Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Κληθείς να σχολιάσει τις ανεξέλεγκτα υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο Δημήτρης Μάντζος μίλησε για ένα ισχύον μοτίβο όπου «οι τιμές στην ενέργεια υποχωρούν σταθερά, ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά, αλλά βλέπουμε ορισμένα κρίσιμα κοινωνικά μεγέθη να παραμένουν υψηλά. Για παράδειγμα, οι τιμές στο ράφι σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα παραμένουν πολύ ψηλά, διευρύνονται. Αντίστοιχα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Όταν μειώνεται το κόστος στην ενέργεια και δεν μειώνονται ισόποσα ή ανάλογα οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πρόκειται για μια στρέβλωση».
Κατηγόρησε, ως εκ τούτου, την Κυβέρνηση για «απρονοησία, αφού δεν το είδε αυτό να έρχεται και δεν το πρόλαβε» και για «αδυναμία ελέγχων στην αγορά. Είναι η πολλοστή φορά που βλέπουμε μία σύσκεψη με εντολή Μητσοτάκη για ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει προληφθεί».
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «εμείς ως Κοινοβουλευτική Ομάδα ήδη από τον Ιούλιο του 2022 έχουμε κατάθεσει δέσμη προτάσεων για αυτό το ζήτημα στη Βουλή και το έχουμε αναδείξει στις ακριβείς του σοβαρές διαστάσεις. Από το 2022 έως και σήμερα το ίδιο πρόβλημα παραμένει και εντείνεται. Εμείς είχαμε μιλήσει για την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα εισιτήρια των επιβατών όσο διαρκεί αυτή η κρίση, για ομοιόμορφο και ελεγχόμενο καθορισμό των λιμενικών τελών. Κώφευσε η κυβέρνηση, έκανε και τότε και σήμερα τον Πόντιο Πιλάτο με αποτέλεσμα σήμερα πολλές οικογένειες να μη γνωρίζουν πώς θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο των διακοπών τους -όσοι καταφέρουν να πάνε διακοπές.».
Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο Δ. Μάντζος τόνισε πως «αλίμονο αν το ερώτημα ήταν τι θέλει η ΝΔ από την παιδεία. Το ερώτημα είναι τι χρειάζεται ο τόπος και ο λαός μας. Και αυτό που χρειάζεται είναι ένα καλό σύστημα εκπαίδευσης, μια καλή δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Δεν πρέπει να παγιδεύουμε τη συζήτηση μόνο στην ανώτατη εκπαίδευση και στο άρθρο 16. Η παιδεία ξεκινά από την προσχολική αγωγή και φτάνει έως τις μεταδιδακτορικές σπουδές και την έρευνα. Άρα πρέπει να το δούμε ολιστικά».
«Χρειάζεται ειλικρίνεια είτε είναι κανείς στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση και αποδοχή ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα. Η προσχολική αγωγή δεν φιλοξενεί όλα τα παιδιά. Η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν είναι στο επίπεδο που ήταν παλαιότερες δεκαετίες και έχει εγκαταλειφθεί. Το ίδιο και το πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα για το άρθρο 16, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «ανάγκη πραγματικής χρηματοδότησης του δημοσίου πανεπιστημίου και στην έρευνα και στο διδακτικό προσωπικό και στις υποδομές του. Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί διότι μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο πρότυπο, όπως βλέπουμε σε πολλά ΑΕΙ της χώρας μας», ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε και για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια., όχι όμως βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο, διότι βλέπω μία βιασύνη. Δεν πρέπει να πάμε σε έναν χάρτη ιδιωτικών κολλεγίων, που θα κάνουν εμπόριο πτυχίων χωρίς επάρκεια και επίπεδο. Δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν να ρυθμίσει όπως θέλει μια τέτοια κατάσταση πριν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση, να δούμε τις θέσεις των κομμάτων, να δούμε πώς θα μπορέσει να υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο εποπτείας και ρύθμισης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και τότε να δούμε τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης».