«Η λειτουργία των κατασκηνώσεων του Κρατικού Προγράμματος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το φετινό πρόγραμμα, που αφορά σχεδόν 14.000 ωφελούμενους, αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή μας στην υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη – των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία», δήλωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή την ενεργοποίηση του φετινού Κατασκηνωτικού Προγράμματος με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1827/14-04-2025).
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής προσφέροντας ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
Ο φετινός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2024, φτάνοντας τα 6.000.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η αύξηση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της Πολιτείας για τη βελτίωση της λειτουργίας των κατασκηνώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το φετινό πρόγραμμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε έναν μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο, επιτρέποντας στους ωφελούμενους και τις οικογένειες να προγραμματίσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους.
Οι εγγραφές των κατασκηνωτών (πλην των ατόμων με αναπηρίες) γίνονται στους Δήμους που θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις μέχρι την 13η Ιουνίου του 2025.
Η πρόσκληση για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα που αφορά τα άτομα με αναπηρία αναμένεται να δημοσιευθεί έως τα τέλη Μαΐου, κατόπιν της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ανάθεση υλοποίησης του προγράμματος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).
Λαμβάνοντας υπόψιν τη ζήτηση που καταγράφηκε την περσινή χρονιά για τα Κατασκηνωτικά Προγράμματα, ο φετινός αριθμός των ωφελούμενων αναμένεται να φτάσει τους 13.595. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα καλύψει:
- 9.645 παιδιά ηλικίας 6-16 ετών,
- 1.820 ηλικιωμένοι,
- 2.130 άτομα με αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες).
Το Πρόγραμμα Κατασκηνώσεων έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και προσφέρει πλήρη απαλλαγή από την οικονομική συμμετοχή για τις ευπαθείς ομάδες, όπως:
- παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών,
- παιδιά οικογενειών με ανέργους ή δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
- άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένοι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω των Δήμων, οι οποίοι διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ενδιαφερομένων, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό (ιατροί, νοσηλευτές, γυμναστές, ψυχαγωγοί, συντονιστές) εγγυάται την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών.
Η ΚΥΑ
Αριθμ. 5429 – ΦΕΚ Τεύχος Β 1827/14.04.2025
Ανάθεση οργάνωσης και λειτουργίας κατασκηνώσεων του Κρατικού Προγράμματος σε Δήμους.
Α/Α ΔΗΜΟΣ Α/Α ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΞΟΧΗΣ – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
1. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 1 Β΄ Ν. ΠΕΝΤΕΛΗΣ
2 ΠΕΝΤΕΛΗΣ
2. ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ – ΜΕΘΑΝΩΝ 3 ΓΑΛΑΤΑ ΠΟΡΟΥ
3. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 4 Δ΄ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ
5 Ε΄ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ
4. ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 6 ΚΕΡΑΤΕΑΣ
5. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 7 ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΜΠΟΥΚΑ
6. ΓΡΕΒΕΝΩΝ 8 ΦΙΛΙΠΠΑΙΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
7. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 9 ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
8. ΠΑΓΓΑΙΟΥ 10 Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
9. ΘΑΣΟΥ 11 ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΘΑΣΟΥ
10. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 12 ΜΑΚΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
11. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ 13 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ
12. ΧΑΝΙΩΝ 14 ΚΑΛΑΘΑ ΧΑΝΙΩΝ
13. ΒΟΛΒΗΣ 15 ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
14. ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 16 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
15. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 17 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
16. ΣΕΡΡΩΝ 18 ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
17. ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 19 ΝΕΡΑΪΔΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
18. ΑΓΙΑΣ 20 ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
19. ΒΟΛΟΥ 21 Β΄ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
20. ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 22 ΠΕΥΚΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
21. ΚΕΡΚΥΡΑΣ 23 ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΔΕΣΣΥΛΑΣ ΟΡΜΟΥ ΓΟΥΒΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
22. ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ 24 Η΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ)
23. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 25 ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
24. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 26 ΠΡΙΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ
25. ΧΙΟΥ 27 ΣΚΛΑΒΙΩΝ ΧΙΟΥ
Άρθρο 5
Φιλοξενούμενοι
Στις Παιδικές Εξοχές – Κατασκηνώσεις φιλοξενούνται:
A. παιδιά ηλικίας 6-16 ετών, που έχουν ανάγκη παραθερισμού. Από τις Παιδικές Εξοχές – Κατασκηνώσεις αποκλείονται μέχρι αποκαταστάσεως της υγείας τους, τα παιδιά που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα (κοκίτης κ.λπ.) και εντελώς τα παιδιά που πάσχουν από ψυχονευρωτικά νοσήματα (επιληψία κ.λ.π.) σύμφωνα με τις παρ. 3, 4 του άρθρου 1 του ν. 749/1948.
Στις Παιδικές Εξοχές – Κατασκηνώσεις φιλοξενούνται και παιδιά με αναπηρίες, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και διαθέτουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα Παιδικής Εξοχής – Κατασκήνωσης.
Β. Ηλικιωμένοι είτε επισκέπτονται ΚΑΠΗ είτε όχι, εφόσον βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, είναι μόνοι λόγω έλλειψης άλλης οικογένειας, χηρείας κ.λπ. και διαθέτουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατασκήνωσης.
Γ. Ενήλικοι με αναπηρίες εφόσον προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατασκήνωσης.
Άρθρο 6
Διαδικασίες Συμμετοχής
Οι εγγραφές των κατασκηνωτών (πλην των ατόμων με αναπηρίες) γίνονται στους Δήμους (που θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις) μέχρι την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025.
Για την εγγραφή των παιδιών απαιτείται:
• Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς το Δήμο που έχει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας της κατασκήνωσης στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, το φύλο και η ηλικία του παιδιού.
• Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα στην οποία να αναγράφεται το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, οι ηλικίες των τέκνων, ο τύπος της οικογένειας (π.χ. μονογεονεική, τρίτεκνη, πολύτεκνη), άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά (π.χ. δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, άνεργοι, ανασφάλιστοι, σε κατάσταση ένδειας, οικογένειες σε κρίση, πληθυσμιακές μειονότητες κ.λ.π.).
• Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα στην οποία υποχρεωτικά να αναγράφεται: η κατάσταση υγείας του παιδιού, ο εμβολιασμός του με τα υποχρεωτικά εμβόλια, ότι δεν πάσχει από μεταδοτικά νοσήματα, ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα και τυχόν λοιπές παρατηρήσεις (φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες κ.λπ.).
Για την εγγραφή ηλικιωμένων ατόμων απαιτείται:
• Αίτηση του ατόμου στο Δήμο που έχει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας της κατασκήνωσης
• Υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει το ύψος του οι-κογενειακού ή ατομικού εισοδήματός του.
• Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα στην οποία υποχρεωτικά να αναγράφεται ότι δεν πάσχει από μεταδοτικά νοσήματα και ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις διαβιβάζονται ατομικά ή συλλογικά μέσω των ΚΑΠΗ που συμμετέχει κάθε ηλικιωμένος.
Οι διαδικασίες αιτήσεων, επιλογής και συμμετοχής ατόμων με αναπηρίες, η πρόσληψη των συνοδών και του ειδικού προσωπικού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ορίζονται με σχετική κοινή υπουργική απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 19 του ν. 2646/1998 (Α’ 236).
Κατά την επιλογή των κατασκηνωτών λαμβανομένων υπόψη και των κοινωνικών κριτηρίων προτιμούνται οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Οι κατηγορίες των κατασκηνωτών καταβάλλουν ποσό συμμετοχής «30,00» ευρώ, εξαιρουμένων των κάτωθι περιπτώσεων που δεν καταβάλλουν ποσό συμμετοχής:
α) Τα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, των οικογενειών που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι καθώς και των οικογενειών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
β) τα άτομα με αναπηρίες ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που συμμετέχουν,
γ) ηλικιωμένα άτομα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Κάθε εξουσιοδοτημένος Δήμος που θα λειτουργήσει κατασκηνώσεις του Κρατικού Προγράμματος, πρέπει να ανοίξει λογαριασμό σε Τράπεζα, που ο κατασκηνωτής, εφόσον επιλεγεί, καταθέτει το ποσό συμμετοχής του και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι δίδουν την απόδειξη κατάθεσης της Τράπεζας στον Διαχειριστή της κατασκήνωσης με την υποχρέωση να ενημερώσει τον οικονομικό σύμβουλο αυτής.
Το ποσό συμμετοχής επιστρέφεται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν συμμετέχει τελικά στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα.
Τα έσοδα που προκύπτουν από τη συμμετοχή των κατασκηνωτών χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των κατασκηνώσεων και για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών λειτουργίας τους.
Η κίνηση των λογαριασμών αυτών γίνεται μετά από εισήγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των κατασκηνώσεων και έγκριση του οικείου Δημάρχου.
Οι Δήμοι που λειτουργούν Παιδικές Εξοχές – Κατασκηνώσεις του Κρατικού Προγράμματος υποχρεωτικά πρέπει να φιλοξενούν κατασκηνωτές και από τους άλλους Δήμους της χώρας, εφόσον υποβάλλονται σχετικές αιτήσεις.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ για τις κατασκηνώσεις των δήμων
Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)