Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα κληθεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με το καταδικασμένο σε ισόβια Γιαννουσάκη αλλά από Σεπτέμβριο ώστε όπως σκωπτικά σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου «να παίζεται και την επόμενη κοινοβουλευτική σεζόν».
Η απόφαση κλήτευσης για ακρόαση του υπουργού Άμυνας ελήφθει με βάση το άρθρο 41 Α του ΚτΒ που επιτρέπει στην μειοψηφία να καλεί στην Επιτροπή για ακρόαση δημόσια πρόσωπα για την διερεύνηση θεμάτων που άπτονται στην Επιτροπή εφόσον το ζητούν τα 2/5 της.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως για μια ακόμα φορά ο τρόπος με τον οποίο η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά τα επιχειρήματα που πρόταξαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε μια προσπάθεια για μια ακόμα φορά να κωλυσιεργήσουν ή να μπλοκάρουν το αίτημα ακρόασης του κ. Π. Καμμένου από την Επιτροπή που αρχικά είχε καταθέσει εδώ και 26 ημέρες ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και από την αρχή συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Η τοποθέτηση μάλιστα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου έδωσε την αίσθηση ότι ο κ. Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Γιαννουσάκη μετά από εντολή της Κυβέρνησης. Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη μεταξύ των βουλευτών που η πρόεδρος της Επιτροπής διέκοψε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ με την επανέναρξη της συνεδρίασης ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος θέλησε να καταστήσει σαφές πως «για να μην παρεξηγηθώ εγώ αναφέρθηκα καθαρά νομικά για να αναφέρω το τι προβλέπει ο νόμος περί ναρκωτικών. Εγώ δεν είπα έγινε αυτό ή το άλλο».
Η επιμονή της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε τυπικές παρατηρήσεις όπως ότι «το 41Α πρέπει να περιλαμβάνει το όνομα αυτού που καλείται και να παράσχει πληροφορίες» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Σπύρου Λυκούδη λέγοντάς της πως «αυτά δεν είναι δύσκολο, να τα καταλάβετε μη δείχνετε αμηχανία ή μη δίνετε την αίσθηση ότι αμύνεστε».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι κοινοβουλευτική που ασχολείται με την διαφάνεια και τους θεσμούς και η επαφή του κ. Καμμένου που έχει συνομολογήσει με έναν έγκλειστο σε ισόβια κάθειρξη είναι ένα από τα ζητήματα που τίθενται σε θέμα διαφάνειας και θεσμών» και πολιτικά σχολίασε πως «είναι φανερό πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λειτουργεί ως συμπαγές σώμα που θέλει να προστατεύσει τον κ. Π. Καμμένο και δεν θέλει να συζητηθεί τα θέμα στην Επιτροπή μας. Έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα καταψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ξέρετε, το χειρότερο είναι να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και να μην λέμε αλήθειες. Εξεταστική χωρίς την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορεί να συσταθεί. Το ίδιο, να μην ασχοληθούμε με το θέμα, θέλετε να κάνετε και στην Επιτροπή μας . Αλλά ξέρετε πολύ καλά πως υπάρχουν διαδικασίες θεσμοθετημένες στον ΚτΒ όπου στην Επιτροπή προστατεύεται η μειοψηφία και μπορεί εάν θέλει να επιβάλλει μια κλήτευση σε ακρόαση… και επειδή το ζητάμε όχι μόνο τα 2/5 της Επιτροπής που είναι 8 βουλευτές αλλά σας το ζητάμε 9 βουλευτές αυτό είναι δικαίωμα της μειοψηφίας που εσείς οφείλετε να σεβαστείτε αυτή την πρόνοια του ΚτΒ και οφείλετε είτε συμφωνείτε είτε όχι να συγκαλέσετε την Επιτροπή και σε ακρόαση τον υπουργού Άμυνας».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλο έκλεισε το θέμα και τη συνεδρίαση λέγοντας πως η συνεδρίαση ακρόασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου θα οριστεί από Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν και πάλι οι εργασίες της Βουλής και των Επιτροπών μετά τις θερινές διακοπές.