Σε συμφωνία πλαίσιο σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου που κυριαρχούν στα θαλάσσια σύνορά τους κατέληξαν Ισραήλ και Κύπρος, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου αναφέρει το Reuters. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση μια διμερούς διαφοράς εννέα ετών.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του κυπριακού κοιτάσματος “Αφροδίτη” στα κυπριακά ύδατα έχει ανασταλεί, επειδή ένα μικρό τμήμα της εκτείνεται στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2011.
Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου είπε ότι αυτή και ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιουβάλ Στάινιτς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος και οι οδηγίες θα μεταβιβαστούν στις εμπλεκόμενες στο έργο εταιρείες.
“Το πλαίσιο θα καθοριστεί σε μια κοινή επιστολή που ετοιμάζεται. Είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι ότι είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο μετά από εννέα χρόνια συζητήσεων”, δήλωσε σε δημοσιογράφους η κ. Πηλείδου,
Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο κοίτασμα στο οικόπεδο 12, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει παραχωρήσει Άδεια Εκμετάλλευσης του για περίοδο 25 χρόνων με τη συμβασιούχο κοινοπραξία των Noble Energy, Shell και Delek. Τα εκτιμώμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να αγγίξουν τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών.
Το Ισραήλ είχε διαμηνύσει ότι απαιτείται συμφωνία πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, γιατί σε περίπτωση που γίνει εξόρυξη, ακόμα και στην κυπριακή πλευρά, θα επηρεαστούν και τα κοιτάσματα στην πλευρά του Ισραήλ.
Το κοίτασμα “Αφροδίτη” έχει περίπου 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Υπό αμφισβήτηση βρισκόταν περίπου το 10% του κοιτάσματος, το οποίο είναι κλάσμα του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί στο Ισραήλ.
Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Δευτέρα συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου που θα διασχίσει τη Μεσόγειο και θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών κρατών.
Πηγή: skai.gr