Ανακοίνωση Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
To Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει 7 δισ. ευρώ για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, με διαφάνεια και με προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη ξοδεύει πακτωλό χρημάτων σε φαραωνικά έργα εκατομμυρίων ευρώ χωρίς αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινότητας και στη στήριξη της οικονομίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν, ήταν καταπέλτης και αναδεικνύει την έλλειψη ολοκληρωμένης ψηφιακής πολιτικής και αποτελεσματικής υλοποίησης δράσεων ψηφιακής μετάβασης
Η έκθεση για την αξιολόγηση των επιδόσεων ως προς την επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων της Ευρώπης για το 2030, εστιάζει σε τέσσερις πυλώνες: ψηφιακές δεξιότητες, ψηφιακές υποδομές, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης) και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Σε όλους τους τομείς η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα:
1. Ψηφιακές δεξιότητες:
Η χώρα μας βρίσκεται στην την τελευταία θέση καθώςκατέχει το μικρότερο (2,5%) σε όλη την ΕΕ ποσοστό εργαζομένων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
2. Ψηφιακές υποδομές:
Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καθοδήγηση των επενδύσεων και των πρωτοβουλιών που θα ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ψηφιακής δεκαετίας του 2030. Η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ σε ότι αφορά το δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας.
3. Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων:
Το ποσοστό ψηφιακής έντασης (χρήση διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών) των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 41% και βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ, απέχοντας ακόμη πολύ από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 69%. Όσον αφορά την υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις: το 13% χρησιμοποιεί μεγάλα δεδομένα (μέσος όρος ΕΕ: 14%), ενώ το 15% χρησιμοποιεί υπηρεσίες νέφους (μέσος όρος ΕΕ: 34%) και μόνο το 3% χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (μέσος όρος ΕΕ: 8%).
4. Ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών :
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει επιδόσεις χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας καθώς το πεδίο των δεδομένων στα οποία υπάρχει πρόσβαση είναι περιορισμένο. Επιπροσθέτως η πιστοποίηση δεν γίνεται με ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID) η οποία να συμμορφώνεται με το eIDAS κανονισμό καθώς η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση εθνικού συστήματος eID.
Επιπλέον, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πληρώνουν το πιο ακριβό internet από οποιοδήποτε άλλη στη ΕΕ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να πετύχει την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με ακριβό και αργό internet.
Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν “πέφτουμε από τα σύννεφα” καθώς πριν λίγους μήνες η έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (ΙΜD) παρουσίαζε την επιδείνωση στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρα μας στη διεθνή κατάταξη για το 2022. Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης αποτελεί η κατάταξη στην κατηγορία «ετοιμότητα για το μέλλον» όπου η χώρα μας κατρακύλησε στην 60ή θέση (17 θέσεις κάτω) πάνω από χώρες όπως η Μποτσουάνα, Μογγολία και Βενεζουέλα.
Η αληθινή εικόνα δεν μπορεί να κρυφτεί και εύλογα διερωτόμαστε: Πως διαχειρίζεται τα χρήματα και τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί;
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις την ψευδή εικόνα που καλλιεργείται. Συνεχίζεται η κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων με τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις και τα υπερκοστολογημένα και ακριβά έργα πληροφορικής, η σπατάλη πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας εξακολουθούν να απολαμβάνουν ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες κατώτερες των σύγχρονων απαιτήσεων.
Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει στον πυρήνα της τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των δεξιοτήτων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας και τη μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.