Προϋπολογισμός 2020: Οι τοποθετήσεις κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια

Έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "να αναβιώσουμε" την παράδοση της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών, απηύθυνε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, μιλωντας στην Ολομελεια για τον προυπολογισμο του 2020. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της τουρκικής προκλητικότητας, είπε ο κ. Βολουδάκης, αυτή η κίνηση θα είναι ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που φρουρούν με αυταπάρνηση την πατρίδα, ότι ενωμένοι τους στηρίζουμε.

Για τον νέο προϋπολογισμό, ο κ. Βολουδάκης είπε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Ο προϋπολογισμός του 2020, είπε ο κ. Βολουδάκης, αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που βασίζεται στην αντίληψη ότι η ευημερία θα επανέλθει στη χώρα όταν κινητοποιηθούν οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, και δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ δεν παραβλέπει και την ανάγκη να απλωθεί ένας δείκτης προστασίας για τους πιο αδύναμους απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και την ανάγκη της ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.

Ο κ. Βολουδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους "καταστροφικούς πειραματισμούς" του 2015, και για τους "συμβιβασμούς" με τους εταίρους που "δέσμευσαν" τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, και περιγράφοντας τον νέο προϋπολογισμό είπε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής.

Κατερχόμενος από το βήμα, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του, ο κ. Βολουδάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στα υπουργικά θεωρεία παρακάθονταν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με πρώτον -δίπλα στον πρωθυπουργό- τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Βαθιά ταξικό και ιδεοληπτικό που υπηρετεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι βαθειά ταξικός, βαθειά ιδεοληπτικός και καταδεικνύει ότι η ΝΔ είναι πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της. Πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και καθόλου γενναιόδωρη με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου.

Όπως υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική επιλογή της ΝΔ είναι αντιαναπτυξιακή ενώ την κατηγόρησε ότι παρέπεμψε στις καλένδες όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% και την κατάργηση των «29 άδικων φόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

Απο το ΚΙΝΑΛ ο Κωστας Σκανδαλιδης χαρακτηρισε τον προυπολογισμο "ξενο με την ανάγκη νέας αναπτυξιακής δυναμικής". Εκτίμησε ότι η φορολογική λαίλαπα συνεχίζεται αμείωτη παρά τις ελαφρύνσεις, την ίδια ώρα που περικόπτονται αντί να αναβαθμίζονται οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.

«Για να αναπνεύσει η οικονομία έπρεπε να υπάρξει από την αρχή επαναδιαπραγμάτευση για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν πόροι, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νικος Καραθανασόπουλος ανεφερε οτι ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προϋπολογισμός της ΝΔ πρόθεσε, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξειδικεύει τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και συνέχισε: Ο νέος προϋπολογισμός αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για το 2020, τα οποία φτάνουν μέχρι το 2060. Αυτά τα πλεονάσματα προέρχονται από την υπέρμετρη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολικότερη επιδείνωση της θέσης των ίδιων των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2020 δεν έχει κανένα πολιτικό όραμα, κανέναν οικονομικό σχεδιασμό, αλλά αποτελεί μόνο ένα διαχειριστικό εργαλείο για τον έλεγχο των εισπράξεων». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «συνεχίζει να τηρεί τις προτεραιότητες των μνημονίων σε ότι αφορά τη συρρίκνωση της χώρας και την υποταγή της στη Γερμανία».

Από το ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός δίνει διαπιστευτήρια υπακοής και έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο που θα καταγγείλουμε. Ο προϋπολογισμός αυτός μοιάζει με τον προηγούμενο. Είναι και οι δύο ανελεύθεροι». Πρόσθεσε ότι δεν αποτυπώνεται η κυβερνητική δέσμευση πώς «θα είναι ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

Η παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά είναι η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα για το επίδομα θέρμανσης είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση. Απαντώντας στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, είπε ότι πράγματι το επίδομα θέρμανσης δεν είναι στον προϋπολογισμό του 2020, διότι δόθηκε το 2019. Επισήμανε μάλιστα ότι στο επίδομα θέρμανσης "θα είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή από κάθε άλλη χρονιά. Θα επωφεληθούν περισσότεροι πολίτες". Όσο για τη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών σημείωσε ότι είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί οξύμωρο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την πρόβλεψη για περισσότερα φορολογικά έσοδα, είπε ότι αυτό δεν είναι οξύμωρο, αλλά λέγεται ανάπτυξη. Όσο για το τι γίνεται με τον ΕΦΚΑ, είπε ότι έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό και μεγαλύτερα έσοδα και επιβαρύνει λιγότερο τον φορολογούμενο, διότι αυξάνονται οι εισφορές. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει επιταχυνόμενη ανάπτυξη, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Απαντώντας στους εισηγητές του "Κινήματος Αλλαγής" και του ΚΚΕ ότι δεν έχει αλλάξει η οικονομική πολιτική, εξέφρασε τον φόβο ότι "παρασύρονται από πολιτικό βολονταρισμό: Είναι σαφές ότι έχει υπάρξει αλλαγή οικονομικής πολιτικής, διότι πάμε από την υπερφορολόγηση και τα υπερπλεονάσματα σε φοροελαφρύνσεις, που δίνουν κίνητρα για ανάπτυξη, την οποία χρηματοδοτούμε από τη μείωση της φοροδιαφυγής και την κατάργηση των υπερπλεονασμάτων".

Εξάλλου, απαντώντας στις τοποθετήσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι, για να υπάρξει η μείωση που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προϋπόθεση είναι να αλλάξει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, όπως την κάνει (την ανάλυση) η Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί. Όπως είπε, έχουμε μια βελτίωση "κατά 5 με 6 χρόνια" του χρόνου, που το χρέος θα φτάσει στο 100%. Είναι τεράστια αυτή η βελτίωση και συνέβη μέσα σε ελάχιστους μήνες, παρατήρησε ο υφυπουργός Οικονομικών. "Αυτός είναι ο ένας παράγοντας, που ήδη πετύχαμε βελτίωση, κυρίως λόγω των επιτοκίων, και ο άλλος είναι οι αναπτυξιακοί δείκτες" είπε.

Τόνισε τέλος, ότι "όταν η ανάλυση βιωσιμότητας βελτιωθεί, τότε θα μπορούμε να πάμε στους θεσμούς και στους εταίρους, και με πειστικότητα να πετύχουμε μείωση των πλεονασμάτων. Δεν είναι βολονταρισμός η μείωση των πλεονασμάτων. Είναι μια σοβαρή, τεχνική διαπραγμάτευση, και μετά ακολουθεί η πολιτική (διαπραγμάτευση)"

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ