Χαρά Κεφαλίδου: «Τα παιδιά της πανδημίας»

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»

Άρθρο της Χαράς Κεφαλίδου, Βουλευτής Ν. Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Καθημερινή»:

Από τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε για την πορεία της COVID-19, φαίνεται πολύ πιθανό η ασθένεια να παραμείνει ως μέρος της καθημερινότητάς μας για αρκετό καιρό. Είναι πλέον βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην παλιά κανονικότητα που ξέραμε, ενώ, στην άγνωστη ακόμη νέα κανονικότητα που θα διαμορφωθεί, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες και στον χώρο της εκπαίδευσης. Αν πήραμε το μάθημά μας και δεν θέλουμε να συρθούμε πίσω από τις εξελίξεις, είναι ώρα να φτιάξουμε έγκαιρα ένα οπλοστάσιο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση, είτε λέγεται νέα μετάλλαξη του ιού είτε νέα πανδημία.

Τα σχολεία είναι ουσιαστικά κλειστά για ένα χρόνο και υπάρχουν ήδη ευρωπαϊκές μελέτες που καταγράφουν εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης, ως αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται σε αντίστοιχη έρευνα στη χώρα μας, που και αυτή διαπιστώνει ότι η καραντίνα και η απουσία από τη ζωντανή τάξη έχουν επιφέρει σοβαρές αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες στους μαθητές. Οι ίδιοι οι μαθητές μίλησαν για άγχος, ψυχική εξάντληση, αίσθημα ρουτίνας, πλήξη, μοναξιά, φόβο, θλίψη, θυμό.

Η τηλεκπαίδευση διατηρεί μεν την επαφή με το σχολείο, αλλά, με τον τρόπο που γίνεται, αποδεικνύεται ψυχοφθόρος και επιβαρυντική για τους μαθητές, οι οποίοι παραπονούνται για υπερβολική κόπωση χωρίς την αντίστοιχη αποδοτικότητα. Αντίστοιχα, ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ευρωπαϊκής έρευνας είναι ότι η μάθηση αναμένεται κατά μέσον όρο να οπισθοδρομήσει.

Τα μαθησιακά κενά που έχουν συσσωρευθεί είναι μεγάλα και ο χρόνος αναπλήρωσης δεν επαρκεί, για τα παιδιά μάλιστα της Γ΄ Λυκείου, η χρονιά είναι καταστροφική. Αν δεν κάνουμε τώρα κάτι γι’ αυτό, θα είναι καταστροφική και για τη Γ΄ Λυκείου της επομένης χρονιάς και τελικά για το σύνολο των μαθητών, που θα μεγαλώσουν με δυσαναπλήρωτο ψυχικό και μαθησιακό έλλειμμα.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, τι κάνει η Πολιτεία; Πώς ετοιμαζόμαστε για το πιθανότατο σενάριο, να χρειαστεί να μείνουν κλειστά τα σχολεία για μεγάλο διάστημα και την επόμενη ή και τη μεθεπόμενη χρονιά; Ετοιμαζόμαστε κάπως ή θα συνεχίσουμε βλέποντας και κάνοντας;

Την ώρα που χρειάζεται πολλή δουλειά, το υπουργείο Παιδείας δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, εξαγγέλλοντας καθυστερημένες έρευνες για την ποιότητα αφομοίωσης της διδακτέας ύλης. 

Δεν λέμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Υπάρχουν έτοιμα παραδείγματα αποτελεσματικής τηλεκπαίδευσης από εκατοντάδες πανεπιστημιακά προγράμματα, που η αφομοίωση της ύλης ελέγχεται από τον διδάσκοντα ανά δεκάλεπτο, το ενδιαφέρον του μαθητή διατηρείται ενεργό σε όλη τη διάρκεια της παράδοσης, το τηλεμάθημα γίνεται πραγματικά ζωντανό και, τελικά, τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα με ευκολότερο τρόπο.

Οι επόμενοι μήνες είναι η ευκαιρία μας να οργανώσουμε την τηλεκπαίδευση με την αρτιότητα που χρειάζεται – και δεν έχει. Στα δύσκολα, θα υποκαθιστά με στοιχειώδη επάρκεια τη ζωντανή τάξη και, όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα μας μείνει ένα εξαιρετικό, σύγχρονο εργαλείο στη διάθεση των δασκάλων και των μαθητών.

Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα το βρούμε μπροστά μας. Κάθε ολιγωρία μπορεί να εκθέσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών σε επαχθέστατες συνέπειες. Αν δεν δράσουμε τώρα, μετά δεν θα μπορούμε πια τίποτε άλλο να κάνουμε, παρά να λυπόμαστε για την αναπηρία προσωπικότητας των παιδιών της πανδημίας.

Όπως βλέπετε, έχουμε όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πολλή και επείγουσα δουλειά να κάνουμε. Μια σύγχρονη αντιπολίτευση πρέπει να συνεισφέρει, αντί γκρίνιας και μαξιμαλισμού, σοβαρές και εφαρμόσιμες προτάσεις, που θα βοηθούν τη χώρα να πάει μπροστά. Μια έξυπνη κυβέρνηση πρέπει να αρπάζει τις λύσεις από όπου τις βρει, έστω και χωρίς πιστοποιητικά φρονημάτων. Αν μάλιστα είναι και γενναία, όπως οι περιστάσεις απαιτούν, θα έχει και το θάρρος να αναγνωρίζει την πατρότητα των καλών προτάσεων, ακόμη κι αν προέρχονται από πολιτικούς αντιπάλους.

Όπως καταλαβαίνετε, αμφότεροι έχουμε δρόμο μπροστά μας.


Πηγή

Leave a Reply