Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί τελικώς από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στο ενδεχόμενο παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες προσεταιρισμό της ΔΗΣΥ, παρά τη δυναμική απόρριψη του προσκλητηρίου Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις από τη Φώφη Γεννηματά, κρίνοντας ότι πρέπει να στραφεί προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι το ενδεχόμενο να στηριχθεί η κυβέρνηση από τη ΔΗΣΥ, σε περίπτωση φθοράς του Πάνου Καμμένου και αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα. Και ο δεύτερος είναι η ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει νέο ακροατήριο, από τη στιγμή που οι πράξεις του στην κυβέρνηση αρχίζουν σταδιακά να απέχουν από το DNA της Αριστεράς.
Ακριβώς σ’ αυτές τις προκλήσεις σύμφωνα με το άρθρο του Αιμίλιου Περδικάρη στο “thecaller.gr”, καλείται να απαντήσει το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο είναι προγραμματικό. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα διαμορφωθούν οι κυβερνητικές προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα «Ελλάδα», οι οποίες θα συνοδεύσουν στο εξής το νέο φορέα που θα προκύψει και τυπικά ύστερα από το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο τοποθετείται στα τέλη του έτους με αρχές του επόμενου, όπως και η εκλογή αρχηγού από τη βάση.
Στο συνέδριο που αποτελεί πανστρατιά και το πρώτο συντεταγμένο βήμα για τη συγκρότηση του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, θα μιλήσουν εκτός από τη Φώφη Γεννηματά όλοι οι επικεφαλής των σχηματισμών εκτός του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ. Ήτοι, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας, αλλά και ο Γιάννης Τούντας από τις «Κινήσεις Πολιτών».