Μετωπική Μητσοτάκη με Τσίπρα – Γεννηματά την Παρασκευή στη Βουλή

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά αναμένεται να συγκρουστεί το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή ο πρωθυπουργός , με αντικείμενο τα οικονομικά εγκλήματα και το μεταναστευτικό, ενώ η αντιπαράθεση εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και σε άλλα καυτά ζητήματα που αποτελούν πεδίο τριβής στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς στην Ώρα του Πρωθυπουργού, όπου θα συζητηθούν οι επίκαιρες ερωτήσεις που του κατέθεσαν οι ίδιοι.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση επιείκεια στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς με αιχμή την πρόσφατη ρύθμιση για άρση της αυτεπάγγελτης δίωξης των τραπεζικών στελεχών για την κακουργηματική απιστία που πλέον θα γίνεται κατ’ έγκληση, ενώ επιμένει και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματοποίηση αναδρομικά της διευκρίνισης ότι τα επ’ ευκαιρία υπουργικών καθηκόντων αδικήματα ανήκουν στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης κι όχι της Βουλής, συνεπώς δεν εμπίπτουν στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, επαναφέροντας τη ρητορική περί κινδύνου παραγραφής της υπόθεσης Νοβαρτις.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εστιάζει στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι τα νησιά εκπέμπουν SOS, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση εμμονή σε αποτυχημένες πολιτικές της απελθούσας κυβέρνησης και καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλύσει το κυβερνητικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών, τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα και την υποδοχή τους, την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Ζητά, δε, ενημέρωσε για το εάν η κυβέρνηση θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας.

Η αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των πολλαπλών μετώπων τα οποία είναι ανοιχτά ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση, του εν εξελίξει σχεδίου αντιμετώπισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, καθώς και την Προανακριτική Επιτροπή για την καταγγελλόμενη σκευωρία Παπαγγελόπουλου.

Πηγή: skai.gr