DW Μαρία Ρηγούτσου
«Οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου που φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt.
H εφημερίδα κάνει λόγο «για θεαματικές αποδόσεις αν αναλογιστεί κανείς πού βρισκόταν η χώρα αρχές του 2012, όταν επενδυτές και μίντια αναφέρονταν σκωπτικά στα ελληνικά ομόλογα σαν «ουζο-ομόλογα», ένας υπαινιγμός για την απόδοση των δεκαετών ομολόγων, η οποία τότε με 40% ήταν τόσο υψηλή όσο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο ελληνικό εθνικό ποτό. Όποιος ήθελε τότε να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα έπρεπε να έχει γερά νεύρα και να του αρέσει η ανάληψη ρίσκου.
Αυτό φάνηκε με το ΄κούρεμα' στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012. Τότε οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές πήραν νέα ομόλογα στη θέση των ελληνικών ομολόγων τους που είχαν τη μισή αξία».
«Η επόμενη παρτίδα αγωνίας ξεκίνησε στις αρχές του 2015 με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα με τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης απέναντι στους δανειστές στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε πάλι πάνω από 25%. Τώρα οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Αθήνα. Ο εκλεγμένος στις αρχές Ιουλίου Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα φιλικό οικονομικό πρόγραμμα. Θέλει να κυβερνήσει τη χώρα με δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα πως «ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει το φιλόδοξο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα μέχρι το 2021 στην κατηγορία των αξιόπιστων οφειλετών. Κλειδί για μια μεγαλύτερη φερεγγυότητα είναι κυρίως η σταθεροποίηση των κλονισμένων τραπεζών».
Η HB καταλήγει πως «οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα αναμένουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα μπορούσε να φθάσει και πάλι στην Α' Εθνική».
Η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών
«Μακεδονικό κρασί» είναι ο τίτλος του άρθρου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία και στις πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου. Το άρθρο σημειώνει: «Ο Μακρόν λέει non και στα Βαλκάνια πέφτει μια κυβέρνηση. Εάν η Ευρώπη αναζητά αποδείξεις για το εάν έχει πολιτική επιρροή στον κόσμο, μπορεί να τις βρει στα Σκόπια. Μετά την άρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, διήρκησε μόνο 48 ώρες μέχρι η κυβέρνηση να δηλώσει το τέλος της».
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ώστε να συναφθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και επισημαίνει πως «εάν τη διακυβέρνηση αναλάβει το (εθνικιστικό) VMRO τότε αυτό θα ήταν εγγύηση για τη χειροτέρευση των σχέσεων με την Ελλάδα. Και αυτό γιατί μπορεί να υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο δεν εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία της.
Ήταν μια έξυπνη στρατηγικά κίνηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του πιο σημαντικού αρχιτέκτονα της συμφωνίας, η επίλυση ορισμένων σημείων τριβής που θα έθεταν σε κίνδυνο τη συμφωνία να μετατεθούν για το μέλλον… όπως για παράδειγμα ποιος έχει το δικαίωμα να πουλάει μακεδονικό κρασί… Εάν όμως αναλάβει το VRMO δεν αναμένεται να βρεθούν λύσεις σε λεπτομέρειες και σε μια συμφωνία που ούτως ή άλλως δεν ήθελε».