33 του ν. 4982/2022 αναδιατυπώνεται ως εξής:
«Άρθρο 33-Κυρώσεις.
1. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 11 για την υποβολή προς έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής και της προθεσμίας της παρ. 2 του άρθρου 16 για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, ανακαλείται η απόφαση έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Π.), η έκτασή του αποχαρακτηρίζεται, το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής παύει να ισχύει, οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις αποκαθίστανται, σύμφωνα με την αρμοδίως θεωρημένη και εγκεκριμένη φυτοτεχνική μελέτη αποκατάστασης του διαταραχθέντος δασικού περιβάλλοντος, εφαρμοζομένης και της παρ. 12 του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α’ 289) και προβλέπονται οι αναγκαίες επεμβάσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Με όμοια απόφαση μπορεί να ανατίθεται η ανάπτυξη του Ε.Π. σε άλλη Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.), η οποία υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Ε.Α.Δ.Ε.Π., που έχει εκπέσει. Για τις απαλλοτριωθείσες ιδιοκτησίες εφαρμόζεται το άρθρο 12 του ν. 2882/2001 (Α’ 17).
2. Σε περίπτωση παραβάσεων του παρόντος νόμου ως προς την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης του άρθρου 10, την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, την ακριβή ανάπτυξη του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής, τη χορήγηση της βεβαίωσης συμβατότητας της παρ. 1 του άρθρου 29, την ορθή διαχείριση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και την εν γένει χρηστή διοίκηση και διαχείριση του Ε.Π., επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας επιβάλλεται υποχρεωτικά πρόστιμο σύμφωνα με την παρ. 5, ενώ ταυτόχρονα ορίζεται προθεσμία συμμόρφωσης, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Το πρόστιμο κυμαίνεται από δύο χιλιάδες (2.000) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και δύναται να αυξηθεί έως το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, αναλόγως της βαρύτητας και της συχνότητας της παράβασης. Τα πρόστιμα εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
3. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της στον ενδιαφερόμενο.
4. Όποιος με πρόθεση παραβαίνει την παρ. 6 του άρθρου 22 τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως δώδεκα (12) μηνών.».
Οι προτείνοντες Βουλευτές
Ανδρουλάκης Νικόλαος
Μπιάγκης Δημήτριος
Τσίμαρης Ιωάννης
Παρασύρης Φραγκίσκος
Νικητιάδης Γεώργιος
Γερουλάνος Παύλος
Μάντζος Δημήτριος
Χρηστίδης Παύλος
Αποστολάκη Μιλένα
Αχμέτ Ιλχάν
Βατσινά Ελένη
Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα (Νάντια)
Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια)
Δουδωνής Παναγιώτης
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καζάνη Αικατερίνη
Κατρίνης Μιχάλης
Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Λιακούλη Ευαγγελία
Μιχαηλίδης Σταύρος
Μουλκιώτης Γεώργιος
Νικολαΐδης Αναστάσιος
Πάνας Απόστολος
Παπανδρέου Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Παρασκευαΐδης Παναγιώτης
Παραστατίδης Στέφανος
Πουλάς Ανδρέας
Σπυριδάκη Αικατερίνη
Σταρακά Χριστίνα
Χνάρης Εμμανουήλ
Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ