Κοινή Ανακοίνωση του Τομέα Ψυχικής Υγείας και της Ράνιας Θρασκιά, Υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Ψυχικής Υγείας και Βουλευτή Α Θεσσαλονίκης, του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Σε μια εξαιρετικά σκληρή περίοδο, με παρούσα την έξαρση της βίας, τους πολέμους γύρω μας και την ανασφάλεια σε όλους τους τομείς της ζωής, εστιάζουμε στη σημασία της Ψυχικής Υγείας. Διότι συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα κι αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής ευημερίας μας. Όπως υπογραμμίζει κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ψυχική Υγεία είναι βαθιά αλληλένδετη με τη σωματική υγεία και η έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες επιδεινώνει την κοινωνική ευαλωτότητα κι εντείνει τις ανισότητες.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει διακριτό Τομέα Πολιτικής για την Ψυχική Υγεία, παρακολουθεί στενά το κυβερνητικό έργο και επεξεργάζεται θέσεις και προτάσεις που βασίζονται στην πρόληψη, στη διάγνωση και τη θεραπεία, την αποκατάσταση, την καθολική πρόσβαση και την κοινωνική επανένταξη.
Η αναγκαιότητα είναι επιτακτική:
· Το 30-35% των Ελλήνων παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, μετά την πανδημία.
· Το 50% των ψυχικών διαταραχών ξεκινούν πριν την ηλικία των 14 ετών, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για πρώιμη παρέμβαση στα σχολεία.
· Η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στον αριθμό δημόσιων ψυχολόγων και δομών στην κοινότητα.
· Σε πολλές Περιφέρειες δεν υπάρχει ούτε ένα πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Προτεραιότητά μας: Ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ψυχικής Υγείας
Το σχέδιό μας διαπνέεται από ενσυναίσθηση και ουσιαστική φροντίδα, και βασίζεται σε έξι άξονες:
1. Ενίσχυση δημόσιων δομών, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη, άμεση και δωρεάν πρόσβαση όλων σε αυτές, καθώς και η πληρέστερη κάλυψη των αναγκών Ψυχικής Υγείας, από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, με διαφανείς διαδικασίες πιστοποίησης και εποπτείας.
2. Πρωτοβάθμια φροντίδα & κοινοτική παρέμβαση. Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών με κατεύθυνση των περιστατικών από τα Γενικά Νοσοκομεία προς την Κοινότητα και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.
3. Ενδυνάμωση των ληπτών υπηρεσιών υγείας και ισότιμη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των πολιτικών Ψυχικής Υγείας.
4. Ψυχολόγοι στα σχολεία – πρόληψη της ενδοσχολικής και περισχολικής βίας. Παρουσία μόνιμων και επαρκούς αριθμού ψυχολόγων σε κάθε σχολική μονάδα, ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών και σύγχρονες επιστημονικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των σχολικών κρίσεων.
5. Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με πλουραλιστική προσέγγιση. Προώθηση εναλλακτικών θεραπειών και διασφάλιση πρόσβασης χωρίς αποκλεισμούς για τους ίδιους τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
6. Θεσμική προστασία επαγγελματιών και πολιτών. Δημιουργία ενιαίου Μητρώου Ψυχολόγων για διαφάνεια στην παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Λειτουργία δημόσιου φορέα πιστοποίησης κι εποπτείας, που θα καθορίζει κανόνες δεοντολογίας θα εναρμονιστεί με καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και θα προστατεύει επαγγελματίες και πολίτες.
Το στοίχημα της μεταρρύθμισης
Τώρα είναι η ώρα να υλοποιήσουμε μια ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, να σπάσουμε το στίγμα, να απομακρύνουμε τον φόβο της άγνοιας και της προκατάληψης και να προτάξουμε την πτυχή της ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές – στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, την οικογένεια.
Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι προϋπόθεση ισότητας και αξιοπρέπειας. Και για εμάς, είναι δέσμευση.