«Παράθυρο» για αποδέσμευση του τάνκερ αφήνει η Βρετανία

τάνκερ

Η ένταση μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ιράν έχει αυξηθεί μετά την κατάσχεση πετρελαιοφόρου πλοίου από το βασιλικό ναυτικό στο Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Ζαβάντ Ζαρίφ, στη διάρκεια της οποίας του είπε ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να απελευθερώσει το πετρελαιοφόρο Grace 1, που έχει κατασχεθεί στο Γιβραλτάρ, υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα δώσει διαβεβαιώσεις ότι το πλοίο δεν θα κατευθυνθεί στην Συρία, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τον Χαντ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν προσδοκούσε σε επίλυση της διπλωματικής κρίσης, και δεν επιδίωκε κλιμάκωση της έντασης.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Μεγάλης Βρετανίας υπέστησαν σοβαρό πλήγμα μετά την κατάσχεση του πετρελαιοφόρου στις ακτές του Γιβραλτάρ, με τις Βρετανικές Αρχές να κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Συρία.

Από την πλευρά του το Ιράν, χαρακτήρισε την κατάσχεση «μια μορφής πειρατεία» και κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αντιγράφει τις «εχθρικές πολιτικές της Ουάσιγκτον», υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση το τάνκερ δεν κατευθυνόταν προς τη Συρία.

Ο επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει επαρκείς αποδείξεις ότι το σούπερ τάνκερ μετέφερε αργό πετρέλαιο στα διυλιστήρια Μπάνιας στη Συρία.

Σημειώνεται πως τα τέσσερα μέλη πληρώματος του Grace 1 που συνελήφθησαν από την αστυνομία του Γιβραλτάρ αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση χωρίς κατηγορίες.


Πηγή