ΝΑ’ΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ
ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΩΡΑ
Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, τα κρούσματα καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων των κρατουμένων και παραβίασης του νόμου από τη διεύθυνση των Φυλακών Κορυδαλλού και τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής αυξάνονται. Οι μεταγωγές φοιτητών-κρατουμένων –και μάλιστα αριστούχων-, η υποστελέχωση του ΙΕΚ και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς και η άρνηση σε κρατούμενους να φοιτήσουν στη σχολή τους, ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες της φυλακής, είναι δείγματα γραφής για την αντίληψη της νέας ηγεσίας τόσο για τον σωφρονισμό όσο και για την επανένταξη και τα δικαιώματα των κρατουμένων, μολονότι ο νόμος είναι σαφής: (Σωφρ. Κώδικας, άρθ. 4: Κατά την εκτέλεση της ποινής δεν περιορίζεται κανένα άλλο ατομικό δικαίωμα των κρατουμένων εκτός από το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία).
Τον Αύγουστο 2019 τρεις φοιτητές του ΙΕΚ Γραφιστικής των Φυλακών Κορυδαλλού, άνευ λόγου και αιτίας, μετήχθησαν εσπευσμένα, με εντολή της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και κατά παράβαση του νόμου (Σωφρ. Κώδικας άρθρο 35, παρ. 9: «Η εκπαίδευση των κρατουμένων δεν αναστέλλεται σε περίπτωση μεταγωγής ή επιβολής πειθαρχικής ποινής, όταν τούτο είναι δυνατό. Αν επιβληθεί πειθαρχικός περιορισμός κατά τη διάρκεια των σπουδών του συγκεκριμένου κρατουμένου, η έκτιση του μέτρου μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών ή αργιών»)από τον Κορυδαλλό στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και το Μαλανδρίνο, όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχα ΙΕΚ. Ο ένας εξ αυτών, ο Θέμης Δήμου, αναγκάστηκε να ξεκινήσει απεργία πείνας θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, για το αυτονόητο: να συνεχίσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ Κορυδαλλού καθώς και στο τμήμα Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου επίσης φοιτά.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2019 ο Κώστας Σακκάς, κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού, ξεκινάει επίσης απεργία πείνας, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά του στην εκπαίδευση, στην εργασία και στη συμμετοχή στις δραστηριότητες της φυλακής (Σωφρ. Κώδικας, άρθρο 34: «Όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στην εντός του καταστήματος εν γένει μόρφωση, άθληση, πολιτιστικές δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση»).
Σήμερα βρίσκεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου μεταφέρθηκε με υπογλυκαιμικό επεισόδιο, σε σοβαρή κατάσταση. Η υγεία και η ζωή του κινδυνεύουν καθώς ο οργανισμός του είναι καταπονημένος και από προηγούμενες απεργίες πείνας.
Το να εξαναγκάζουν, με την αναλγησία τους, την εκδικητικότητά τους και τη συστηματική παραβίαση του νόμου, οι ιθύνοντες της φυλακής και του υπουργείου τους κρατούμενους στη σκληρή δοκιμασία της απεργίας πείνας για κεκτημένα και αυτονόητα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ίδια τους η ζωή, αποτελεί έμμεση επιβολή της θανατικής ποινής. Ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να δικαιωθούν τα αιτήματα του Κώστα Σακκά, πριν να είναι αργά!
Το Υπουργείο και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής αντί να ενδυναμώνουν, ως όφειλαν, τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα εντός της φυλακής και να παροτρύνουν τους κρατούμενους προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούν το δόγμα «νόμος και τάξη» το οποίο δεν εμπεριέχει ούτε δημιουργία και στήριξη εκπαιδευτικών δομών εντός των φυλακών, ούτε πολύ περισσότερο σωφρονισμό και επανένταξη, αλλά μόνον περιστολή δικαιωμάτων και καταστολή ως το πιο πρόσφορο μέσο «διαπαιδαγώγησης». Όμως στον αγώνα για επανένταξη και πρόοδο που κάνουν οι κρατούμενοι χρειάζεται η αμέριστη βοήθεια των θεσμικών υπεύθυνων, οι οποίοι είναι αυτοί που καθορίζουν το ενθαρρυντικό ή το αποτρεπτικό πλαίσιο σ’ αυτόν τον αγώνα.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται στο πλευρό του Κώστα Σακκά, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του για τα αυτονόητα και καλεί σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στην καταστολή και στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαιώματος στην αξιοπρέπεια.
Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων