Άξονας 2 | «Ήπειρος που παράγει στην ψηφιακή εποχή: Πανεπιστήμιο, επιχειρηματικότητα, Τεχνολογία, έρευνα και καινοτομία»
Η συμβολή της έρευνας και τεχνολογίας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην εξωστρέφεια της οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης θεματικής συζήτησης, με τίτλο: «Ήπειρος που παράγει στην ψηφιακή εποχή: Πανεπιστήμιο, επιχειρηματικότητα, Τεχνολογία, έρευνα και καινοτομία».
«Το οικοσύστημα καινοτομίας και ψηφιακής των Ιωαννίνων είναι αυτή τη στιγμή το δυναμικότερο και ένα από τα πιο ώριμα οικοσυστήματα που έχει Ελλάδα», είπε, ανοίγοντας τη συζήτηση ο Τάσος Κούτλας, Digital Solutions Director της JAKALA, φέρνοντας το παράδειγμα του hub της TeamViewer που εδρεύει στην πόλη, αλλά και τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων, που έχοντας αντλήσει χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οίκους, ανοίγουν τα φτερά τους στις διεθνείς αγορές. Ανέδειξε ορισμένες γόνιμες συνθήκες για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση της έρευνας και καινοτομίας τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ, η μετατροπή των πρωτογενών δεδομένων της έρευνας σε πρακτικές εφαρμογές και η διασύνδεση με τις διεθνείς αγορές.
Στο παράδειγμα της γιαννιώτικης Terracom αναφέρθηκε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Ζαχαράκης, περιγράφοντας το σταυροδρόμι στο οποίο βρέθηκε η εταιρεία μέσα στην οικονομική κρίση. «Έπρεπε να διαλέξουμε μεταξύ του δρόμου του συμβιβασμού με την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα ή να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Τότε ξεκινήσαμε ένα εξωστρεφές ταξίδι. Αρχίσαμε να παράγουμε προϊόντα τεχνολογίας, που απευθύνονταν εξαρχής στο εξωτερικό, αντί να παρέχουμε υπηρεσίες τοπικά», εξήγησε, σημειώνοντας ότι σήμερα το 40% των πελατών είναι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και το 30% στην Ευρώπη, με την εγχώρια αγορά να περιορίζεται πια μόλις στο 3%.
Στη συνεισφορά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ανάπτυξη ενός υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού, αποφοίτων και ερευνητών, που ενισχύουν το τοπικό ψηφιακό οικοσύστημα, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Tζάλλας, Κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. «Χρειαζόμαστε κίνητρα για να έρθουν στα περιφερειακά Πανεπιστήμια νέοι επιστήμονες και ερευνητές», έθεσε ως προτεραιότητα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση της έρευνας και καινοτομίας, στα περιφερειακά τμήματα που πασχίζουν να βρουν τον βηματισμό τους μέσα στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο των νέων τεχνολογιών.
«Υπάρχει ένας παγκόσμιος καταμερισμός καινοτομίας, στον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει, να διεκδικήσει δυναμικά το δικό της μερίδιο με κεντρικές πολιτικές», είπε ο Αλέξανδρος Μελίδης, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ. Δίνοντας ένα περίγραμμα της αξίας των ανοιχτών τεχνολογιών, σημείωσε πως μία αύξηση 10% στις συνεισφορές ανοιχτού κώδικα θα έχει θετική επίπτωση σχεδόν 100 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλοντας να εξηγήσει την έννοια της «ψηφιακής κυριαρχίας» την οποία ιεράρχησε ψηλά στις προτεραιότητες, είπε χαρακτηριστικά: «Εάν ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ γραφόταν σε μία εποχή που υπήρχε η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή ανεξαρτησία θα ήταν συνυφασμένη με τη λαϊκή κυριαρχία».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Γεωργία Χαλάτση.