Άρθρο του Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Kontra News»:
Ο νέος πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης αφήνει χιλιάδες εκτεθειμένα μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Απειλεί πρακτικά όλα τα νοικοκυριά που απεντάχθηκαν από τους νόμους προστασίας, τις εκκρεμείς υποθέσεις και το νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω της οικονομικής κρίσης της πανδημίας.
Από την 1η Ιουνίου παύει, η οποιαδήποτε προστασία της 1ης κατοικίας, ακόμα και για τους πληττόμενους από την πανδημία, ενώ ξεκινούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις) που θα οδηγήσουν, εντός ολίγων μηνών, σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Ήδη, έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία ενώ έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής.Οι πλειστηριασμοί λόγω της πανδημίας και των κλειστών δικαστηρίων είχαν παγώσει ως σήμερα, ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης μίλησε ευθέως για 250.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την επόμενη πενταετία στη χώρα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι περισσότερες από τις βραχυχρόνιες ρυθμίσεις δανείων ‘’ξανακοκκινίζουν’’ εντός τριμήνου, με το σχετικό ποσοστό να προσδιορίζεται στο 65% στην αντίστοιχη έκθεση του Ιουνίου του 2020. Άρα, ρυθμίσεις γίνονται, αλλά δεν τηρούνται λόγω αδυναμίας των δανειοληπτών.
Η δυσμενής πρόβλεψη του σημερινού πτωχευτικού νόμου για ένα νοικοκυριό που χάνει το σπίτι του, περί διαμονής έναντι ενοικίου για 12 χρόνια, όπου σε περίπτωση επαναγοράς έχουν απολεσθεί τα ενοίκια και το μέρος του δανείου που είχε πληρωθεί προηγούμενα, αποτελεί εξόφθαλμα καταχρηστική ρύθμιση υπέρ των τραπεζών – funds.
Η παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ίσης μεταχείρισης των πολιτών στην αποπληρωμή δανείων είναι δεδομένη.Τα ευάλωτα νοικοκυριά αποτελούν την προμετωπίδα των υπό πτώχευση νοικοκυριών, σε ένα συνδυασμό μικρομεσαίων εμπορικών στρωμάτων, μισθωτών που μειώθηκε το εισόδημά τους και αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων που βρέθηκαν για διάφορους λόγους, στις διαδοχικές κρίσεις, εκτός προστασίας.
Η μόνη προστασία πλέον αφορά τους δικαιούχους ΚΕΑ, που έχει εξαιρετικά μικρή περίμετρο σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια.Υπενθυμίζεται ότι η διατυπωμένη-από κυβερνητικά στελέχη-μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων επιτυγχάνεται μέσω των επανακατατάξεων τους σε εξυπηρετούμενα μετά και από σχετικές ρυθμίσεις (παρατάσεις, εκταμιεύσεις, κεφαλαιοποιήσεις τόκων κλπ), τις ρευστοποιήσεις, τις διαγραφές τους αλλά πρωτίστως μετά την ψήφιση του ν.4354/2015 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη μεταφορά τους εκτός ισολογισμού και τη διαχείριση τους από ΕΔΑΔΠ.
Οι ΕΔΑΔΠ προχωρούν σε ανάλογα μέσα διαχείρισης μεταξύ των οποίων και διαγραφές. Ωστόσο βάσει δημοσιευμάτων έχει παρατηρηθεί ότι επιχειρήσεις και οικονομικοί παράγοντες τεράστιας οικονομικής επιφάνειας έχουν τύχει αναδιάρθρωσης δανείων με διαγραφές που έφταναν έως και το 90% της συνολικής οφειλής. Αντίθετα προδήλως αδύναμοι δανειολήπτες, οι οποίοι δεν έχουν το προφίλ των στρατηγικών κακοπληρωτών, καταγγέλλουν ότι οι ρυθμίσεις που τους προσφέρονται είναι μηδαμινές ενώ τα εργαλεία της Γέφυρας 1 και 2 έχουν δομηθεί δεν εξυπηρετούν την πλειονότητα των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των ασφυκτικών προϋποθέσεων και όρων ένταξης.
Επιπλέον προσδιορίζεται ότι η θέσπιση από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με την παρ.12 του άρθρου 12 του ν.4637/2019, του κανόνα ότι απαιτείται έγκληση για την ποινική δίωξη απιστίας που στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα δημιουργεί το αίσθημα ότι τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν αποκτήσει μια ανεξέλεγκτη ελευθεριότητα ως προς τον τρόπο που χειρίζονται τα δάνεια για τα οποία είναι αρμόδια αλλά των ποσών που δύνανται να «χαρίσουν» σε «προνομιούχους» δανειολήπτες.
Το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, φέρνει στη βουλή με ερώτησή της σύσσωμη η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής την Πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά και αναμένουμε απαντήσεις άμεσα και ξεκάθαρα από την Κυβέρνηση για τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται με την υπογραφή της ΝΔ.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');