Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Political (27.5.2025)
Πρόθεση ψήφου
Νέα Δημοκρατία 24,8%
ΠΑΣΟΚ: 13,1%,
Πλεύση Ελευθερίας: 9%,
Ελληνική Λύση: 7,8%,
ΚΚΕ:7%,
ΣΥΡΙΖΑ: 4,6%,
Νίκη: 3,3%,
Φωνή Λογικής: 3,3%,
Κίνημα Δημοκρατίας: 3,2%,
ΜέΡΑ25: 3,2%,
Νέα Αριστερά: 1,2%,
ΛΟΙΠΑ: 4,5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ: 13,8%
Το 69% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 28% που βλέπει θετικά την πορεία της.
Όσον αφορά το ποσοστό εμπιστοσύνης στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει 29%, ενώ ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ο “Κανένας”, με 28,8%. Τρίτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8,5%, η Κωνσταντοπούλου με 7,9%, ο Βελόπουλος συγκεντρώνει 7%, ο Κουτσούμπας 6% και ο Φάμελλος 3,9%.
Ιδιαίτερα χαμηλά φαίνεται να παραμένουν τα ποσοστά ικανοποίησης από τον τρόπο με τον οποίο ασκούν αντιπολίτευση τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πρώτη σε θετικές γνώμες εμφανίζεται η Πλεύση Ελευθερίας με 28%. Η Ελληνική Λύση είναι δεύτερη με 21%, το ΚΚΕ τρίτο με 18% ενώ το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση περιορίζεται στο 13%.
Το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει την ανάγκη για δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, με το 59% εξ αυτών να εντοπίζει το κενό στον προοδευτικό χώρο, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Αντιθέτως, μόλις το 17% θεωρεί ότι η ανάγκη για νέο κόμμα υπάρχει στον “πατριωτικό” χώρο και 13% στον συντηρητικό.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής από το εκλογικό σώμα. Το 73% των ψηφοφόρων συνολικά εκφράζεται αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι μόλις 21% που βλέπει θετικά μια τέτοια πρωτοβουλία. Το 83% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται αρνητικό, ενώ θετικά τοποθετείται μόλις το 14%.
Το 61% δηλώνει θετικό ή μάλλον θετικό απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για την υπόθεση των Τεμπών.
Όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να κρίνουν το κατά πόσο η πρόταση είναι τεκμηριωμένη και νομικά βάσιμη, μόνο το 35% τη θεωρεί τέτοια, ενώ το 24% τη χαρακτηρίζει νομικά αβάσιμη. Το 41% δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να την αξιολογήσει.
Σε μια περίοδο γενικευμένης δυσπιστίας προς τους θεσμούς, η πρόταση φαίνεται να κερδίζει τη συμπάθεια των πολιτών όχι γιατί θεωρείται νομικά άρτια, αλλά επειδή αντανακλά την ανάγκη λογοδοσίας πολιτικών προσώπων.
Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)