Ηλεκτρονικά οι αναφορές περιστατικών παραβατικότητας υπαλλήλων

Αριθμ 1225 – ΦΕΚ Τεύχος Β 6331/18.11.2024
Ηλεκτρονική υπηρεσία για την υποβολή αναφορών περιστατικών παραβατικότητας που λαμβάνουν χώρα από ή σε βάρος ανηλίκων ατόμων.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Σκοπός

Σκοπός της παρούσας είναι ο καθορισμός της λειτουργίας ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής αναφορών για περιστατικά παραβατικότητας που λαμβάνουν χώρα από ή σε βάρος ανήλικων ατόμων.

Άρθρο 2
Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή αναφοράς περιστατικού παραβατικότητας από ή σε βάρος ανήλικου

1. Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) με σκοπό την υποβολή ηλεκτρονικής αναφοράς περιστατικού παραβατικότητας από ή σε βάρος ανηλίκου προς την Ελληνική Αστυνομία («εφαρμογή»).

2. Χρήστες της εφαρμογής είναι ενήλικα και ανήλικα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο έτος (12ο) της ηλικίας τους και διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. Για την υποβολή της αναφοράς από φυσικό πρόσωπο είναι απαραίτητη η κατοχή τηλεφωνικής συσκευής με αριθμό κινητού τηλεφώνου σε ισχύ ή/και η κατοχή έγκυρης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Άρθρο 3
Διαδικασία υποβολής της αναφοράς

1. Με την είσοδο στην εφαρμογή ο χρήστης δηλώνει εάν είναι ανήλικος ή ενήλικος. Στη συνέχεια καταχωρίζει τα στοιχεία τα οποία αφορούν το περιστατικό καθώς και τα εμπλεκόμενα σε αυτό φυσικά πρόσωπα. Η αναφορά περιλαμβάνει στοιχεία του ανήλικου θύματος ή θύτη, τα οποία μπορεί να είναι ταυτοποιητικά (επώνυμο, όνομα, ηλικία κ.λπ.) ή και περιγραφικά. Επιπλέον, περιλαμβάνει τον τόπο, τον χρόνο, τον τρόπο τέλεσης και την συχνότητα του περιστατικού με θύμα ή δράστη ανήλικο. Ο χρήστης δύναται να παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες που σχετίζονται με την αναφορά καθώς και να δηλώσει εάν έχει αναφέρει το περιστατικό σε αστυνομική αρχή ή εισαγγελία εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

2. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ επώνυμης ή μη αναφοράς. Στις επώνυμες αναφορές συμπληρώνονται τα προσωπικά στοιχεία του καταγγέλλοντος, όπως επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και ημερομηνία γέννησης, καθώς και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. Σε περίπτωση μη επώνυμης αναφοράς, συμπληρώνεται από τον χρήστη ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. Και στις δύο περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη προσθήκης περαιτέρω στοιχείων και λεπτομερειών επικοινωνίας στην ένδειξη «ειδικό αίτημα επικοινωνίας». Τα στοιχεία επικοινωνίας που καταχωρίζονται σε κάθε περίπτωση, κοινοποιούνται μόνο στην Ελληνική Αστυνομία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην περίπτωση που απαιτηθεί επικοινωνία με τον χρήστη για την καλύτερη διερεύνηση του περιστατικού.

3. Για την οριστική υποβολή της αναφοράς ο χρήστης καταχωρίζει στο σύστημα κωδικό μιας χρήσης (ΟΤP Password) που λαμβάνει στον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει καταχωρίσει στην εφαρμογή ως μέσα επικοινωνίας.

4. Η υποβαλλόμενη αναφορά, φέρει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 και συγκεκριμένα: α) Μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και β) εγκεκριμένη ή προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

5. Μετά την υποβολή της αναφοράς στην εφαρμογή, αυτή αποστέλλεται στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας (“Police on line”) και στη θυρίδα της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άρθρο 4
Διαλειτουργικότητες

1. Η ηλεκτρονική εφαρμογή της παρούσας διαλειτουργεί με τα αναγκαία πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α΄ 134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α΄ 84) και σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., την Πολιτική Ορθής Χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ιδίως με: Πληροφοριακό Σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας (“Police on line”).

2. Η Ελληνική Αστυνομία έχει την υποχρέωση να εκδώσει οδηγίες για την ασφαλή διαχείριση και χρήση της θυρίδας της αρμόδιας υπηρεσίας υποδοχής των αναφορών από το προσωπικό της.

Άρθρο 5
Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα – Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα

1. Η Ελληνική Αστυνομία, η αποστολή της οποίας προ-βλέπεται στα άρθρα 11 του ν. 4249/2014, 32 παρ. 2 εδ. Δ’ και 93-95 του π.δ. 141/1991, ως αρμόδια Αρχή για την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη των εγκλημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους, αποτελεί τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α΄ 137).

2. Προσωπικά δεδομένα που καταχωρίζονται, κατά την υποβολή επώνυμης καταγγελίας, είναι το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και η ημερομηνία γέννησης. Ενδεικτικά δύναται να καταχωρηθούν προσωπικά δεδομένα διαφόρων κατηγοριών υποκειμένων των δεδομένων αυτών, όπως ανηλίκων- φερόμενων δραστών ή θυμάτων, ενηλίκων- φερόμενων δραστών ή θυμάτων, μαρτύρων, οχημάτων, ταυτοποιητικών εγγράφων και λοιπών αντικειμένων. Ο καταγγέλων δηλώνει αριθμό έγκυρου κινητού τηλεφώνου επικοινωνίας ή/και έγκυρης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου και αποστέλλεται το μήνυμα ή ο κωδικός μίας χρήσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του χρήστη. Στο πλαίσιο ελέγχου πρόσβασης των χρηστών στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρούσας καταγράφεται η διεύθυνση IP σύνδεσης των χρηστών καθώς και η χρονοσήμανση σύνδεσης (timestamp). Τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται προς τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας εφόσον είναι αναγκαία για την διεκπεραίωση αναφοράς σχετικά με περιστατικό και κατόπιν σχετικού αιτήματος.

3. Τα δηλωθέντα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται και καταχωρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας (“Police on line”) και χρησιμοποιούνται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων/Α.Ε.Α. για λόγους επικοινωνίας και μόνο εάν είναι απαραίτητο για την καλύτερη διερεύνηση του περιστατικού. Ακολούθως, τα δεδομένα που είναι ουσιώδη και απαραίτητα για την εκπλήρωση των καθηκόντων της Υπηρεσίας, διαβιβάζονται στην καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης το σύνολο της πληροφορίας τηρείται στο περιβάλλον των θυρίδων που διαθέτει η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με σκοπό το παραγόμενο έγγραφο -με χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr-m να διαβιβαστεί στην κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ή/και να αποτελέσει τεκμηριωτικό έγγραφο, εφόσον απαιτηθεί, κατά το στάδιο της προανάκρισης.

4. Δικαίωμα πρόσβασης στα συλλεχθέντα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχει το εξουσιοδοτημένο και εκπαιδευμένο σε θέματα προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας πληροφοριών, προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και δευτερευόντως οι κατά τόπον και καθ’ ύλην αρμόδιοι αστυνομικοί

5. Η διαβίβαση δεδομένων σε τρίτους γίνεται μόνο εάν είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη συγκεκριμένων νομικών σκοπών και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι διατάξεις του ΓΚΠΔ και της εθνικής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

6. Τα ανωτέρω δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα διατηρούνται για λόγους δημοσίου συμφέροντος για χρονικό διάστημα έως δέκα (10) ετών μετά τη λήξη του οποίου διαγράφονται, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 73 του ν. 4624/2019.

7. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ανεξάρτητος υπεύθυνος Φορέας επεξεργασίας για την λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανόμενων πληροφοριών, της διασφάλισης της ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

8. Η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» με το δ.τ. «ΕΔΥΤΕ Α.Ε.» λειτουργεί ως εκτελούσα την επεξεργασία για το λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)


Πηγή

Leave a Reply