Μπαίνει επιτέλους τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό στη Βιομηχανία Καλλυντικών με αιχμή του δόρατος το μισθολογικό κόστος.
Με απόφαση του το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και έντονο το παρασκήνιο πίσω από τις “κλειστές κουρτίνες” του γραφείου του πρώην Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τερματίζεται η ομηρία και η μισθολογική καθήλωση χιλιάδων αισθητικών και συμβούλων ομορφιάς στον κλάδο των καλλυντικών. Μόλις χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση κήρυξης ως υποχρεωτικής της από 12.10.2022 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού», με Π.Κ. 27/18.10.2022, για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του επαγγέλματος στον κλάδο, που αυτή αφορά. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (8/6/2023) και όλοι οι εργοδότες (βιομηχανίες και επιχειρήσεις καλλυντικών, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής, αντιπροσωπείες καλλυντικών, κ.ο.κ) που απασχολούν εργαζόμενους σε καθήκοντα του συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού, ανεξαρτήτως αναγραφόμενης ειδικότητας στη σύμβαση, οφείλουν να συμμορφωθούν άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του kentroaristera.gr το παρασκήνιο ήταν έντονο, αφού επί 4 χρόνια Βρούτσης και Χατζηδάκης κρατούσαν ερμητικά κλειστά στα συρτάρια τους το σχετικό φάκελο και δεν επέκτειναν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογραφόταν ανελλιπώς και κάθε χρόνο από το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών. Ο λόγος; Προφανής. Μια μικρή μειοψηφία αντιπροσώπων – εργοδοτών του κλάδου, η οποία μάλιστα φρόντισε να “πηδήξει από το καράβι” του Π.Σ.Β.Α.Κ αρνείτο πεισματικά να εφαρμόσει τη σύμβαση και εύρισκε ευήκοα ώτα στους δύο Υπουργούς. Από την άλλη, σε μια σειρά εργασιακών χώρων στήνονταν και φιλοεργοδοτικά σωματεία εργαζομένων που ελέγχονταν απόλυτα από την εργοδοσία και με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας κρατούσαν τους μισθούς των εργαζομένων στο ύψος του κατώτατου μισθού. Την ίδια στιγμή ο κλάδος γνώριζε σημαντική ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις διαχωρίζονταν με αθέμιτο τρόπο σε δύο κατηγορίες. Στους υγιείς επιχειρηματίες που σέβονταν το προσωπικό τους και εφάρμοζαν την κλαδική σύμβαση εργασίας και στους άλλους τους “έξυπνους” που επειδή είχαν απευθείας πρόσβαση στους Υπουργούς, εμπόδιζαν την κήρυξη της σ.σ.ε ως υποχρεωτικής για να συνεχίσουν να μοιράζονται υπερκέρδη.
Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχε ξεσπάσει σάλος με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όταν μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών, είχε καταγγελθεί το γεγονός ότι εταιρεία στο χώρο καλλυντικών προωθούσε τροποποιητική σύμβαση εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, με αδιανόητους όρους που τους υποχρεώνανε να δώσουν «ανέκκλητη συγκατάθεσή τους για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α.». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν να δηλώσουν ότι «συναινούν στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής τους». Οι συμβάσεις αυτές περιλάμβαναν κι άλλους αντεργατικούς όρους, όπως: όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστο δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων σε ΣΣΕ, ΔΑ, νόμους, νυχτερινών, αργιών, υπερωριών, κ.λ.π, «ανοιχτή» ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών, κ.α. Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αντιδρούσαν στην καθολική εφαρμογή της συγκεκριμένης συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού είχαν τον τρόπο να επιβάλλουν συνθήκες εργασιακής “ζούγκλας” μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η υπόθεση αυτή “ξεμπλόκαρε” με απευθείας παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, όταν του τέθηκε το ζήτημα από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο σε συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου την περίοδο του Πάσχα. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να εξετάσει το ζήτημα και να δώσει εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ακόμα όμως και την ημέρα που το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας συνεδρίαζε, στις 31 Μαϊου, παιζόταν ένα έντονο παρασκήνιο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΑΣΕ διαπίστωσαν διάφορα γραφειοκρατικά προσκόμματα εκ μέρους κάποιων μετακλητών υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας (επιλογής Χατζηδάκη), ενώ και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Βιομηχάνων κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, παρά το γεγονός ότι παραβλάπτονταν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων – μελών του ΠΑΣΒΑΚ από τη στάση μιας χούφτας αποχωρησάντων επιχειρηματιών, επιχείρησε στο τέλος να αλλάξει τη στάση του φανερά πιεσμένος… (προφανώς από το λόμπι της αποχωρήσασας μειοψηφίας) λέγοντας ότι “ίσως να πρέπει να περιμένουμε και την επόμενη συλλογική σύμβαση. Να μην βιαστούμε”.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια απόφαση που τερματίζει μια και έξω τον αθέμιτο ανταγωνισμό, μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στη διαρκώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία καλλυντικών, ενδυναμώνοντας τη θέση των δύο κοινωνικών εταίρων που συνάπτουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών δεν έπαψαν ούτε μια στιγμή τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων να υπογράφουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η σ.σ.ε να έχει ναι μεν πεδίο εφαρμογής στα μέλη τους (εργαζόμενους και επιχειρήσεις) αλλά όχι και σε όλους όσοι δεν ήταν μέλη των ως άνω οργανώσεων. Πολλοί εκ των “πονηρών” επιχειρηματιών του κλάδου αποχωρούσαν από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων (ενίοτε και εικονικά), με αποτέλεσμα να μην υποχρεούνται να εφαρμόσουν όλα όσα προβλέπονται στη σύμβαση, ρίχνοντας το προσωπικό τους στον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. Αυτή τους η στάση προκαλούσε μεγάλη δυσφορία στις επιχειρήσεις – μέλη του Π.Σ.Β.Α.Κ, σε μια περίοδο που ο κλάδος γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη, αφού τα μέλη του “υποχρεώνονταν” να περιορίσουν την κερδοφορία τους διανέμοντας μέρος της υπεραξίας στο προσωπικού τους και παραδίπλα στήνονταν ανταγωνιστικά “παραμάγαζα” που λειτουργούσαν δίχως κανόνες και με χαμηλότερους μισθούς. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας μετά από καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ οι λεγόμενοι “πονηροί” επιχειρηματίες δεν δίστασαν να καταθέσουν μέχρι και μηνύσεις σε βάρος του Π.Σ.Β.Α.Κ ισχυριζόμενοι ότι αποχώρησαν από αυτόν ακόμα και δύο ημέρες πριν την υπογραφή της κ.σ.σ.ε.
Όπως και να ‘χει, με την απόφαση του το Α.Σ.Ε και το Υπουργείο Εργασίας να κηρύξουν ως υποχρεωτική την κ.σ.σ.ε, βάζει κανόνες πλέον στον κλάδο και εμπεδώνεται κουλτούρα συλλογικής διαπραγμάτευσης, ενίσχυσης των εξειδικευμένων εργαζομένων του κλάδου και επιβράβευσης της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και η Πρόεδρός του Έφη Μιχάλη, καλούν το σύνολο των εργαζομένων της χώρας στον κλάδο των καλλυντικών να ενταχθούν στο σωματείο και από κοινού να απαιτήσουν την εφαρμογή της (υποχρεωτικής πλέον) σ.σ.ε σε κάθε χώρο εργασίας, ώστε όλοι να βρίσκονται κάτω από ένα ασφαλές και αξιοπρεπές εργασιακό πλαίσιο. Για νέες εγγραφές πατήστε στο σύνδεσμο: https://forms.gle/dYUGeD9DyFMx8UGd7. Για πληροφορίες σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας στο τηλ. 6973391770 και στο email: [email protected] .