Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Κατερίνα Γαβαλά, που συντόνισε την εκδήλωση, σημείωσε ότι «η ανάγκη τόσο για βελτίωση της υφιστάμενης υγειονομικής υποδομής όσο και του θεσμικού πλαισίου, είναι πραγματικότητα» παραθέτοντας την εμπειρία της για τις αρνητικές επιπτώσεις της αποεπένδυσης του Ε.Σ.Υ. στη νησιωτική Ελλάδα.
Ο Αθανάσιος Κοντάρης, που ήρθε από τη Σουηδία στη Σέριφο προκειμένου να υπηρετήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως οικογενειακός γιατρός/Επιμελητής Ά του πολυδύναμου κέντρου υγείας του νησιού, αφηγήθηκε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης και της ταυτόχρονης αύξησης των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες.
Ο Γενικός Διευθυντής Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, Βασίλειος Ραπτάκης, στάθηκε επίσης στον αυξημένο αριθμό επισκεπτών που δημιουργεί ανάλογη ζήτηση υπηρεσιών υγείας.«Από τα 26 νησιά τα 13 έχουν μόνο έναν γιατρό» σημείωσε.
Η Πρόεδρος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και Εκπρόσωπος εργαζομένων Δ.Σ. Διασυνδεομένων Νοσοκομείων Σύρου-Νάξου, Κατερίνα Καλογεράκη, έκανε λόγο για «υποβάθμιση του νοσοκομείου που εξυπηρετεί τα περιστατικά από όλες τις Κυκλάδες. Δεν έχουμε νευρολόγο, ψυχίατρο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα μείνουν δύο παθολόγοι από τους υπάρχοντες πέντε και μία νεφρολόγος».
Ο Διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, σημείωσε ότι «οι αεροδιακομιδές δεν είναι ο από μηχανής θεός ούτε πανάκεια», παρουσιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ ξεκαθάρισε ότι «το ΕΚΑΒ δεν ορίζει τα πτητικά και πλωτά μέσα, αλλά απευθύνεται στην Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό αντίστοιχα». Έκανε, δε, λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ελικοδρομίων των νησιών.
Τέλος, ο Σπάρτακος Ιορδανίδης, συντονιστής διευθυντής ΤΕΠ Νοσοκομείου Σύρου και πτητικός γιατρός ΕΚΑΒ ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα όπως το επίδομα στέγασης στους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά, ώστε να καλύπτονται οι κενές θέσεις.