Τις διπλωματικές κινήσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για το νέο έτος στον απόηχο της τουρκολιβυκής συμφωνίας σηματοδοτεί η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastern Mediterranean (EastMed) λίγες μόνο ώρες μετά την έλευση του 2020.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου καταφθάνουν στην πρωτεύουσα την Πέμπτη για να υπογράψουν τη Διακρατική Συμφωνία (IGA) για τον αγωγό, με τη στήριξη και της Ιταλίας, ωστόσο ο EasMed είναι μόνο η αρχή ενός «πυκνού Ιανουαρίου»…
«Θερμός» διπλωματικά ο Ιανουάριος
Ακολουθεί, στις 4-5 Ιανουαρίου, η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) στο Κάιρο, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας που κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας.
Ιδιαίτερη διπλωματική σημασία, έχει και το ταξίδι που θα κάνει στις ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed. Στις 7 Ιανουαρίου, θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Παράλληλα, κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο αναμένεται να συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη διαδικασία και με την Ιταλία.
Εξάλλου, στις 7 Ιανουαρίου πέντε ημέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, επισκέπτεται τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Οι επαφές για τον EastMed
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Βενιαμίν Νετανιάχου Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της υπογραφής από τους τρεις ηγέτες αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Ζάππειο Μέγαρο, της διακρατικής συμφωνίας.
Στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι εξελίξεις υπό το φως της υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ τους. Η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντησή του με τον κ. Νετανιάχου το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο.
Εξάλλου οι τρεις ηγέτες θα έχουν, αμέσως πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, κοινή συνάντηση κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Τον κύπριο πρόεδρο θα συνοδεύουν στην ελληνική πρωτεύουσα ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Από την πλευρά του Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα (έως τις 4 Ιανουαρίου) θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τους οποίος θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
"Σχέδιο ειρήνης ο EastMed"
Παράλληλα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε γνωστό ότι πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας την Πέμπτη, θα υπογραφεί Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.
«O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ’ εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι’ αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη,. Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη. Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Ιnfo για τον EastMed
Ο αγωγός φυσικού αερίου, προϋπολογισμού περίπου 6 δισεκ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο, αλλά και θα συμβάλλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία στο πλαίσιο του πλέγματος των ευρωπαϊκών ενεργειακών οδών που υπάρχουν, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται.
Ο αγωγός θα εκτείνεται σε 1.900 χλμ και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει ετησίως έως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Θάλασσας του Λεβάντε του Ισραήλ στην Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο. Συνολικά το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπεται να στοιχίσει 5,9 δισ. δολάρια.
Πηγή: skai.gr