«Το Predator είναι εδώ, αλλά η Κυβέρνηση σε …περίπατο» – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο της Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, στο ieidiseis.gr

Όσα ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες, με το σκάνδαλο της παράνομης  παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη να συγκλονίζει την κοινωνία και την πολιτική ζωή, παρά τις επίμονες και αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης να το υποβαθμίσει, ευτελίσει και εν τέλει «νομιμοποιήσει», έχουν αναδείξει σημαντικές παραμέτρους της προβληματικής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και των εν γένει αντιλήψεών του, για την ουσία της Δημοκρατίας.

  Κάποιες διαπιστώσεις, μάλλον ενδεικτικές, οδηγούν στο πόσο «ξέφραγο αμπέλι» είναι η θεσμική  οχύρωση της χώρας, η προστασία της από πάσης φύσεως «κακόβουλα λογισμικά» και τα αντανακλαστικά της στις σύγχρονες προκλήσεις

Διαπιστώνουμε  λοιπόν:

  1. Μετά το σοκ, ότι ανάμεσα σε εκατοντάδες ελέγχους μόνο ο Έλληνας ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης βρέθηκε να έχει υποστεί  από το Predator απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του- και της ίδιας της ζωής του, σε όλες τις εκφάνσεις της-  η ηγεσία της χώρας, κλήθηκε να διαχειριστεί το γεγονός. Και τι έκανε; Απλώς το αρνήθηκε.
  2. ο Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στον Αρειο Πάγο και το ΠΑΣΟΚ κάλεσε στη βουλή την Επιτροπή Θεσμών για να ενημερώσει η Κυβέρνηση της χώρας, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο διοικητής της ΕΥΠ, τί γνωρίζουν για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη. Τι έκαναν; Αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν το οτιδήποτε, είπαν ψέματα μέσα στη Βουλή, απέκρυψαν την αλήθεια από όλους .
  3. σε ανύποπτο χρόνο η Google και δημοσιεύματα της εποχής (Ιανουάριος-Μάιος 2021) αναφέρονταν στο κακόβουλο λογισμικό Predator το οποίο βρίσκεται ήδη και στη χώρα μας. Τι έκανε η Κυβέρνηση τότε; Απολύτως τίποτε
  4. ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ, την ανεξάρτητη αρχή προστασίας του απορρήτου, η οποία, στη συνέχεια απευθύνθηκε στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας και ενημερώθηκε ότι πράγματι ο Ανδρουλάκης παρακολουθούταν από την ΕΥΠ. Δεύτερο σοκ ! Τι έκανε η Κυβέρνηση για το θέμα; Αναγκάστηκε σε ομολογία ενοχής, καρατόμησε ο κ Μητσοτάκης τους δικούς του και χαρακτήρισε «νόμιμη» την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη. Πολιτικά σχιζοφρενικό και  όμως αληθινό.
  5. Γιατί η ΑΔΑΕ απευθύνθηκε στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας ; Γιατί , όπως αποκαλύφθηκε, η ίδια δεν έχει αρχείο άρσεων του απορρήτου, παρότι ο νόμος ορίζει ότι οφείλει να έχει.
  6. Γιατί δεν έχει αρχείο; Επειδή η Κυβέρνηση ποτέ δεν εξέδωσε την ΚΥΑ για να δημιουργηθεί αυτό το αρχείο και επειδή η ΕΥΠ ποτέ δεν έφτιαξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταφοράς των αποφάσεων στην ΑΔΑΕ, ως όφειλε .

Οι παραπάνω διαπιστώσεις – μεταξύ εκατοντάδων άλλων που σύντομα φρονώ ότι θα μας απασχολήσουν με λεπτομέρεια, οδηγούν αβίαστα σε συγκεκριμένα συμπεράσματα :

Συμπέρασμα πρώτο: κανείς και ίσως ποτέ, δεν θα μάθαινε τίποτε, για την παράνομη παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, το Predator και τη δράση της ΕΥΠ (όπως αυτό το φοβερό με τις 17.000 παρακολουθήσεις πολιτών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» ) αν δεν υπήρχε ο ελεγκτικός φορέας και μηχανισμός που δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συμπέρασμα δεύτερο: η πολιτική ηγεσία μας, αντί να θορυβηθεί και να επισπεύσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το κατοικοεδρεύον πλέον και στη χώρα μας Predator, απλώς αρνείται πεισματικά ότι ξέρει κάτι και δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία η ίδια για να διαπιστώσει ποιος το έχει στην κυριότητά του, ποιος το μισθώνει, αν και με ποια υπηρεσία συνεργάζεται και αν προσφέρει τις μοναδικές του υπηρεσίες, ακόμη και σε ιδιώτες

Συμπέρασμα τρίτο: η μόνο ανεξάρτητη αρχή για το απόρρητο των επικοινωνιών, σκόπιμα, υποβαθμίστηκε σοβαρά και παραμερίστηκε από την Κυβέρνηση, για να δημιουργηθεί το απόλυτο ανέλεγκτο των σοβαρότατων αποφάσεων άρσης του απορρήτου ενός πολίτη, αλλά και της ανίχνευσης του Predator.

Αλήθεια,  τελικά μόνο πολιτικό είναι το θέμα;

Δεν είναι θέμα δημοκρατίας, δικαιωμάτων,  θέμα του κράτους δικαίου και διαφάνειας ;

Δεν είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης; 

Η Δικαιοσύνη για το Predator, εκτός της αναφοράς Ανδρουλάκη, δεν πρέπει να επέμβει, να διατάξει έρευνα σε όλα τα επίπεδα, με χαρακτήρα κατεπείγοντος;

Να κληθούν  όλοι οι έχοντες πληροφορίες, να ερευνηθούν εταιρίες, πρόσωπα φυσικά και νομικά, να διαπιστωθεί ποιος το έφερε στην Ελλάδα, ποιος το διακινεί και ποιος το μισθώνει; 

Τελικό συμπέρασμα: Το Predator (=αρπακτικό, κυνηγός) είναι εδώ, αλλά η Κυβέρνηση κάνει περίπατο, οι θεσμοί καθυστερούν και οι πολίτες έχουν προφανώς την τύχη του θηράματος στα νύχια του κάθε αρπακτικού … 


Πηγή

Leave a Reply