Συνέντευξη Μιχάλη Κατρίνη, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτής Ηλείας, στην εφημερίδα «Το Βήμα»
–Η κυβέρνηση υποχωρεί δημοσκοπικά μετά την τραγωδία των Τεμπών αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν αποκομίζει οφέλη. Που το αποδίδετε;
Το ΠΑΣΟΚ δεν εργαλειοποίησε το δυστύχημα των Τεμπών για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Στις μετρήσεις, όμως, το ΠΑΣΟΚ , στην πρόθεση ψήφου και μόνο, καταγράφει υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την επίδοση του στις τελευταίες εκλογές. Αντίθετα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν πτώση που φτάνει ή και ξεπερνά το 30% σε σχέση με το 2019.
Η εγκάρσια τομή που δημιουργήθηκε στο χρόνο λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, δημιουργεί νέα πολιτικά προτάγματα.
Η χώρα χρειάζεται μια συνολική ανασύνταξη. Και αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.
–Είστε εντός των εκλογικών σας στόχων; Θα πετύχετε το «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό που επιδιώκετε;
Αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα αναβαπτίσει την παράταξή μας. Το ΠΑΣΟΚ ζητά μια ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προτείνουμε ένα νέο πρότυπο και περιεχόμενο διακυβέρνησης.
Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυροί πολίτες, δικαιοσύνη, ευκαιρίες για όλους. Ένα παράδειγμα, μόνο, θα παραθέσω: το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ισχυρό για να επιβάλλει ως προαπαιτούμενο μιας προγραμματικής σύγκλισης την προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τη βιώσιμη ρύθμιση των χρεών που απειλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
–Λέτε ότι είστε ένα κρίσιμο μέγεθος και ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη. Όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί η μετεκλογική σας στάση. Τι θα κάνετε αν και στις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία;
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει ακυβερνησία, αν το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ισχυρό ποσοστό. Θα σας έλεγα, επίσης, ότι την πραγματική ακυβερνησία την βιώνουμε σήμερα, γιατί η λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών και παρακολουθήσεων παραπέμπει σε μια ακυβέρνητη χώρα. Όπως και η ακρίβεια που προελαύνει ακάθεκτη, χωρίς κανένα σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης, παραπέμπει σε μια χώρα χωρίς κυβέρνηση, με τους πολίτες ανυπεράσπιστους.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να εγγυηθεί ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Με σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα και την ψήφο των πολιτών.
Με αρχές, με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο συγκλίσεων. Με πρόσωπα που δεν θα εμφορούνται από ακραίες λογικές και δεν θα συνδέονται με σκιές. Όλα αυτά θα κατατεθούν δημόσια από το ΠΑΣΟΚ.
Και δεν μιλάμε για τις δεύτερες εκλογές, που όσοι το κάνουν προσβάλλουν και περιφρονούν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του Μαϊου. Τι μας λένε όλοι αυτοί; Ότι η ψήφος των πολιτών στις πρώτες εκλογές δεν έχει σημασία και οι ίδιοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που θέλουν.
Η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση και μετά τις εκλογές του Μαϊου, χωρίς να χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Αρκεί κάποιοι να κατανοήσουν ότι η εποχή απαιτεί τα πρόσωπα να υπηρετούν τις πολιτικές και όχι οι πολιτικές τις φιλοδοξίες των προσώπων.
–Εξακολουθείτε να παραμένετε στη γραμμή του ‘’ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης’’ για πρωθυπουργός; Και αν όχι αυτοί οι δύο, τότε ποιος; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτό το πρόσωπο; Από ποιον χώρο θα προέρχεται;
Κατά πρώτο λόγο, και οι δύο δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο του μεσσία Πρωθυπουργού είναι αναχρονιστικό, είδαμε που οδήγησε.
Ο κ.Μητσοτάκης και ο κ.Τσίπρας δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς τους ίδιους στη θέση του Πρωθυπουργού. Και όμως, αυτό μπορεί να γίνει.
Σε αυτή τη χώρα δεν πάσχουμε από πρόσωπα. Πάσχουμε από ορθή λειτουργία των θεσμών, από προγραμματικές συγκλίσεις, από σοβαρή κυβερνητική και πολιτική λειτουργία, από δυναμική και βούληση για αλλαγές στα κακώς κείμενα.
Αυτά είναι τα μείζονα, τα ζητούμενα. Η χώρα διαθέτει πρόσωπα, ικανά και με ευρύτερη απήχηση, που μπορούν να υπηρετήσουν ένα σχέδιο πολιτικής ανασύνταξης και εθνικής ανασυγκρότησης που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος αλλά και την επιστροφή του κράτους δικαίου. Και τα δύο τέθηκαν σε αμφισβήτηση από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις.
–Ο Πρωθυπουργός πάντως εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Έχει σχέση αυτό με την απουσία, όπως λέγεται, μιας πειστικής εναλλακτικής λύσης;
Ο κ.Μητσοτάκης στερείται πλέον αξιοπιστίας, βασίζει την ύπαρξη του στη λογική του ‘’μη χείρον βέλτιστον’’. Μετά από 4 ολόκληρα χρόνια στη διακυβέρνηση, ζητά να τον ψηφίσουν μόνο και μόνο για να μην επιστρέψει ο κ.Τσίπρας και όχι γιατί έχει κάτι θετικό να προτείνει.
Στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ο κ.Μητσοτάκης δεν ήξερε.
Στις υποκλοπές, πάλι ο κ.Μητσοτάκης δεν ήξερε τι έκανε ο ανιψιός του που βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα του.
Στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, πάλι ο κ.Μητσοτάκης δεν γνώριζε ούτε για την κακή κατάσταση του δικτύου, ούτε για τα κενά ασφαλείας, ούτε για τις καταγγελίες των εργαζόμενων, ούτε για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717.
Μετά από όλα αυτά, ποιος θεωρεί τον κ.Μητσοτάκη ως λύση;
–Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα των εκλογών για εσάς;
Τα νέα προτάγματα αλλά και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απαιτούν ένα νέο μοντέλο, ένα νέο περιεχόμενο διακυβέρνησης.
Με συγκλίσεις, με συνεργασίες, με προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος, την εμπέδωση της δικαιοσύνης, η έννοια της οποίας πρέπει να είναι απόλυτη στην εφαρμογή της.
Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενισχύουν την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.
Είναι καιρός η χώρα να μπει σε μια νέα εποχή. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών.
–Ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναλαμβάνετε; Δηλαδή, σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία που για να επιτευχθεί προϋποθέτει αμοιβαίους συμβιβασμούς, εσείς σε ποια ζητήματα δεν είστε διατεθειμένοι να υποχωρήσετε;
Εμείς θέτουμε συγκεκριμένα ζητήματα όπως:
-Η προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους.
-Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με τολμηρά και ρεαλιστικά μέτρα. Εμείς δεν είμαστε με τα funds , είμαστε με τους πολίτες, με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
-Η αντιμετώπιση της αισχοκέρδειας και της ακρίβειας απαιτεί ουσιαστικά μέτρα, ισχυρή βούληση, ελέγχους, μείωση του ΦΠΑ.
-Την οικοδόμηση ενός κράτους υπεύθυνου, με ανεξάρτητες αρχές, με θεσμούς ελέγχου και λογοδοσίας.
– Τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας
– Το σεβασμό των εργαζόμενων και τη θωράκιση των εργασιακών σχέσεων
Αυτό είναι ένα μέρος του πλαισίου προγραμματικής σύγκλισης που θέτουμε. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί, ούτε να κάνουμε εκπτώσεις.
Οι συγκλίσεις χρειάζονται συμβιβασμούς, μόνο που οι συμβιβασμοί δεν μπορούν να έχουν το χαρακτήρα εκπτώσεων και απαράδεκτων υποχωρήσεων που νοθεύουν τις θέσεις και τις ιδέες μας.
–Στην εκλογική σας περιφέρεια την Ηλεία, πέραν της Πατρών – Πύργου που προχωρά, ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και πώς σκοπεύετε προσωπικά να τα αναδείξετε;
Η Ηλεία πάσχει στον τομέα των υποδομών, είναι έξω από το χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Έχει ένα τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο που είναι αναξιοποίητο.
Η Ηλεία χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης με επαρκείς πόρους. Με εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, ενίσχυση των τουριστικών ροών και στήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδιαίτερα μετά τις αλεπάλληλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον τόπο. Η Ηλεία έχει βιώσει μια διαχρονική αδιαφορία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ήρθε η ώρα η κατάσταση αυτή να αντιστραφεί.