64ΚΒ465ΦΥΟ-0ΝΩ), όχι όμως και στους υγειονομικούς

Με μια απόφαση (ΑΔΑ: 64ΚΒ465ΦΥΟ-0ΝΩ) των υπουργών Οικονομικών και Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοέμβρη (βρήκαν την μέρα οι αθεόφοβοι) καθορίζεται η αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών που θα νοσηλεύουν περιστατικά που «διοχετεύονται» σε αυτές από τα δημόσια νοσοκομεία έναντι παχυλής αμοιβής. Λίγες μέρες μετά ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για την χορήγηση επιδόματος λόγω της πανδημίας στους υγειονομικούς προφασίστηκε οικονομικές δυσκολίες διότι ότι η χορήγησή του έχει μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα.

Η απόφαση για την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών προβλέπει νοσήλιο προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 ενώ το υπ. Υγείας εξασφαλίζει 30 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον για να καλυφθεί η δαπάνη. Μάλιστα αν οι χρεώσεις υπερβούν αυτό το ποσό το υπ. Υγείας δεσμεύεται να καλύψει το επιπλέον κόστος.

ΑΔΑ: 64ΚΒ465ΦΥΟ-0ΝΩ Διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας των εγκαταστάσεων, των θαλάμων, που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν.4745/2020 (Α 214).

Όμως στην περίπτωση της καταβολής Χριστουγεννιάτικου δώρου στους μαχητές της πρώτης γραμμής ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν ιδιαίτερα σφιχτοχέρης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ανέφερε στην απάντηση που έδωσε στη Βουλή:

Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, όμως προσεγγίζει το θέμα με υπευθυνότητα και μεγάλη προσοχή,  αφενός γιατί δεν είναι στη νοοτροπία της  να υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια» αφετέρου γιατί η  κυβέρνηση οφείλει να προχωρά με μεγάλη προσοχή, σε ενέργειες που έχουν μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα, καθώς οι πηγές χρηματοδότησης δεν είναι ανεξάντλητες“.

Ώστε λοιπόν,  κ. Κοντοζαμάνη, το Δώρο των Χριστουγέννων που έχετε αφαιρέσει εδώ και 9 χρόνια από τους εργαζόμενους στην υγεία είναι λαγοί με πετραχήλια ενώ όταν δίνετε τις παχυλές αποζημιώσεις στους κλινικάρχες είσαστε large. Το ίδιο ανοιχτοχέρα όμως φάνηκε η κυβέρνηση και απέναντι στη μοναδική ιδιωτική αεροπορική εταιρία της χώρας που την επιδοτεί με 120 εκατ. ευρώ.

Μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση επιχείρησε να μας βάλει να φαγωθούμε μεταξύ μας με ένα έκτακτο επίδομα που διαχώρισε τους εργαζόμενους. Ούτε λόγος για αυξήσεις στους μισθούς μας που έχουν πετσοκοπεί την μνημονιακή περίοδο πάνω από 40%, ούτε λέξη για την επαναφορά των δώρων και του επιδόματος υγείας.

Ήρθε η ώρα που το παραμύθι των χειροκροτημάτων και των μπράβο πρέπει να πάρει τέλος. Οι υγειονομικοί δεν είναι επαίτες, έχουν αξιοπρέπεια και διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν. Είναι κοντά η ώρα που η συσσωρευμένη οργή θα μετατραπεί σε δράση και θα σαρώσει την νεομνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Χ.Κ.


Πηγή