Το καλό κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία αναμένεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι η έκθεση της Κομισιόν, η οποία ανοίγει ένα «παράθυρο» στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι ένα προοίμιο της στάσης που θα ακολουθήσει και η νέα Κομισιόν στην οποία θα παραμείνει αντιπρόεδρος ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Επίσης αναμένεται η θετική, όπως όλα δείχνουν, στάση της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.
Το μεγάλο επιχείρημα που ήρθε σήμερα να προστεθεί στα όπλα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η νέα έκθεση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δείχνει πολύ απλά ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στο στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας το 2055. Αυτό είναι κάτι που μέχρι σήμερα, ούτε προ κρίσης, δεν είχε καταφέρει η Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυνητική ανάπτυξη για την οικονομία. Επίσης η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο τρόπος μείωσης των φόρων από την ελληνική κυβέρνηση είναι αναπτυξιακός.
Δύο σενάρια φαίνεται ότι είναι εφικτά στην διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το πρώτο προβλέπει για το 2021-2022 το 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα να γίνει 2,5% και το δεύτερο να υπάρξει μία βελτίωση μετά το 2023 από το 2,2%, που προέβλεπε η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, στο 2%.
Και τα δύο είναι σενάρια που θα δούμε να εξελίσσονται από την συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο και μετά όταν η συζήτηση θα ανοίξει όπως φαίνεται μάλλον πρώιμα.
Πηγή: skai.gr