Καμπανάκι Κομισιόν για παροχές Τσίπρα: Kινδυνεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι

H έκθεση της Επιτροπής αναλυτικά (αγγλικά)
Το 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) από τούδε και στο εξής θα υπερβαίνει το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης Τσίπρα σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν που προειδοποιεί για κινδύνους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Η τρίτη έκθεση των θεσμών, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, επισημαίνει μεν ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες» και ότι ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων.
Η Ελλάδα, σημειώνεται στην έκθεση έκανε καλό ξεκίνημα στη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθειά της, τονίζει η τρίτη έκθεση των θεσμών που δημοσίευσε η Επιτροπή στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
«Στις 15 Μαΐου, μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι (σ.σ. ελληνικές) αρχές υιοθέτησαν ένα πακέτο μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία εκτιμάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και στο εξής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν νέες ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, την εισαγωγή 13ης σύνταξης και την ακύρωση της προηγούμενης μεταρρύθμισης στις συντάξεις χηρείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 4 της έκθεσης.
Οι θεσμοί αμφισβητούν επίσης την «ποιότητα» των μέτρων που ανακοίνωσε η Αθήνα, σημειώνοντας ότι ακυρώνουν μνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρεται στη σελίδα 5, «για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών. Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ». Για τις συντάξεις αναφέρεται ότι η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 ώστε να διατεθεί υψηλότερο μερίδιο δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.
Συνολικά, επισημαίνεται, τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ έχουν ως στόχο την κατανάλωση και θα απορροφήσουν ένα σημαντικό ποσό δημοσιονομικού χώρου που προβλεπόταν από τη νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2017 με στόχο αναπτυξιακές μειώσεις των συντελεστών σε εργατικούς και εταιρικούς φόρους.
Την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος εξέφρασε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ TV στη σκιά της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.


Πηγή