«Ελλάδα 2020: όταν δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί ούτε οι άνθρωποι»

Άρθρο του Μιχάλη Κατρίνη στο site ieidiseis.gr

«Ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι όμως πάσχουν»: μια επιγραμματική ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου, στη Βουλή τη δεκαετία του 1960. Έτσι, με λίγα λόγια, κατέρριψε της θριαμβολογίες της δεξιάς κυβέρνησης της ΕΡΕ. Θα μπορούσε να το πει κανείς και σήμερα, για τη ΝΔ που κομπάζει για τα επιτεύγματά της σε όλους τους τομείς. Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά: στην Ελλάδα του 2020 δεν ευημερούν ούτε καν οι αριθμοί, που κατρακυλούν.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι χαρακτηριστικά: πτώση 15,2% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ η ύφεση θα αγγίξει το διψήφιο ποσοστό παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου για 8% ύφεση το 2020, πριν καν φανεί η επίπτωση του τρίτου τριμήνου στην οικονομία, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τουρισμό. Η έκθεση του ΣΕΤΕ ήδη προέβλεψε για φέτος μείωση 10% στο ΑΕΠ λόγω των μειωμένων εσόδων του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή η ανεργία θα ξεπεράσει το 20%, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν την πτώση του τζίρου στην αγορά πάνω από 35 δις ευρώ και ο κίνδυνος λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαντάζει ορατός σε αρκετούς συμπολίτες μας.

Δεν κατηγορούμε την κυβέρνηση επειδή βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία. Την κρίνουμε, όμως, για όσα έκανε και δεν έκανε. Ποια ήταν η βασική της γραμμή, αντί να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να ανταποκρίνεται σε ανάγκες; Μπορεί να συνοψιστεί σε μια λέξη: επικοινωνία, επικοινωνία παντού. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

* Θριαμβολογίες για τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, αλλά κανένα μέτρο έγκαιρης ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας σε υποδομές και προσωπικό. Υπήρξε αδικαιολόγητος εφησυχασμός που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή οριακή κατάσταση: αύξηση κρουσμάτων, ασφυκτικές συνθήκες στα νοσοκομεία, έλλειψη διαγνωστικών τεστ, αλαλούμ στα σχολεία, αντιφατικά μηνύματα από τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις, κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ΕΣΥ θα αντέξει αν οι ανάγκες εισαγωγής συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ρυθμούς του Σεπτεμβρίου.

* Εξαγγελίες για ρευστότητα στην αγορά, αλλά στην πράξη ισχνά αποτελέσματα με μόνο πραγματικό εργαλείο ρευστότητας την επιστρεπτέα προκαταβολή. Την ώρα που η αγορά στενάζει και οι περισσότερες επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από τα προγράμματα ρευστότητας λόγω των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων, οι εμπνευστές της ρευστότητας μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ εξαγγέλουν τη δεύτερη φάση του προγράμματος χωρίς καμία αλλαγή!

* Μεγάλα λόγια και υποσχέσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά στη πράξη πρωθυπουργικές εξαγγελίες στο «και πέντε», απόδειξη της ολιγωρίας της κυβέρνησης, αλλά και του δόγματος «πρώτα η επικοινωνία»:  έπρεπε, φαίνεται, να γίνουν από βήματος της ΔΕΘ. Και μάλιστα εξαγγελίες που είχε κάνει ήδη, μια μέρα πριν, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Πρωτοφανή πράγματα! Με την Τράπεζα της Ελλάδος να προβλέπει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8-10 δις, είναι επιτακτική η ανάγκη για μέτρα που θα δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας του κοινωνικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας. Και ο νέος πτωχευτικός, δυστυχώς, δεν υπηρετεί τις ανάγκες αυτές.

Αν σε έναν τομέα έχει έντονη δραστηριότητα η κυβέρνηση αυτός είναι η επικοινωνία, η οποία τείνει να υποκαταστήσει την πολιτική. Και όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση είχε πρόσφατη τη λαϊκή εντολή και καταγράφει πολύ καλές δημοσκοπικές επιδόσεις.

Η πολιτική όμως δεν εξαντλείται σε επικοινωνιακά παιχνίδια ούτε στην όποια επιτυχία στις δημοσκοπήσεις. Είναι συνολικό σχέδιο, είναι όραμα, είναι οργανωμένες παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας, για τη στήριξη των πολιτών, ειδικά αυτών που βιώνουν τις ανισότητες. Σε εποχές δύσκολες όπως η τωρινή, η αναγκαιότητα για ουσιαστική πολιτική είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Τελικά, τα μόνα νούμερα που…ευημερούν για την κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2020  είναι τα δημοσκοπικά. Αν συνεχίσει όμως την ίδια πορεία, χωρίς σχέδιο, χωρίς αναζήτηση πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, και τα νούμερα αυτά θα αρχίσουν να… υποφέρουν.  Καιρός να αλλάξει ρότα.


Πηγή