Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο της Αθήνας

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο της Αθήνας: Στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας ανιχνεύθηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας στη σχολική μονάδα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγινε εκκένωση πέντε σχολείων και αναστολή λειτουργίας για δύο μέρες

Σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Νοσοκομειου Αλεξάνδρα νοσηλεύεται 18χρονη μαθήτρια, η οποία έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας.

Για προληπτικούς λόγους έκλεισαν 5 σχολεία που βρίσκονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα αρμόδια εξειδικευμένα εργαστήρια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία θα αναδείξουν το είδος της μηνιγγίτιδας από το οποίο πάσχει η μαθήτρια και θα καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, πρόκειται πιθανότατα για μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, δηλαδή για την ιογενή μορφή της νόσου, η οποία έχει πιο ήπια και αντιμετωπίσιμα συμπτώματα.

 

Μηνιγγίτιδα. Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία, πρόληψη 

Η Μηνιγγίτιδα είναι μία σφοδρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες, η οποία επιδρά στους ιστούς, που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ασθένειας και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι να αντιστοιχούν σε αυτούς. Η μηνιγγίτιδα διαγνώσκεται λαμβάνοντας δείγμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκεφάλους, αυχενική δυσκαμψία, ναυτίες και εμετούς. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα έντονα φώτα, αλλαγές στην πνευματική κατάσταση και συχνά ένα μικρό μωβ εξάνθημα.

Υπάρχουν 2 τύποι μηνιγγίτιδας. Υπάρχει η ιογενής μηνιγγίτιδα, καθώς επίσης και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα (ή η ασεπτική, όπως διαφορετικά ονομάζεται) είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποίηση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Συνήθως, έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Γι’ αυτό, ο καθένας , που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, πρέπει να δει έναν ιατρό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πηγή: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιον Αθηνών. Μηνιγγίτιδα Αίτια, κλινικά σημεία, συμπτώματα και θεραπεία

 

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) και η δυσκαμψία του αυχένα που συνδέονται με τον πυρετό, τη συγχυσμένη ή την αλλοιωμένη συνείδηση, τον εμετό και την ανικανότητα να ανεχτεί το φως ή τους δυνατούς θορύβους. Τα παιδιά συχνά εμφανίζουν μόνο μη συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα και υπνηλία. Εάν υπάρχει ένα εξάνθημα, μπορεί να υποδηλώνει μια συγκεκριμένη αιτία μηνιγγίτιδας· όπως η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο.

Ο καθένας μπορεί να πάθει μηνιγγίτιδα, αλλά τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί με μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν:

Υψηλό πυρετό

Συνεχές κλάμα

Υπερβολική υπνηλία ή ευερεθιστότητα

Αδράνεια ή υποτονικότητα

Μειωμένη όρεξη για φαγητό

Μια διόγκωση στο μαλακό σημείο πάνω στο κεφάλι

Ακαμψία στο σώμα και το λαιμό του μωρού

 

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών περιλαμβάνουν:

Ξαφνικό υψηλό πυρετό

Δυνατό πονοκέφαλο

Στραβολαίμιασμα

Έμετο ή ναυτία

Σύγχυση

Επιληπτικές κρίσεις

Υπνηλία

Ευαισθησία στο φως

Μειωμένη όρεξη για φαγητό ή νερό

Εξάνθημα

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί η πρόληψη της μηνιγγίτιδας. Τα μολυσμένα άτομα είναι μεταδοτικά και θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ιδιωτικούς χώρους απομόνωσης στο νοσοκομείο. Άλλα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μηνιγγίτιδας:

Φροντίστε για την εφαρμογή των κανόνων καλής υγιεινής.

Μείνε υγιείς.

Καλύψτε το στόμα σας.

Προσέξτε τα τρόφιμα.

Εμβολιασμός.

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)



Πηγή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ