Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, ούτε έχει έλθει σε επαφή με συνεργάτες του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις.
Η τοποθέτηση Ράις έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει κύκλο επαφών με το ΔΝΤ και άλλους χρηματοδοτικούς θεσμούς για την συγκρότηση πακέτου οικονομικής στήριξης της χώρας, σε περίπτωση που πέσει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Το ΔΝΤ δεν έχει επιβεβαιώσει τις φερόμενες επαφές, όμως συνάμα έχει καταστήσει σαφές ότι η Βενεζουέλα αποτελεί μία πρωτόγνωρα σύνθετη περίπτωση που θα χρειαστεί τεράστια κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ώστε να αντιμετωπιστεί.
Ο υποδιευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον δήλωσε τον προηγούμενο μήνα πως η Βενεζουέλα είναι μία «άνευ προηγουμένου τέλεια καταιγίδα», καθώς συνδυάζει κρίση επισιτισμού, παρατεταμένο υπερπληθωρισμό, σύνθετη κατάσταση με το χρέος και απώλεια τόσο εργατικού δυναμικού όσο και φυσικού πλούτου. Ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε αυτές τις θέσεις.
Η αναγνώριση κυβέρνησης στο Καράκας, είπε ο εκπρόσωπος, θα καθοδηγηθεί από την διεθνή κοινότητα, δηλαδή από τα 180 και πλέον μέλη του Ταμείου, υπογραμμίζοντας επανειλημμένα ότι η κατάσταση είναι «πολύ ρευστή» στην Βενεζουέλα.
Με βάση παραδοσιακή πρακτική ένα ενδεχόμενο είναι να συγκληθεί σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου και η ηγεσία του Ταμείου να εισηγηθεί είτε την αναγνώριση είτε του κ. Γουαϊδό είτε του κ. Μαδούρο.
Διαφορετικά, μία κυβέρνηση μπορεί να αναγνωριστεί όταν οι τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού άλλων κρατών καθιστούν σαφές πως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την κυριαρχία της.
ΔΝΤ: Η Βενεζουέλα είναι η πιο σύνθετη τέλεια καταιγίδα οικονομικών κρίσεων
7 Μαρτίου 2019/
Οικονομία/