Ξεπέρασε το 1% την Τετάρτηυ η απόδοση του 10ετούς ομόλογου στη δευτερογενή αγορά λόγω της οικονομικής κάμψης που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου επέστρεψε στα επίπεδα του Ιουλίου 2020, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί σε όλες, σχεδόν, τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Ωστόσο, ο πιέσεις ήταν μεγαλύτερες σε χώρες με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας προειδοποιεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα για την ανακούφιση όσων πλήττονται που έχει λάβει η κυβέρνηση, εγκυμονούν σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους.
Όσον αφορά στις αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων, το 5ετές αυξήθηκε στο 0,2% και το 15ετές στο 1,3%.
Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, υποστηρίζοντας «ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την προσφάτως σημειωθείσα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων». Όπως εξήγησε η ίδια, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και γενικότερα τα επιτόκια της διατραπεζικής (swap) αποτελούν κρίσιμους «ιμάντες» για την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν δραστικά στη δευτερογενή αγορά μετά τις παραπάνω δηλώσεις.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 208 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,95% έναντι -0,28% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,13.
Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικά κινείται η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2138 από 1,2142 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2146 δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ