Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, μέλους ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης έκανε μία δήλωση για τις προγραμματικές προτάσεις που κατέθεσε στην ελληνική κοινωνία το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι ενδεχομένως ο κ. υπουργός να μην έχει ιδία αντίληψη αυτών των προτάσεων που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς οι σύμβουλοί του ή έχουν πρόβλημα με την αντιληπτική τους ικανότητα ή απλά πρόκειται για κάποιο επικοινωνιακό χειρισμό.
«Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης στα θέματα υγείας είναι πάντοτε καλοδεχούμενες. Ωστόσο, οι λύσεις που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης είναι αντιγραφή των μεταρρυθμίσεων που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεχίζει επίσης, σε επόμενη συνέντευξη ο κ. Πλεύρης λέγοντας ότι αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ αν ζητούσαν να πληρώνουν λεφτά οι πολίτες για την παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.
Γιά το δεύτερο καλύτερα να απαντήσει στην κ. Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργό που την ίδια στιγμή δηλώνει ότι ανοίγουν πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή σε χειρουργό και αναισθησιολόγο.
Για την υποτιθέμενη αντιγραφή, απλά παραθέτω το απόσπασμα από το επίμαχο άρθρο του κ. Ανδρουλάκη καθώς και το σχετικό από την παρουσίαση του Προέδρου των προγραμματικών δηλώσεων για την υγεία.
΄΄Στόχος των προτάσεών μας είναι η αναγέννηση του ΕΣΥ μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάσουν ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών. Επίσης και από την εκδήλωση τιμής στην Φώφη Γεννηματά στο CARAVEL γιά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δηλώνει ότι:
Επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει μια βασική αρχή του ΕΣΥ. Την δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ενώ η χώρα μας έχει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στην μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς. Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της υγείας και δεν προχωρά στις λειτουργικές αλλαγές που χρειάζονται τα Νοσοκομεία, ευνοώντας την συναλλαγή».
Κατά συνέπεια ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ,οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την υγεία δεν τέμνονται σε κανένα σημαντικό σημείο με τις κυβερνητικές θέσεις.
Και αυτό γιατί υπάρχει αξιακή διαφορά και αντιπαράθεση στον πυρήνα των θέσεων των δύο κομμάτων.
Δικαίως ο Βασίλης Σκουλάς αναριωτιέται πως θα γενεί να ενωθούνε ήλιος και φεγγάρι στο υπέροχο τραγούδι «Τα αντίθετα». Αν εκεί, ανθρώπινα αφήνεται ένα παράθυρο ελπίδας στην ομαλη πολιτική διαδικασία κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο.
Η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας υπήρξε η εμβληματική μεταρρύθμιση της Μεταπολίτευσης.
Η κυβέρνηση της Αλλαγής έβαλε τον θεμέλιο λίθο σύμφωνα με τους οραματικούς σχεδιασμούς του Παρασκευά Αυγερινού και Γιώργου Γεννηματά.
Η συντηρητική παράταξη ήταν πάντα αντίθετη σε αυτές τις πολιτικές .Άλλωστε η πανδημία επιβεβαίωσε με δραματικό τρόπο τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της Ν.Δ. Ευνόησε σκανδαλωδώς τον ιδιωτικό τομέα υγείας και αποδυνάμωσε το ΕΣΥ. Με τα τελευταία νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας επιχειρείται η απορρύθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και η μεγέθυνση των ανισοτήτων σε ένα ευαίσθητο τομέα της κοινωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα υπερασπισθεί την ταυτότητά του ,το κράτος πρόνοιας, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.