Να αναληφθεί η ηθική και πολιτική ευθύνη από όλους τους εμπλεκομένους με τον αγροδιατροφικό χώρο και την ελληνική κυβέρνηση και να τεθεί από κοινού, με καθαρούς όρους αυτό που πρέπει να γίνει ώστε ο κλάδος να πάει μπροστά, κάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζοντας “ πρωταγωνιστές” της νέας στρατηγικής που χαράσσεται, τους παραγωγούς και όσους πλαισιώνουν τις διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωση η γενική γραμματεία αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Βορίδης σημείωσε “πρέπει όλοι μας να κάνουμε μια συμφωνία ότι θα κάνουμε το σωστό, που ξέρουμε ποιο είναι γιατί σε αυτόν τον χώρο, και αυτό είναι το ενδιαφέρον, δεν υπάρχει πολιτική αντιδικία”.
Διευκρίνισε, “ υπάρχουν πράγματα που διαφωνούμε σφοδρώς, όπως για το εάν πρέπει να καταργηθεί το πολιτικό άσυλο, ή εάν θα ακολουθήσουμε σαν χώρα ηπιότερη ή αυστηρότερη πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ή εάν η εκπαίδευση πρέπει να έχει εθνικό προσανατολισμό ή μη, ή εάν πρέπει να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις ή όχι. Αυτά είναι πολιτικά ζητήματα”.
Όμως, όπως πρόσθεσε “ δεν υπάρχει κανείς που διαφωνεί ή εκφράζει πολιτική αντιδικία για το εάν πρέπει να αναλαμβάνουμε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τη μείωση του κόστους παραγωγής” και στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος διερωτήθηκε “ ”αφού λοιπόν έχουμε πολιτική ομοφωνία, τότε γιατί δεν πάμε να τα κάνουμε να τελειώνουμε”;
Σπεύδοντας να εξηγήσει, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι “ γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινής ότι θέλουμε να τα κάνουμε και να μην αφήνουμε μικροσυμφέροντα να μας αποκλίνουν από τον κεντρικό μας στρατηγικό στόχο”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε “ πρέπει όμως όλοι να είμαστε στην ίδια βάρκα, αφού δεν έχουμε στρατηγική διαφωνία. Πάμε να τα υλοποιήσουμε. Ο δύσκολος καιρός που περάσαμε μας έβαλε στο σωστό τρόπο σκέψης. Δεν έχει νόημα κανένα πια να κοροϊδεύουμε κανέναν, ούτε και τους εαυτούς μας”.
Υπογραμμίζοντας ότι κατανοεί “ τις πιέσεις που υπάρχουν” ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πλέον “ όλοι καταλαβαίνουμε που πρέπει να πάμε” και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τη στρατηγική για τον αγροδιατροφικό χώρο.
“ Πρέπει να πάμε σε μια πρωτογενή παραγωγή που ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της, αντιμετωπίζει τα κόστη της, φτιάχνει προϊόντα υψηλής ποιότητας, που με την μεταποίηση τους δίνουμε υψηλή προστιθέμενη αξία, που προστατεύουμε την ταυτότητά τους και την ελληνικότητά τους, που αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, που γίνεται η παραγωγή τους με σεβασμό στο περιβάλλον και με δράσεις που αντιμετωπίζουν τις κλιματικές επιπτώσεις, δράσεις που μειώνουν κόστος και με επενδύσεις στο χώρο αυτό που στοχεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση”, είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας την στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα και τον αλιευτικό κλάδο.
Επισημαίνοντας ότι η προαναφερόμενη στρατηγική θα ξεδιπλωθεί με εξειδικευμένα και συγκεκριμένα μέτρα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό καθίσταται σαφές ότι “ οι παραγωγοί και οι επαγγελματικές οργανώσεις για εμένα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίον εάν θέλουν να τον αναλάβουν, δικαίωμά τους, εγώ είμαι διατεθειμένος να τους τον δώσω. Εάν θέλουν να τον πάρουν με γεια τους με χαρά τους, αλλιώς είναι σαφές ότι η στρατηγική θα χαραχτεί ή μαζί τους χωρίς αυτούς”.
Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε “ ας έρθουν να τον διαμορφώσουν οι ίδιοι, ούτε καν λέω να τον συνδιαμορφώσουμε, και να υπηρετήσει το κράτος, τη στόχευση που θα θέσουν οι ίδιες οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, αλλά αρκεί να βλέπω ότι διαμορφώνεται η στρατηγική και δεν χάνουμε το χρόνο μας”.
Ο ίδιος, εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι “ κινούμαστε σε καλή κατεύθυνση και καλό δρόμο και αν και οι προκλήσεις είναι μεγάλες, διαπιστώνω ένα συγκλονιστικό δυναμικό, ανθρώπους με γνώση, συνεταιριστές με συγκρότηση και σοβαρή πολιτική θέληση, διαπιστώνω παραγωγούς που έχουν κατανοήσει τα προβλήματα, άρα ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορούμε να δουλέψουμε”. “ Πιστεύω ειλικρινά”, επισήμανε ο κ. Βορίδης ότι ο “ πρωτογενής τομέας και η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να είναι στα επόμενα χρόνια αυτή η οποία θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού”.
Κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και προφανώς για τις επιπτώσεις της στον πρωτογενή τομέα αποτελεί μια πρόκληση που “ και αναλαμβάνεται και θα αναληφθεί”, αφού όπως εξήγησε “ αυτή είναι μια κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή, επομένως υπάρχουν χρήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, άρα κακά τα ψέματα σε αυτήν την κατεύθυνση θα πάμε”. Πρόσθεσε δε ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πρωτογενή τομέα απασχολεί και μεγάλο κομμάτι τις νέας ΚΑΠ.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής και είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε ήδη ένα πρώτο δείγμα γραφής, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. “ Επομένως όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ αφήνουμε εισόδημα στους παραγωγούς, το ίδιο και όταν μειώνουμε τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και τη φορολογία για ομάδες παραγωγών στο 10%”, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε “ πρώτη μας προσπάθεια είναι να αφήσουμε εισόδημα στους παραγωγούς και άρα σημαντικά περιθώρια και να για να παραμείνουν στο χωράφι, αλλά και ώστε το εισόδημα αυτό να το τοποθετήσουν έτσι ώστε να αυξήσουν την παραγωγής τους”.
Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για το θέμα της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων, ενώ μιλώντας για τις επενδύσεις, με την υλοποίηση των οποίων κυρίως στις νέες τεχνολογίες θα μειωθεί και το κόστος παραγωγής, ο κ. Βορίδης έφερε προ των ευθυνών τους όσους ανήκουν στο συνεταιριστικό κίνημα, λέγοντας “ μοιραία χρειαζόμαστε ομάδες παραγωγών ομοειδών προϊόντων προκειμένου να κάνουμε τις επενδύσεις για τις οποίες κακά τα ψέματα διατίθενται χρήματα”.
Αναφερόμενος στο νόμο για τα συνεταιριστικά σχήματα, ο υπουργός σημείωσε “ εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, να φτιάξουμε έναν νόμο για τους συνεταιρισμούς ευέλικτο και με σεβασμό στη βούληση των ανθρώπων που θέλουν να μπουν σε διαδικασία συνεταιριστική, ώστε να μην τους βαραίνει με πρόσθετη γραφειοκρατία και οι απαιτήσεις ενός σκληρού γραφειοκρατικού συστήματος”, όμως όπως πρόσθεσε “ αλλά να είμαστε συνεννοημένη, θα πρέπει να υπάρχει και επαρκείς διαφάνεια και εποπτεία στη λειτουργία των συνεταιρισμών”.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε σε συζήτηση για το πως αυτή θα εξασφαλίζεται, λέγοντας “ τα λεφτά δεν δίνονται γενικώς, δίνονται ειδικώς και πρέπει να φέρνουν και ένα παραγωγικό αποτέλεσμα”.
Ο ίδιος υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη όλα τα προαναφερόμενα που συζητούνται “ να φτάσουν στο χωράφι”, αλλιώς όπως είπε “ κάνουμε μια αφηρημένη και θεωρητική συζήτηση, που εμείς λέμε τι είναι σωστό, αλλά εντέλει αυτός που είναι στο χωράφι δεν την παρακολουθεί και συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε”.
Επισήμανε επιπλέον ότι “ εμείς θα φτιάξουμε ένα πλαίσιο, αν σε αυτό θέλουν να μπουν και να συνεννοηθούν έχει καλώς, σε διαφορετική περίπτωση ας μην μπουν αλλά να ξέρουν ότι καθένας έχει την ευθύνη του” και σημείωσε “ εγώ λέω ότι υπάρχει ένας καλός και συγκεκριμένος τρόπος να λύσεις τα πράγματα, αλλά εάν δεν λύνονται τότε αυτό θα το κάνει η ζωή, γιατί εάν δεν πάρεις τις ευκαιρίες που δίνονται, τότε διαμορφώνεται μια κατάσταση. Έχει σημασία να δούμε τι πήγε λάθος με το συνεταιριστικό κίνημα και έτσι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη”.
Για τις αποζημιώσεις, είπε ότι πρέπει να λειτουργούν ρεαλιστικά και να είναι πραγματικές και επισήμανε δεν γίνεται τα deminimis να δίνονται ως εισοδηματική ενίσχυση, αφού βάσει της νομοθεσίας, δίνονται λόγω ενός γεγονότος έκτακτου, απρόβλεπτου, μη εφικτό να προκύψει από άλλο φορέα.
Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Βορίδης απηύθυνε χαιρετισμό και στο αποψινό gala του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit – GAS), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία.