Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή ν. Κιλκίς, στο KILKISWEBTV και το δημοσιογράφο Θεόφιλο Κυριακίδη
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στόχο έχει την άσκηση πίεσης για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα
Τους τελευταίους δύο μήνες, η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα είναι προκλητική και απαράδεκτη, πέρα από ό,τι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Κάθε τόσο η Τουρκία εμφανίζει νέες διεκδικήσεις, για την ΑΟΖ, την αιγιαλίτιδα ζώνη, τα νησιά του Αιγαίου. Σκοπός της είναι στην ουσία να πιέσει την Ελλάδα σε μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, χρησιμοποιώντας την απειλή του πολέμου. Τέτοιου είδους διαφορές όμως λύνονται μόνο με διάλογο. Η αποχώρηση πριν λίγες μέρες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν ξέρω αν είναι κίνηση καλής θέλησης, αν δεν ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες κινήσεις. Η Ελλάδα είναι σαφές ότι λέει «ναι» στο διάλογο αλλά μόνο επί συγκεκριμένων θεμάτων, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Πιστεύω ότι η Τουρκία, αν προχωρήσουμε σε διάλογο, δε θα περιοριστεί μόνο σ’ αυτά τα θέματα. Θα θέσει και θέμα νησιών και θέμα Δυτικής Θράκης και ό,τι άλλο μπορεί. Εμείς θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στα δύο μοναδικά θέματα διαλόγου που δεχόμαστε, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να συζητήσουμε. Αν η Τουρκία δε συμφωνεί, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα δε βοηθά στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας
Η ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα ήταν σωστή ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης. Όμως, η κρυφή συζήτηση και συνδιαλλαγή με τις ξένες χώρες ήταν απόλυτα λανθασμένη, όπως λανθασμένη ήταν η αντίστοιχη συμπεριφορά της κυβέρνησης Τσίπρα στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης συνδιαλέγεται με την Τουρκία, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, κρυφά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θεωρώ απαραίτητη τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όχι μόνο προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους αλλά και για να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη εθνική στρατηγική. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, που θα εκπέμπει προς τα έξω την εικόνα εθνικής ενότητας. Μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει κάνει αυτό. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, βλέπουμε ότι γίνεται συζήτηση για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία αλλά δε γνωρίζουμε ούτε τους όρους συζήτησης ούτε το θέμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να στηρίξει την Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά και να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορά της
Είναι γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι πρόσφατα είχε να επιδείξει περισσότερο λόγια παρά έργα όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα όμως είναι χώρα της Ε.Ε., είναι τα σύνορα της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ευρώπη οφείλει να προστατεύσει αυτά τα σύνορα. Η Γερμανία, ως χώρα που προεδρεύει τώρα στην Ε.Ε., έχει ακόμα μεγαλύτερο χρέος να κρατήσει μια στάση που θα υπερασπίζεται την ενωσιακή πολιτική. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι κάποιες χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Γερμανία, βλέπουν πρώτα το δικό τους όφελος και μετά το όφελος της Ευρώπης. Αυτή η συμπεριφορά δε συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης των Λαών και της Δικαιοσύνης. Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με πράξεις στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Αυτό σημαίνει επιβολή κυρώσεων που θα πονέσουν την Τουρκία, που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επίσης, οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η Τουρκία επικαλείται το διεθνές δίκαιο αλλά δεν υπέγραψε τη συμφωνία για το διεθνές δίκαιο στη θάλασσα. Γι αυτό κάνει και λέει ό,τι θέλει κάθε φορά και επικαλείται το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν.
Αξιέπαινη η πρόταση του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Σε σχέση με τα όπλα που προμηθεύει η Γερμανία την Τουρκία, θα ήθελα να επαινέσω την ενέργεια του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, να εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Δεν μπορεί η Γερμανία να πουλά ευρωπαϊκά όπλα στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, που είναι μια χώρα της Ε.Ε. Αυτή η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα. Η Ε.Ε. οφείλει να στηρίζει τις χώρες – μέλη της και τα σύνορά της.
Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική
Τα θέματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας θα πρέπει να συζητούνται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να έχουμε μια εθνική γραμμή και κοινή στάση στα εθνικά θέματα. Στον Έβρο γίνεται μια προσπάθεια ενίσχυσης των συνόρων, με τον καινούριο φράχτη, που είναι μάλιστα μεγάλου κόστους. Να μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει και ο παλιός φράχτης που έγινε επί ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Παπουτσή. Τότε όλα τα κόμματα ήταν απέναντι. Η υποκρισία πρέπει να λείπει από την πολιτική και τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική.
Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των νέων και των ανέργων
Στο θέμα των συνεπειών του κορωνοϊού στον τουρισμό και την οικονομία η κυβέρνηση έδειξε ολιγωρία. Δεν οργανώθηκε έγκαιρα ούτε σε επίπεδο υγειονομικών πρωτοκόλλων ούτε σε επίπεδο ενημέρωσης των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις δε στηρίχθηκαν επαρκώς και οδηγήθηκαν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι. Το Κίνημα Αλλαγής έκανε πολλές προτάσεις, από τις οποίες άλλες δεν εισακούσθηκαν ενώ άλλες υιοθετήθηκαν μερικώς. Ήμασταν το πρώτο κόμμα που ήδη από τις αρχές Μαϊου καταθέσαμε σχέδιο στη Βουλή για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση. Κάναμε προτάσεις για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, για την επιδότηση του 40% του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, για την κάλυψη των ανέργων, για την αξιοποίηση του εσωτερικού τουρισμού μέσω προγράμματος με 3.000.000 ωφελούμενους και άλλες πολλές προτάσεις. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση έδειξε ολιγωρία και δεν προετοιμάστηκε επαρκώς. Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη αλλά θα φανούν ακόμα πιο έντονα σε λίγο καιρό στην οικονομία και στον αριθμό των ανέργων που θα αυξηθεί πάρα πολύ. Φοβάμαι ότι την πανδημία του κορωνοϊού θα την ακολουθήσει και οικονομική πανδημία.
Ατυχής και απαράδεκτη η δήλωση του καθηγητή κ. Λιάκου για τη Μόρια
Η αλήθεια είναι ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει κάνει πολλά γι αυτό, αντίθετα με τις υποσχέσεις της. Η Μόρια είναι κάτι αντίστοιχα ντροπιαστικό με την Ειδομένη. Δε μπορεί να στοιβάζονται σε μια δομή 12.000 – 15.000 άνθρωποι. Ωστόσο, θεωρώ ατυχή και απαράδεκτη τη δήλωση «κι εγώ αν ήμουν 16 – 18 χρόνων θα έβαζα φωτιά στη Μόρια» του καθηγητή κ. Λιάκου, που είναι και Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμπεριφορά των προσώπων της πολιτικής ζωής και της εκπαίδευσης παίζει και έναν παιδαγωγικό ρόλο για τους πολίτες. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας οφείλει να αντιμετωπίσει ανάλογα τη δήλωση αυτή και εκείνον που την έκανε.