Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, κατέθεσε ο ερωτών βουλευτής Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου, σχετικά με την νομοθέτηση ελάφρυνσης των Οικονομικών μέτρων στους σεισμοπαθείς της Μυτιλήνης, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 12/06/2017.
Το κράτος δήλωσε ήδη, ότι θα στηρίξει τους σεισμοπαθείς, προσφέροντάς άμεση στέγαση στους πρόχειρους καταυλισμούς, ή μέσω της επιδότησης ενοικίου.
Η υποχρέωση του κρατικού μηχανισμού όμως δεν σταματά εδώ. Οφείλει να λάβει επιπλέον μέτρα για τα 300 και πλέον κτίρια που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, για κτίρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, για τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο, αλλά και για την προστασία των τοπικών επιχειρήσεων που αποτελούν τον οικονομικό πνεύμονα του νησιού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς: 1) Οικονομίας & Ανάπτυξης 2) Υποδομών & Μεταφορών 3) Οικονομικών 4) Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής 5) Τουρισμού.
Θέμα: «Οικονομικά μέτρα και ελαφρύνσεις για τους σεισμοπαθείς της Μυτιλήνης»
Ο καταστροφικός σεισμός των 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που έπληξε το νησί της Μυτιλήνης άφησε πίσω του μία νεκρή, δεκάδες τραυματίες, αλλά και τεράστιες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε κτίρια νησιού.
Από τις καταγραφές των ζημιών που ήδη έχουν ξεκινήσει προκύπτει πως 300 και πλέον σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, ενώ οι άστεγοι φτάνουν τους 350. Παράλληλα, έχουν πληγεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του τουρισμού, ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της τουριστικής περιόδου.
Είναι σαφές πως η συμβολή του κρατικού μηχανισμού δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην προσωρινή εξυπηρέτηση των σεισμοπαθών με την στέγαση τους σε πρόχειρους καταυλισμούς, ή την φιλοξενία τους σε Ξενοδοχεία της περιοχής, ή την άμεση καταβολή επιδότησης ενοικίου. Επιπροσθέτως απαιτείται μια δέσμη οικονομικών μέτρων που θα ανακουφίσει τους πληγέντες, βοηθώντας το νησί να επιστρέψει άμεσα στους ρυθμούς της κανονικότητάς του.
Δεδομένου ότι 300 και πλέον σπίτια έχουν ήδη κριθεί ήδη μη κατοικήσιμα.
Δεδομένου ότι η Μυτιλήνη, μετά το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια με το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού, καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει και τις καταστροφές του εγκέλαδου.
Δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε κτίρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Ερωτώνται οι κ . κ Υπουργοί:
1) Τι προτίθεστε να κάνετε για την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών, την άμεση αποζημίωση στους δικαιούχους των δαπανών για την επισκευή και ανέγερση των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές;
2) Εξετάζεται η λύση χορήγησης άτοκων και μακροπρόθεσμων δανείων στους πληγέντες για την αποκατάσταση των ζημιών;
3) Θα απαλλαχτούν από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ οι πληγέντες των οποίων τα σπίτια έχουν ήδη κριθεί μη κατοικήσιμα;
4) Θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και έχουν δανειακές εκκρεμότητες;
5) Υπάρχει σχέδιο για την άμεση αποκατάσταση κτιρίων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον;