Το τελικό αποτέλεσμα της καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας δίνει στον αριστερό πρόεδρο Έβο Μοράλες τη νίκη από τον πρώτο γύρο, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.
Ο Βολιβιανός πρόεδρος έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του κεντροδεξιού Κάρλος Μέσα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βολιβίας, ο πρόεδρος εκλέγεται από τον πρώτο γύρο αν εξασφαλίσει το 50%+1 των ψήφων ή αν έχει ξεπεράσει το 40% και η διαφορά με τον επόμενο υποψήφιο υπερβαίνει το 10%.
Η διαφορά 10,56% που εξασφάλισε ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, στην εξουσία επί σχεδόν 14 χρόνια, σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αναμετρηθεί με τον Μέσα, πρώην πρόεδρο, στον δεύτερο γύρο. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 88,31%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.
Η αντιπολίτευση και προσωπικά ο Μέσα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διέπραξε «νοθεία», σε μια απόπειρα να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης ανάλογο μ’ αυτό που δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα. Ο Μοράλες από την πλευρά του κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιδιώκει να τον ανατρέψει με «πραξικόπημα».
Εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας γνωστοποίησε ότι το 0,01% των ψηφοδελτίων στην περιφέρεια Μπένι κηρύχθηκε άκυρο και ότι θα προγραμματιστεί επαναληπτική ψηφοφορία εκεί τον Νοέμβριο. Η ίδια διευκρίνισε πως το ποσοστό αυτό δεν αρκεί για να ανατραπεί το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Μοράλες, ήδη ο πρόεδρος με την πιο μακρά θητεία στη Λατινική Αμερική, εξασφαλίζει έτσι τέταρτη συναπτή θητεία, που σημαίνει ότι θα κυβερνήσει έως και το 2025 ή συνολικά 19 χρόνια.
Ενώ την επανεκλογή του Μοράλες έχουν αναγνωρίσει μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Κούβα, Βενεζουέλα κ.ά.) ο ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν χθες τις αρχές της Βολιβίας να οργανώσουν δεύτερο γύρο — εάν απαιτείτο, θα διεξαγόταν τη 15η Δεκεμβρίου — για να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» στην εκλογική διαδικασία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του πρώτου γύρου.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ζητάνε να παραβιαστεί το Σύνταγμα της χώρας και να γίνονται εκλογές μέχρις ότου προκύψει αποτέλεσμα που θα το εγκρίνουν. Γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, επιδιώκουν τη συντήρηση ενός κλίματος αμφισβήτησης της νομιμότητας της κυβέρνησης Μοράλες, ακριβώς όπως έχουν κάνει και στη Βενεζουέλα.