Άρθρο του Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής στο site «thesocialist.gr»
Η πανδημία του κορωνοϊού αναμφίβολα έχει φέρει ανατροπές χωρίς προηγούμενο σε όλο το φάσμα της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας. Επιπλέον, ανέδειξε τις ανεπάρκειες του κοινωνικού κράτους και την ανάγκη θωράκισης και συνεχούς αναβάθμισής του σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Παρά τις επικοινωνιακές φούσκες και τη ρητορική της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρόνοιας, των εργαζομένων και της κοινωνικής αλληλεγγύης, στην πραγματικότητα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί αποδεικνύουν το αντίθετο. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν την πανδημία με στόχο την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Τα μέτρα στην αγορά εργασίας αλλά και στην κοινωνική πρόνοια συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ, ούτε κάποιο μόνιμο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Αντιθέτως, ήδη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει καταργήσει ακόμα και τη λειψή 13η σύνταξη, που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρησή της. Στη συνέχεια, με αυθαίρετη ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την νομοθέτησε μάλιστα, στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων του διαστήματος 2015-2016.Ήδη, όπως είναι γνωστό, ενώσεις συνταξιούχων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας αυτά τα αυθαιρέτως κομμένα αναδρομικά, προσφυγή που θα εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2021.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο δήθεν επαναστατικός e-ΕΦΚΑ είναι «στον αέρα», με αποτέλεσμα να καθυστερούν συντάξεις και επιδόματα ακόμα και για άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, οι εκκρεμείς αιτήσεις των κυρίων και επικουρικών συντάξεων πλησιάζουν τις 300.000, έχοντας αυξηθεί δραματικά μέσα στο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (από 125.000 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις τον Ιούλιο 2019 έχουν φτάσει περίπου τις 180.000 σε 15 μήνες διακυβέρνησης). Χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι, περιμένουν ακόμα και 5 ή 6 χρόνια μια απόφαση που δεν εκδίδεται ποτέ, γιατί δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, ούτε κατάλληλο λογισμικό να διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα, λιγότεροι από το 25% (εκ των 180.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων) παίρνουν προσωρινή σύνταξη.
Η ίδια Κυβέρνηση έχει αναβάλει κατ’ επανάληψη την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχει επιβάλει την de facto κατάργηση του οκταώρου, τη ρευστοποίηση του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας, την μερική ή ολική κατάργηση της πληρωμής των υπερωριών και έχει προαναγγείλει νομοσχέδιο για την φαλκίδευση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982. Την ίδια ώρα, και με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, δίνει παρατάσεις στην 17μελή Επιτροπή που έχει συσταθεί από το 2015, για ολοκλήρωση επεξεργασίας γνωμοδότησης αξιολόγησης επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς να ενημερώνει σε ποιο στάδιο έχουν φτάσει οι εργασίες της, ενώ την ίδια στιγμή δεν λαμβάνουν το επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών οι γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, με δικό της νομοθέτημα, δεν δίνει παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών και την προστασία των αδύναμων, των δανειοληπτών, των ταλαιπωρημένων καταναλωτών.
Τέλος, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας, που τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους, τις μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους ήταν αποσπασματικά και αδύναμα, έτσι και τώρα λαμβάνει μέτρα στα τυφλά και με το σταγονόμετρο, χωρίς αναπτυξιακή λογική ή κοινωνικό πρόσημο. Και αυτό γιατί η αυτο-αποκαλούμενη μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αντίθεση με το Κίνημα Αλλαγής – την γνήσια προοδευτική παράταξη του τόπου – ούτε είναι, ούτε θα γίνει ποτέ κάτι άλλο, εκτός από έναν πιστό εκφραστή των συντηρητικών δυνάμεων στον τόπο μας, που το μόνο που μπορεί να προσφέρει στη χώρα είναι η παλινδρόμηση στο παρελθόν.