Τουρκία: Χωρίς τέλος η κατρακύλα της λίρας – Σπαρακτικές εικόνες

Δεν έχει τέλος στην Τουρκία η κατρακύλα της λίρας, με τον τούρκο πρόεδρο να επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική του.

Το εθνικό νόμισμα της χώρας δέχθηκε και σήμερα Δευτέρα ασφυκτική πίεση με τον Ερντογάν να αποδίδει την τραγική αυτή κατάσταση σε προπαγάνδα. 

Αίσθηση προκαλούν οι εικόνες ξένων να αγοράζουν στη χώρα προϊόντα με ευρώ και δολάρια έναντι εξευτελιστικών τιμών.

Στις ουρές για το «ψωμί του λαού» η αξιοπρέπεια του τουρκικού λαού δοκιμάζεται καθημερινά. Το ίδιο και η υπομονή τους. 

Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ξένοι με ευρώ και δολάρια στην τσέπη αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές ακόμη και χαρτί υγείας, με μαρτυρίες ότι επαγγελματίες, όπως οδηγοί ταξί αρνούνται να πληρωθούν σε λίρες, αλλά μόνο σε ευρώ επειδή το νόμισμά τους καταποντίζεται. 

Η κατρακύλα της λίρας δεν έχει τελειωμό. Σήμερα με βουτιά ακόμα και πάνω από 7% η ισοτιμία της άγγιξε το 14,6 με το δολάριο για να πέσει στη συνέχεια στο 14,1 ενώ με το ευρώ προσέγγισε ακόμα και το 16,4. 

Οι αγορές, μετά και τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από Fitch και S&P, έχουν χάσει κάθε ψήγμα εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία. 

Ερωτηθείς για το σημείο καμπής για την τουρκική οικονομία, αναλυτής σχολίασε ότι «θα ήταν αν ο Ερντογάν έχανε τις εκλογές κι αποσυρόταν ειρηνικά και αν μια νέα διακυβέρνηση αναλάμβανε κι επέτρεπε στην Κεντρική Τράπεζα να δρα ανεξάρτητα. Αυτό θα ήταν το σημείο καμπής». 

Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, το κίνημα των αγανακτισμένων ενισχύεται. Στην Κωνσταντινούπολή χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν κατά της φτωχοποίησης.

«Ο μισθός μου έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. Αρκεί να μπεις σε μια αγορά για να δεις τον πραγματικό πληθωρισμό. Ο εργάτης δεν έχει καμία αγοραστική δύναμη πια» δηλώνει εργάτης στη βιομηχανία μετάλλου. 

Δειλά δειλά στις διαμαρτυρίες αρχίζουν να συμμετέχουν και καλλιτέχνες όπως το μουσικό συγκρότημα «Φλερτ» με το τραγούδι του «Πολική αρκούδα» με το οποίο στηλιτεύουν την πολιτική της κυβέρνησης :

«Μισό ψωμί έχει μείνει στο σπίτι, και είναι και μπαγιάτικο… Δεν είναι στην παλάμη του χεριού σας! Έλα τώρα, ποιος φταίει;»

Ο Τούρκος, δεν δείχνει να πτοείται. Εκθέτει περισσότερα από… 800 ψαλίδια που χρησιμοποίησε για να κόβει κορδέλες έργων τα τελευταία χρόνια! 

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία περιγράφονταν ως σύμβολο ελευθερίας όταν πρωτοεμφανίστηκαν, έχουν μετατραπεί σε μία από τις κύριες πηγές απειλής 
για τη σημερινή δημοκρατία. Οι χώρες που έχουν ανεπτυγμένες δημοκρατίες, όπως εμείς, είναι σε ετοιμότητα απέναντι στον ανερχόμενο ψηφιακό φασισμό και στο κύμα ψευδών ειδήσεων» ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. 
  
Επιχείρηση ωραιοποίησης της πραγματικότητας καταγγέλλει η αντιπολίτευση. 

Η βουλευτής Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκαμζέ Ταστσιέρ, εμφανίστηκε με… μεγάλα γυαλιά: «κύριοι υπουργοί! Έχετε ξεχάσει τα γυαλιά ανάγνωσης σας. Αλλιώς δεν θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε μια τέτοια ροζ εικόνα. Το μόνο προϊόν το οποίο αντιστέκεται  στον πληθωρισμό είναι το βιβλίο  του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κόστιζε 40 λίρες. Τώρα κοστίζει 25 λίρες».

Όλα δείχνουν ότι η τουρκική λίρα και η φτωχοποίηση θα συνεχιστούν καθώς σύμφωνα με το Reuters η κεντρική τράπεζα συμμορφούμενη πλήρως με τα Erdoganomics έχει στα σκαριά μια ακόμη μείωση επιτοκίων…

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης ο τούρκος πρόεδρος, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο νέος υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν για να συναντήσουν την κρίση, αλλά ενώ συζητούσαν επί 3,5 ώρες δεν έγιναν ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νουμάν Κουτρουμούς χαρακτήρισε προκλητικά «ανήθικους» όσους αγοράζουν συνάλλαγμα στη θέση του μισθού του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν πριν δυόμισι χρόνια  είχε καλέσει τους πολίτες να πουλήσουν το συνάλλαγμα για να πάρουν λίρες, και όσοι τον άκουσαν καταστράφηκαν. Ο κόσμος κλαίει και έρχονται και χειρότερες μέρες, καθώς έχουν βασικό μισθό 180 ευρώ που διολισθαίνει στα 170 ευρώ. 

«Σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση δεν τους χαρίζω τίποτα… Ρεζίλι γίναμε!» λέει κλαίγοντας ένας άνδρας.

«Τι να πω πρέπει να ντρέπονται όσοι έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση» σχολιάζει ένας άλλος. Ο κόσμος περιμένει στην ουρά για ένα ψωμί. Και μετά μας μιλάνε και μας κουνάνε το δάχτυλο…» σχολιάζει στην ουρά ένας άλλος. 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply