Ανακοίνωση Τομέα Κοινωνικής Ένταξης, Συνοχής, Πρόνοιας για τη Διεθνή Ημέρα ΟΗΕ αντιμετώπισης-εξάλειψης της Φτώχειας
*ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Καμπάνα συναγερμού στον πλανήτη είναι ο απόηχος της σημερινής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας, εξαιτίας της δραματικά εντεινόμενης αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων και τη νέα φτώχεια που απλώνεται πλέον επικίνδυνα και στο δυτικό κόσμο, εν μέσω της πανδημίας του κορονοιού. Οι περισσότεροι άνθρωποι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εξακολουθούν να ανήκουν στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, ενώ υψηλά ποσοστά φτώχειας παρατηρούνται σε μικρές, εύθραυστες και πληγείσες από συγκρούσεις χώρες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ : 736 εκατομμύρια άνθρωποι είναι κάτω από το διεθνές όριο φτώχειας (1,90 δολ. την ημέρα) και το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας (στοιχεία 2018).
Στο πλαίσιο αυτό απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2020 στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), για την παροχή τροφίμων ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον τομέα της αντιμετώπισης της πείνας και της διατροφικής ασφάλειας, που παρέχει ετησίως τρόφιμα σε 91,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 83 χώρες.
*ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, (που ανακοίνωσε τον Ιούνιο 2020 η ΕΛΣΤΑΤ), o πληθυσμός που το 2019 βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανερχόταν στο 30% (3.161.900 άτομα) του πληθυσμού της χώρας. (Το κατώφλι της φτώχειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται στο ποσό των 4.917 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό). Σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται ωστόσο πολλά, περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Η στέρηση βασικών αγαθών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού, κατάσταση που εντάθηκε από την πανδημία του covid-19.
*Τί κάνουμε;
Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έγκαιρα, διαρκώς και ολοκληρωμένα φέρει στον πολιτικό διάλογο, με υπεύθυνη αντιπολιτευτική δράση, συνολικό πλαίσιο άμεσης αντιμετώπισης και περιορισμού της χρονίζουσας αλλά και της νέας φτώχειας, που μαστίζει τα νοικοκυριά της χώρας μας.
Οι 10 προτεραιότητες που έθεσε η Πρόεδρος του ΚΑ πρόσφατα ( ΙΟΥΛΙΟΣ 2020) σε ανοιχτή διαβούλευση για το εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας για το κοινωνικό κρότος με συνδυασμό προστατευτικών μέτρων και ενεργητικών πολιτικών.
• Αναπροσαρμογή, διεύρυνση και άμεσα αντανακλαστικά κάλυψης του θεσμού του ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, με ασφαλές δίκτυ προστασίας, αλλά χωρίς αιχμαλωσία και περιθωριοποίηση των δικαιούχων.
• Άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την ένταξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας.
• Ταυτόχρονη διεύρυνση και επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας,
• ΡΗΤΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ στις επενδυτικές, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες,
• Στήριξη των ασθενέστερων οικογενειών, με έμφαση στα ΆΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, τις μονογονεικές, οικογένειες-άτομα που βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις, ρατσισμό, κοινωνικό αποκλεισμό
• Σταθερή εισοδηματική στήριξη για τα τρία πρώτα χρόνια γέννησης κάθε παιδιού,
• Εξασφάλιση θέσης βρεφονηπιακής φύλαξης για όλα τα παιδιά,
• Καθολική κάλυψη των αναγκών περίθαλψης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
• Προστασία της πρώτης κατοικίας, ενίσχυση των προγραμμάτων στέγασης, κοινωνική στέγαση, επιδότηση ενοικίου.
Για τον Τομέα
Έφη Μπέκου
Γραμματέας