Γιώργος Φραγγίδης: «Η αξία της “αθόρυβης” πρόληψης»

Άρθρο του Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτή Κιλκίς Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής»:

Επί σειρά ημερών συντελείται στη χώρα μας μια εκτεταμένη καταστροφή. Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε σχεδόν 1.000.000 στρέμματα γης, εκτόπισε  ανθρώπους από τις εστίες τους, κατέστρεψε σπίτια αλλά και χωράφια, κατέκαψε τεράστιο αριθμό ζώων και πουλιών. Και ακόμα δεν έχει τελειώσει η επικίνδυνη καλοκαιρινή περίοδος.   

Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Υπάρχουν αίτια και οφείλουμε να τα αναζητήσουμε, γιατί οι συνέπειες των πυρκαγιών για τη φύση και τους ανθρώπους είναι μακροχρόνιες και πολυεπίπεδες. Είτε όμως οι πυρκαγιές οφείλονται στην κλιματική κρίση, στην  ανθρώπινη αμέλεια ή στον δόλο είτε σε όποια άλλη αιτία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και η ουσία παραμένει: Τα δάση  παραμένουν απροστάτευτα απέναντι σε κάθε είδους απειλή.

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την επιβίωση τη δική μας αλλά και του φυσικού μας κόσμου. Εμπεριέχει την αποδοχή του προβλήματος, τη συνειδητοποίηση του ρόλου της κυβέρνησης και των πολιτών σ’ αυτό και την ανάληψη προγραμματισμένης δράσης με στόχο τη μείωση των συνεπειών του. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έδωσε έμφαση στον τομέα της πρόληψης σε σχέση με τις πυρκαγιές, όπως συνέβη και με την πανδημία του κορωνοϊού, που εστίασε στη θεραπεία του προβλήματος, με δυσανάλογο και  πολυεπίπεδο κόστος.

Ενώ υπήρξε αξιέπαινη προσπάθεια για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, δεν αποφεύχθηκε η οικολογική καταστροφή. Τα σχέδια εκκένωσης των φλεγόμενων περιοχών αποτέλεσαν τα μοναδικά και οριζόντια σχέδια για κάθε περίπτωση. Περιβάλλον, σπίτια, περιουσίες και επιχειρήσεις έμεινα απροστάτευτα. Η ελπίδα για ανάκαμψη στις πυρόπληκτες τουριστικές περιοχές χάθηκε νωρίς, το αγροτικό εισόδημα των πληγέντων εξανεμίστηκε, καταστράφηκαν υποδομές.

Η κυβέρνηση δεν θα έτρεχε πίσω από τις φωτιές αν είχε προετοιμαστεί καλύτερα. Η πρόληψη όμως δεν κάνει «θόρυβο» και δεν προσφέρεται για πολιτική προβολή. Αφορά στη συστηματική και μεθοδική εργασία και τα αποτελέσματά της δεν εντυπωσιάζουν, γιατί φαντάζουν αυτονόητα και εγγυώνται μια κανονικότητα που θεωρείται δεδομένη, αλλά τελικά δεν είναι.

Η ενίσχυση σε πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό, η δημιουργία και συντήρηση ζωνών αντιπυρικής προστασίας και δασικού οδικού δικτύου, η συνεχής φροντίδα και περιφρούρηση των δασών, η κατασκευή δεξαμενών και κρουνών νερού, είναι παραδείγματα προληπτικών μέτρων καθοριστικής σημασίας που δεν εφαρμόστηκαν με επάρκεια. Ανολοκλήρωτοι παραμένουν οι Δασικοί Χάρτες και υποβαθμισμένη η   Δασική Υπηρεσία, σημαντικοί παράγοντες για την προστασία των δασών. Η ενημέρωση των πολιτών και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης βοηθούν στην κατανόηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ως ενεργοί πολίτες αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Διατηρούμε καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού μας, τα χωράφια και τα οικόπεδά μας, δεν πραγματοποιούμε εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Τέλος, συνειδητοποιούμε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση ενέχει κινδύνους και για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον.

Είναι χρήσιμο η Πολιτεία να ενθαρρύνει τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν στην προστασία των δασών και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς με την καλή  γνώση της περιοχής και την εργασία τους μπορούν να προσφέρουν σημαντικά. Για παράδειγμα στην Αυστρία, υπάρχουν οργανωμένοι εθελοντικοί σταθμοί πυρόσβεσης σε κάθε χωριό ή κωμόπολη. Η επιθυμία πολλών συνανθρώπων μας να βοηθήσουν στο έργο αποκατάστασης των καμένων περιοχών μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί, αλλά με την καθοδήγηση ειδικών, καθώς το δάσος είναι ένα ιδιαίτερο και σύνθετο οικοσύστημα.

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης θα γίνονται όλο και πιο έντονες και επικίνδυνες. Οι πολιτικές της κυβέρνησης πρέπει να στοχεύουν στην προστασία και την ενδυνάμωση των οικοσυστημάτων μας, επειδή τα ανθεκτικά  οικοσυστήματα προσαρμόζονται καλύτερα στην κλιματική αλλαγή, όπως εύστοχα επισημαίνει η  Greenpeace. Η ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη οφείλει να περνά μόνο μέσα από «πράσινες» πολιτικές.

Η Ν.Δ. ανέπτυξε ένα όψιμο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, που ίσως φαντάζει υποκριτικό, αφού μετράει ήδη στην ιστορία της τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και τον  αντιπεριβαλλοντικό νόμο του 2020. Κανείς εξάλλου δεν ξεχνά ότι χαρακτήριζε «πράσινα άλογα» την πράσινη ανάπτυξη που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και φυσικά δεν υπάρχει δικαιολογία, γιατί η κλιματική αλλαγή δεν συνέβη απότομα αλλά συντελείται εδώ και χρόνια, αφήνοντας έως τώρα αδιάφορη τη συντηρητική παράταξη.

Η πανδημία, οι πυρκαγιές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μας υπενθυμίζουν ότι το περιβάλλον και η προστασία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ίδια μας την επιβίωση. Πριν λοιπόν αναβάλουμε και πάλι για του χρόνου τον σχεδιασμό πρόληψης, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα,  που είναι άμεσης προτεραιότητας, ας σκεφτούμε ότι «κάλλιον το προλαμβάνειν ή (παρά) το θεραπεύειν».


Πηγή

Leave a Reply