Κριτική από αντιπολίτευση, προβληματισμός Διεθνούς Αμνηστίας για το ΚΥΣΕΑ

Αιχμές για ανεπάρκεια της κυβέρνησης και για επικοινωνιακά κόλπα άφησαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκαν επτά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου. Ενστάσεις διατύπωσε και Διεθνής Αμνηστία.
Η Κουμουνδούρου κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι έσπευσε να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις γραμματείες του, ενώ συνάμα εγκατέλειψε πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί – όπως η δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για στέγαση και κατάρτιση 5.000 προσφύγων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται ιδιαίτερα στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ να καταργήσει την δευτεροβάθμια εξέταση αιτημάτων για άσυλο, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και της νομολογίας.
Σημειώνει δε πως η κατάργηση των εφέσεων θα αναγκάσει τους αιτούντες να καταφύγουν στα δικαστήρια, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις και καλλιεργώντας ένα σύστημα επιβάρυνσης και εκμετάλλευσης των αιτούντων.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν πως «χρειάζεται περισσό θράσος το κόμμα του 'η θάλασσα δεν έχει σύνορα' και του καταυλισμού – ντροπή της Μόριας, να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση». «Καλύτερα να σιωπά», προσέθεσαν.
Για «γενικόλογα και αμφιλεγόμενα μέτρα» που απλά προορίζονται για κατανάλωση από το «συντηρητικό ακροατήριο» έκανε λόγο από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ.
«Όσοι περίμεναν λύσεις εισέπραξαν απογοήτευση. Το άμεσο μέλλον προβλέπεται ζοφερό και η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων», προσθέτει.
Την «σοβαρή ανησυχία» της εξέφρασε η Διεθνής Αμνηστία στην πρώτη αποτίμησή της για την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης αιτημάτων για άσυλο.
Η οργάνωση σημειώνει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ενδέχεται να «υπονομεύσουν τη νομιμότητα της διαδικασίας ασύλου», και να στερήσουν δικαιώματα από τους αιτούντες, ενώ καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως τις προτάσεις της.


Πηγή